Ekonomika rolnictwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.2s.ERL.NL.RZAXX | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekonomika rolnictwa | ||
Jednostka: | Zakład Ekonomiki i Organizacji Rolnictwa | ||
Grupy: |
Zarządzanie, 2 sem, niestacj. licentjat obowiązkowe |
||
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z makro- i mikroekonomicznymi uwarunkowaniami funkcjonowania rolnictwa i gospodarstw rolniczych. Studenci zapoznają się z teorią czynników produkcji, teorią intensyfikacji rolnictwa, systemem podatkowym, funkcjonowaniem rynków rolnych oraz uczą się obliczać podstawowe kategorie ekonomiczne w gospodarstwach. |
||
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: 1. Przedmiot i zadania ekonomiki rolnictwa (1 godz.) 2. Funkcje rolnictwa w gospodarce narodowej (1 godz.) 3. Mierniki i wskaźniki stosowane w ekonomice rolnictwa (1 godz) 4. Teoria czynników produkcji (2 godz.) 4. Teoria intensyfikacji produkcji (1 godz.) 5. Rynek rolny i jego specyfika (2 godz.) 6. System podatkowy w rolnictwie (2 godz.) Tematyka ćwiczeń: 1. Analiza zaobów czynników produkcji w rolnictwie (2 godz.). 2. Obliczanie kategorii kosztów jednostkowych w rolnictwie (1 godz.) 3. Kategorie produkcji i dochodu w gospodarstwie rolnym (2 godz.) Statystyka przedmiotu: 1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: 75; ECTS: 3 2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: -; ECTS: - 3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, która student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 25; ECTS: 1,0 4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, która student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: -; ECTS: - 5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 50; ECTS: 2,0 |
||
Literatura: |
Fereniec J., 1999, Ekonomika i organizacja rolnictwa, Wydawnictwo KEY TEXT, Warszawa Tracy M. 1997. Polityka rolno-żywnościowa w gospodarce rynkowej. Wprowadzenie do teorii i praktyki, UW, Centrum Edukacji i Rozwoju Biznesu. Warszawa.- Woś A. 2004. W poszukiwaniu modelu polskiego rolnictwa. IERiGŻ. Warszawa Tomczak F. 2005. Gospodarka rodzinna w rolnictwie. Uwarunkowania i mechanizmy rozwoju wsi i rolnictwa IRWiR PAN Warszawa. Wojewodzic T. System podatkowy w rolnictwie. Konspekt (materiały udostępniane studentom na poczatku semestru). Wojewodzic T. Rynki rolne. Konspekt (materiały udostępniane studentom na poczatku semestru). |
||
Efekty uczenia się: |
Student po zakończonym kursie: A/ wiedza: - opisuje strukturę rolnictwa, - definiuje podstawowe kategorie ekonomiczne zwiazane z rolnictwem i gospodarstwem rolnym m.in. zasoby, czynniki produkcji, koszty, dochody, przychody, wielkość ekonomiczna, intensywność produkcji, intensywność organizacji, podatek. - wskazuje najwazniejsze akty prawne regulijace politykę fiskalną państwa wobec rolników i gospodarstw rolniczych. - wskazuje funkcje jakie pełni rolnictwo w gospodarsce narodowej, B/ umiejetności: - porównuje wyposażenie w czynniki produkcji poszczególnych gospodarstw rolniczych, - ocenia strukturę agrarną w poszczególnych jednostkach terytorialnych, - wyjasnia zasady funkcjonowania podstawowych praw ekonomicznych w rolnictwie i na rynkach rolnych, m.in. prawa: popytu, podaży, Engla, malejacych przyrostów produkcji, paradoksy: Veblena, giffena, spekulacyjny. - ustala cenę produktu metodą rynkową i metodą kosztową, - oblicza koszty jednostkowe produkcji metodami organicznymi i rozdzielczą, - oblicza podstawowe kategorie wynikowe dla gospodarstwa rolniczego tj. produkcja ogółem, wartość dodana brutto, dochód z gospodarstwa rolnego, C/ kompetencje społeczne: - docenia znaczenie rolnictwa dla gospodarki narodowej, - ma świadomość specyfiki produkcji rolniczej oraz barier przyrodniczych, społecznych i ekonomicznych z jakimi borykają sie gospodarstwa rolnicze w swojej działalności. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczeń (oceny cząstkowe): - aktywność w trakcie zajęć (sprawność i dokładność wykonywania zadań obliczeniowych), - przegląd prasy fachowej (prasówka) w tematach zwiazanych z materiałem wykładowym zaproponowanych przez wykładowcę, - sprawdzian pisemny z zagadnień poruszanych na ćwiczeniach (1 problem teoretyczny i 4 zadania obliczeniowe). Uzyskanie minimum 50% punktów z zaliczenia piosemnego jest warunkiem doliczenia punktów za aktywność i prasówkę. Oceny według przyjętej na poczatku semestru skali punktowej. Zaliczenie wykładów na podstawie egzaminu ustnego. Bilans nakładu pracy studenta: - wykłady – 10 godz. - cwiczenia – 5 godz. - egzamin koncowy – 1 godz. - zaliczenie ćwiczeń – 2 godz. - konsultacje – 7 godz. Razem: 25 godz. : 25 = 1,0 (czyli 1 pkt ECTS) - przygotowanie do cwiczen - 25 godz. - przygotowanie do egzaminu – 25 godz. Razem godz. praktyczne: 50 godz. : 25 = 2,0 (czyli 2 pkt ECTS) OGÓŁEM: 3 pkt ECTS 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W,U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej ni¿ 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%),ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
||
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy. |
| |||||
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.