Laboratorium chemiczne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.3s.LCH.SI.RBIOZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Laboratorium chemiczne |
Jednostka: | Katedra Chemii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Kierunek studiów: biogospodarka/ECTS 3/semestr 3 Profil: ogólnoakademicki/forma i poziom:SI status: kierunkowy wymagania wstępne: zaliczone zajęcia z chemii-semstr I (wykłady i ćwiczenia) Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z praktycznymi aspektami analizy ilościowej oraz różnymi zagadnieniami dotyczącymi chemii roztworów wodnych. |
Pełny opis: |
Ćwiczenia laboratoryjne: 1. Obliczenia związane ze stężeniami oraz pH roztworów. 2. Roztwory buforowe – sporządzanie roztworów o zadanych wartościach pH i pojemności buforowej 3. Badanie właściwości roztworów buforowych 4. Analiza wagowa – odwadnianie hydratów wybranych soli 5. Analiza wagowa – ilościowe oznaczanie zawartości jonów baru w roztworze 6. Analiza wagowa- oznaczanie siarczanów(VI) w sokach warzywnych i owocowych 7. Obliczenia związane z analizą strąceniową. 8. Argentometria – metoda Mohra i Volharda-oznaczanie jonów chlorkowych 9. Obliczenia związane z procesami oksydacyjno-redukcyjnymi. 10. Redoksymetria – oznaczania jodometryczne – oznaczanie jonów Fe(III) i zawartości SO2 w wodzie. 11. Redoksymetria – oznaczania manganomteryczne – oznaczanie wapnia i wody utlenionej 12. Redoksymetria – oznaczenia jodometryczne – oznaczanie jonów siarczanowych(IV) 13. Miareczkowanie potencjometryczne – oznaczanie kwasów i zasad |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. P.Szlachcic, J.Szymońska, B.Jarosz, E.Drozdek, O.Michalski, A.Wisła-Świder. Chemia I. Skrypt do ćwiczeń laboratoryjnych z chemii nieorganicznej i analitycznej. Wydawnictwo UR w Krakowie. Kraków. 2017. 2. M.Łukasiewicz, O.Michalski, J. Szymońska. Obliczenia chemizcne. Skrypt do ćwiczeń rachunkowych z chemii. Wydawnictwo UR w Krakowie. Kraków. 2015. Literatura uzupełniająca: 1. M.Bączkowicz, T.Fortuna, L.Juszczak, J.Sobolewska-Zielińska. Podstawy analizy i oceny jakość żywności. Skrypt do ćwiczeń pod redakcją Teresy Fortuny. Wydawnictwo UR w Krakowie. Kraków. 2018. |
Efekty uczenia się: |
Po zakończeniu kursu student: Wiedza: zna podstawowe pojęcia z zakresu ilościowej (objętościowej i wagowej) analizy chemicznej Umiejętności: potrafi samodzielnie oznaczyć różne jony (kationy i aniony) w roztworach wodnych Kompetencje społeczne; potrafi rozwiązywać stawiane problemy i organizować pracę w zespole |
Metody i kryteria oceniania: |
Ćwiczenia: Podstawą zaliczenia przedmiotu jest oddanie wszystkich sprawozdań oraz zaliczenie 3 kolokwiów pisemnych składających się z pytań otwartych dotyczących aspektu praktycznego wykonywanych ćwiczeń oraz problemów teoretycznych. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Danel | |
Prowadzący grup: | Ewelina Nowak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Danel, Anna Wisła-Świder | |
Prowadzący grup: | Anna Wisła-Świder | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Danel | |
Prowadzący grup: | Anna Wisła-Świder | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.