Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Agrofizyka

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: R.1s.AFI.NM.RROXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Agrofizyka
Jednostka: Katedra Gleboznawstwa i Agrofizyki
Grupy:
Strona przedmiotu: http://www.ar.krakow.pl/~mkasprowicz
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Kurs opisujący zagadnienia z dziedziny agrofizyki - nauki z pogranicza fizyki i agronomii. Przedstawione zostaną podstawowe wiadomości z zakresu fizyki potrzebne do zrozumienia metod spektroskopowych stosowanych w agrofizyce. Omówiony zostanie wpływ czynników fizycznych i chemicznych na organizmy żywe.

W ramach ćwiczeń laboratoryjnych studenci nabywać będą doświadczenie z aparaturą badawczą wykorzystywaną do badań parametrów fizycznych materiałów związanych z rolnictwem.

Celem kursu jest zapoznanie studentów z opisem ekosystemów i obiektów biologicznych kształtowanych poprzez działalność człowieka za pomocą metod nauk ścisłych – w szczególności fizyki.

Pełny opis:

Kurs obejmuje 15 godzin wykładów (2h wykładu co dwa tygodnie w trybie semestru 15 tygodniowego) i 30 godzin ćwiczeń laboratoryjnych (2h tygodniowo)

Tematy wykładów:

1. Wstęp do agrofizyki – zakres agrofizyki, znaczenie dla nauk przyrodniczych, powiązanie agrofizyki z fizyką (2h).

2. Podstawowe prawa fizyczne - omówienie oddziaływań występujących w przyrodzie, budowa świata (2h).

3. Metody obliczania niepewności pomiarowych – błędy bezpośrednie i pośrednie, przypadkowe, systematyczne i grube, odchylenie standardowe, metoda pochodnej logarytmicznej i różniczki zupełnej (2h).

4. Zastosowanie spektroskopii w rolnictwie i w ochronie środowiska – omówienie podstaw spektroskopii, budowa urządzeń pomiarowych (4h).

5. Podstawy działania laserów i ich zastosowanie w rolnictwie – omówienie na podstawie LIDARu (2h).

6. Oddziaływanie światła z materiałem biologicznym – przedsiewna stymulacja nasion, wpływ światła na grzyby ento- i fitopatogenne (3h).

Tematy ćwiczeń:

1. Przepisy BHP obowiązujące na pracowni agrofizycznej (2h)

2. Metody wyznaczania błędu pomiarowego – ćwiczenia w obliczaniu niepewności pomiarowych na podstawie wybranych ćwiczeń laboratoryjnych (4h)

3. Badanie procentowego stężenia substancji (np. chlorofilu) w roztworach przy użyciu spektrofotometru (2h)

4. Badanie współczynnika załamania cieczy przy użyciu refraktometru (2h)

5. Badanie współczynnika załamania ciał stałych przy użyciu mikroskopu optycznego (2h)

6. Badanie widma emisyjnego gazów występujących w atmosferze przy użyciu spektrometru pryzmatycznego (2h)

7. Badanie długości fali światła przy użyciu spektrometru wyposażonego w siatkę dyfrakcyjną (2h)

8. Badanie stężenia cukru w roztworach przy użyciu polarymetru (2h)

9. Badanie gęstości ciał stałych i cieczy przy użyciu piknometru (2h)

10. Badanie gęstości ciał stałych i cieczy przy użyciu wagi hydrostatycznej (2h)

11. Badanie lepkości cieczy przy użyciu wiskozymetru kapilarnego (2h)

12. Badanie wilgotności powietrza (2h)

13. Badanie napięcia powierzchniowego cieczy (2h)

14. Badanie sprawności energetycznej urządzeń (2h)

Statystyka przedmiotu:

1. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot obowiązkowy Godziny: 100; ECTS: 4

2. Liczba godzin oraz punktów ECTS - przedmiot do wyboru Godziny: -; ECTS: -

3. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje poprzez bezpośredni kontakt z nauczycielem akademickim (wykłady, ćwiczenia, seminaria....) Godziny: 30; ECTS: 1,2

4. Łączna liczba godzin oraz punktów ECTS, którą student uzyskuje na zajęciach praktycznych np. laboratoryjne, projektowe, terenowe, warsztaty Godziny: 15; ECTS: 0,6

5. Przewidywany nakład pracy własnej (bez udziału prowadzącego lub z udziałem w ramach konsultacji) konieczny do realizacji zadań programowych przedmiotu. Godziny: 70; ECTS: 2,8

Literatura:

1. D. Halliday, R.Resnick, J.Walker,;Podstawy Fizyki; tom 1-3, PWN 2007

2. W. Demtroder, "Spektroskopia laserowa", PWN Warszawa 1986

3. Y. Posudin, "Practical Spectroscopy in Agriculture and Food Science", Science Publishers; 1 edition, 2007

4. J.R.Meyer-Arendt, Wstęp do optyki, PWN Warszawa 1979

5. F. Kaczmarek, "Wstep do fizyki laserów", PWN Warszawa 1988

6. H. Szydłowski, "Pracownia Fizyczna"

Materiały do wykładu będą pojawiać się na stronie www kursu.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

1. Zna podstawowe prawa fizyczne

2. Zna podstawy działania laserów

3. Charakteryzuje skutki przedsiewnej stymulacji nasion czynnikami fizycznymi

Umiejetności

1. posługuje się podstawowym sprzętem pomiarowym

2. szacuje niepewności pomiarowe

3. określa wpływ oddziaływania światła na materiał biologiczny

Kompetencje społeczne:

1. samodzielnie lub w zespole rozwiązuje postawione zadania

2. rozumie potrzebę ustawicznego podnoszenia kwalifikacji

Metody i kryteria oceniania:

Efekty kształcenia oceniane będą na podstawie:

1. cotygodniowych kolokwiów ustnych przeprowadzanych w trakcie ćwiczeń laboratoryjnych (1-5)

2. przygotowywanych sprawozdań z wykonywanych ćwiczeń laboratoryjnych (4)

3. egzaminu ustnego z materiału przedstawianego na wykladzie (1-4)

---

1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej.

2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej.

3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%).

4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%).

UWAGA: Prowadzący zajęcia, na podstawie stopnia opanowania przez studenta obowiązujących treści programowych danego przedmiotu, w oparciu o własne doświadczenie dydaktyczne, formułuje ocenę, posługując się podanymi wyżej kryteriami formalnymi.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)