Ekonomika produkcji roślinnej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.3s.EPR.NM.RROAXX | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekonomika produkcji roślinnej | ||
Jednostka: | Katedra Zarządzania i Ekonomii Przedsiębiorstw | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
3.00 ![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | (brak danych) | ||
Skrócony opis: |
Zakres przedmiotu obejmuje problematykę procesu produkcji i pracy dla gałęzi produkcji roślinnej a także elementy procesu technologicznego. Ponadto scharakteryzowano kategorie wydajności i pracochłonności procesu pracy, koszty wykonania prac polowych, koszty produkcji podstawowych ziemiopłodów w produkcji roślinnej i ich opłacalność, a także wybrane wskaźniki charakteryzujące ekonomikę produkcji roślinnej wg FADN. |
||
Pełny opis: |
Problematyka wykładów: - proces produkcji, proces pracy, proces technologiczny i jego czynniki (2 h), - elementy składowe procesu produkcji (operacje, zabiegi, czynności, ruchy robocze, ruchy elementarne) (1h), - wydajność techniczna, pracochłonność i czasochłonność procesu (1h), - ekonomiczna wycena produktów obrotu wewnętrznego (1h), - kategorie dochodowe w gospodarstwie (nadwyżka bezpośrednia, SNB, wartość dodana, dochód rolniczy (2h), - koszty w ujęciu rodzajowym (1h), - sposoby podziału kosztów pośrednich (1h), - opłacalność produkcji podstawowych gałęzi produkcji roślinnej (1h), -podejmowanie decyzji w oparciu o relacje ziemia-praca (1h), - specjalizacja i koncentracja w produkcji roślinnej (1h), - kategorie produkcji w gospodarstwie (1h), - podstawowe wskaźniki charakteryzujące ekonomikę produkcji roślinnej wg FADN (2h), Problematyka ćwiczeń: - podział procesu produkcji (operacje, zabiegi, itp.) (2h), - obliczanie i interpretacja mierników wydajności i pracochłonności (rbh, kWh, norma ilości, norma pracy), (2h), - wycena produktów obrotu wewnętrznego wg kategorii UE (obornik, słoma, okopowe, pastewne) (2h), - koszty pracy maszyn i urządzeń (ciągnik, kombajn itp.) (2h), - koszty prac w produkcji roślinnej (koszt orki, bronowania itp.) (2h), - koszty transportu w gospodarstwie (2h), - koszty w ujęciu rodzajowym i kalkulacyjnym (2h), - obliczanie nadwyżki bezpośredniej dla działalności produkcji roślinnej (2h), - podział kosztów pośrednich - sposoby podziału (3h), - obliczanie progu rentowności dla pszenicy, ziemniaków (2h), - obliczanie opłacalności produkcji podstawowych produktów produkcji roślinnej (zboża, okopowe, pastewne) 4h), - ekonomiczna wielkość gospodarstwa (1h), - obliczanie i interpretacja podstawowych wskaźników ekonomicznej oceny produkcji roślinnej wg FADN (2h). W/w przedmiot jest realizowany na II stopniu studiów sp. Ekonomika rolnictwa na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym. Studenci posiadają niezbędny zasób wiedzy z takich przedmiotów jak: Ekonomika rolnictwa, Rachunkowość. Statystyka przedmiotu: 1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: 50; ECTS: 2 2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: -; ECTS: - 3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 15; ECTS: 0,6 4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: 10; ECTS: 0,4 5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 35; ECTS: 1,4 |
||
Literatura: |
Klepacki B. 1997. Wybrane pojęcia z zakresu organizacji gospodarstw, produkcji i pracy w rolnictwie. Wyd. SGGW, Warszawa. Ekonomika rolnictwa Zarys teorii. 1997. W. Heijman, Z. Krzyżanowska, S. Gędek, Z. Kowalski, Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa. |
||
Efekty uczenia się: |
Po ukończeniu zajęć student: - nabywa podstawowe wiadomości dotyczące kosztów produkcji roślinnej, - potrafi obliczyć koszty wykonania prac polowych, transportu a także koszty produkcji produktów nietowarowych, - umie obliczyć koszty jednostkowe i opłacalność produkcji zbóż, ziemniaków i innych ziemiopłodów, - potrafi interpretować wskaźniki charakteryzujące ekonomikę produkcji roślinnej, - jest motywowany do stosowania rachunku ekonomicznego w podejmowaniu decyzji. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Podstawowe wiadomości dotyczące ekonomiki produkcji roślinnej (wykłady) - test. Obliczanie kosztów prac polowych i kosztów transportu - przykłady i zadania indywidualne. 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2018-02-26 - 2018-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin ![]() Wykład, 5 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Utnik-Banaś | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Utnik-Banaś | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2019-02-25 - 2019-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin ![]() Wykład, 5 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Utnik-Banaś | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Utnik-Banaś | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2020-02-24 - 2020-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin ![]() Wykład, 5 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Utnik-Banaś | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Utnik-Banaś | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.