Analiza finansowa gospodarstw
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | R.2s.AFG.SM.RROER |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Analiza finansowa gospodarstw |
Jednostka: | Zakład Ekonomiki i Organizacji Rolnictwa |
Grupy: |
Rolnictwo, sp. ekonomika rolnictwa, 2 sem. II stopień, stacj. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem nauczania jest opanowanie przez studenta metod i narzędzi stosowanych w analizie finansowej dotyczącej funkcjonowania gospodarstwa rolniczego. Nabyta wiedza w tym zakresie ma im ułatwić w przyszłości podejmowanie decyzji w bieżącym kierowaniu gospodarstwem w oparciu o rzetelne dane w celu eliminowania błędów w podejmowaniu decyzji. |
Pełny opis: |
Treść wykładów: 1.Istota analizy i jej rola w procesie podejmowania decyzji. Przedmiot i zakres analizy finansowej. Rodzaje analiz. 2 godz. 2. Materiały źródłowe wykorzystywane w analizie. Techniki i etapy prac analitycznych. Metody analizy finansowej. 2 godz. 3. Ocena sytuacji majątkowej i finansowej gospodarstwa. 2 godz. 4. Analiza zadłużenia i niezależności finansowej gospodarstwa. 2 godz. 5. Rachunek płynności finansowej. Analiza rentowności w gospodarstwie. 2 godz. 6. Wielkość ekonomiczna gospodarstw. 1 godz 7. Substytucja nakładów 1godz. 8. Funkcja produkcji 1 godz 9. Podatek VAT i sposoby jego odzyskiwania w gospodarstwach - 1godz. 10. zaliczenie wykładów - 1 godz Treść ćwiczeń: 1.Podstawowe etapy metodyczne i techniki prac analitycznych. Raport indywidualny gospodarstwa rolnego jako materiał źródłowy wykorzystywany w analizie przygotowanie sprawozdań w formie analitycznej. 2 godz. 2. Analiza bilansu gospodarstwa. Aktywa i ich struktura. Rachunek kapitału własnego. Zobowiązania krótko i długoterminowe. 2 godz. 3. Rachunek wyników gospodarstwa. Produkcja, koszty, wartość dodana, dochód. 2 godz. 4. Badanie płynności finansowej gospodarstwa. 2 godz. 5. Wskaźnikowa ocena efektywności gospodarstwa. 2 godz. 6. Wielkość ekonomiczna - zadania - 1 godz. 7. Substytucja nakładów - zadania - 1godz. 8. Funkcja produkcji - zadania - 1 godz. 9. Podatek VAT - zadania - 1 godz. 10. Zaliczenie - 1 godz Statystyka przedmiotu: 1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: 75; ECTS: 3 2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: -; ECTS: - 3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 30; ECTS: 1,2 4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: -; ECTS: - 5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 45; ECTS: 1,8 |
Literatura: |
Literatura: Bednarski L.: Analiza finansowa w przedsiębiorstwie. PWE. warszawa 2007. Goraj L., Mańko S., Sass R., Wyszkowska Z.: Rachunkowość rolnicza. Difin. Warszawa 2004. Waśniewski T. , Skoczylas W.:Zasady analizy finansowej w praktyce. Fundacja Rozwoju Rachunkowości. Warszawa 2002. Wyszkowska Z.: Rachunkowość w przedsiębiorstwach rolniczych. Difin. Warszawa 2006. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza; - student zna podstawowe pojęcia dotyczące finansów gospodarstwa, - student posiada wiedzę z zakresu metod i technik analizy finansowej gospodarstwa, Umiejętności; - student potrafi wykonać bilans majątkowy na podstawie zapisów zaszłości w gospodarstwie, - student potrafi wykonać obliczenia wskaźników analizy finansowej i je zinterpretować, Kompetencje społeczne; - student potrafi doradzić i poinstruować rolnika indywidualnego w zakresie wykonania analizy finansowej gospodarstwa i pomóc wyciągnąć wnioski z tej analizy. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie pisemne z materiału wykładowego. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie aktywności na ćwiczeniach oraz zaliczenie pisemne w postaci sprawdzenia umiejętności wykonania obliczeń i interpretacji wyników. 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.