Organizacja gospodarstwa i marketing w produkcji ekologicznej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.3s.OGM.SM.RRORE |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Organizacja gospodarstwa i marketing w produkcji ekologicznej |
Jednostka: | Zakład Ekonomiki i Organizacji Rolnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot realizowany jest w dwóch częściach, w pierwszej poruszane są zagadnienia dotyczące podstaw organizacji gospodarstw ekologicznych, w tym różnych wariantów rozwiązań organizacyjnych i wymogów w okresie przestawiania i prowadzenia gospodarstwa ekologicznego. W drugiej części dotyczącej marketingu omawiane są podstawy działań marketingowych ze szczególnym uwzględnieniem analizy rynku produktów ekologicznych. |
Pełny opis: |
Wykłady; 1. Działy, gałęzie i działalności oraz wzajemne ich powiązania w gospodarstwie ekologicznym - 2 godz. 2. Ekonomiczno-organizacyjne aspekty produkcji żywności ekologicznej w Polsce - 2 godz. 3. Gospodarstwa ekologiczne w Polsce i na świecie - 2 godz.. 4. Strategia rozwoju gospodarstw ekologicznych w Polsce do roku 2013 - 2 godz. 5. Wspieranie finansowe gospodarstw ekologicznych w ramach środków publicznych - 2 godz. 6. Podstawowe zasady i metody działań marketingowych na rynku produktów ekologicznych - 2 godz. 7. Analiza rynku produktów ekologicznych i perspektywy jego rozwoju - 2 godz. 8. Zaliczenie wykładów - 1 godz. Podczas ćwiczeń studenci wykonują plan organizacji gospodarstwa ekologicznego z uwzględnieniem jego specyfiki - 10 godz. Ćwiczenia terenowe - wyjazd studyjny do gospodarstwa ekologicznego - 5 godz. Statystyka przedmiotu: 1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: -; ECTS: - 2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: 75; ECTS: 3 3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 30; ECTS: 1,2 4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: 15; ECTS: 0,6 5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 45; ECTS: 1,8 |
Literatura: |
1. Golka W.,Wójcicki Z., 2006, Ekologiczna modernizacja gospodarstwa rolniczego. IBMER, Warszawa, 2. Piekut K., Stalenga J., 2004, Rolnictwo ekologiczne a społeczeństwo i środowisko.IUNG, Puławy 3. Klima K., 2006, Rolnictwo ekologiczne, MARR, Kraków, 4. Natchman G., Żekało M.,2011, Wyniki ekonomiczne wybranych ekologicznych produktów rolniczych w latach 2005 - 2009.IERiGŻ-PIB, Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Wiedza; - student posiada wiedzę o możliwościach i sposobach przekształcenia gospodarstwa konwencjonalnego w ekologiczne, - student zna warunki uzyskania certyfikacji oraz możliwej pomocy finansowej ze środków publicznych, Umiejętności; - student potrafi poprawnie zorganizować gospodarstwo ekologiczne oraz zbilansować zasoby czynników produkcji z potrzebami, Kompetencje społeczne; - student potrafi poruszać się na rynku produktów ekologicznych i zna konieczne działania marketingowe by producent mógł sprzedać wyprodukowany towar. |
Metody i kryteria oceniania: |
Studenci zaliczają wykłady na podstawie sprawdzianu pisemnego, w przypadku negatywnej oceny, zaliczenie poprawkowe odbywa się ustnie. Ćwiczenia zaliczane są na podstawie opracowanego planu organizacji gospodarstwa ekologicznego oraz wiedzy o czynnościach i metodach stosowanych i podejmowanych w celu opracowania tego planu. Zaliczenie ćwiczeń terenowych na podstawie obecności 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Praktyki zawodowe: |
Brak praktyk zawodowych. W planie jest 5 godzin ćwiczeń terenowych. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.