Biotechnologia roślin
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.ZGH.BIRO3.NI.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biotechnologia roślin |
Jednostka: | Zakład Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa |
Grupy: |
Ogrodnictwo 3 sem. niestacjon. inż. obowiazkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu przekazane zostaną studentom informacje z zakresu zastosowania metod biotechnologicznych w produkcji roślinnej: kultury in vitro, biotechnologiczne doskonalenie roślin, diagnostyka molekularna i jej zastosowanie oraz społeczne i prawne aspekty biotechnologii. |
Pełny opis: |
Wykłądy: Wprowadzenie: definicja biotechnologii, rys historyczny, nurty i podział biotechnologii. Roślinne kultury in vitro i ich zastosowanie. Mikrorozmnażanie, kultury komórek i tkanek, mieszańce form oddalonych, selekcja in vitro. Kultury in vitro w kreowaniu zmienności genetycznej - zmienność somaklonalna, mutageneza Biotechnologiczne doskonalenie roślin: inżynieria genetyczna jako źródło zmienności, podstawy naukowe transgenezy roślin, metody i cele transformacji, odmiany transgeniczne, wpływ GMO na środowisko, transgeneza a hodowla konwencjonalna. Diagnostyka molekularna i jej zastosowanie: markery sprzężone z cechami użytkowymi, hodowla wspomagana markerami (molecular breeding), ocena zmienności genetycznej ocena wyrównania linii i czystości nasion mieszańcowych, loci cech ilościowych (QTL). Kontrowersje etyczne i regulacje prawne dotyczące biotechnologii Ćwiczenia: Zapoznanie się z organizacją laboratorium molekularnym i kultur in vitro, bezpieczeństwo i higiena pracy w laboratorium. Zakładanie kultur z wykorzystaniem wybranych technik in vitro. Techniki wykorzystujące markery molekularne. Sposoby izolacji DNA, elektroforeza, PCR. Transformacja z użyciem Agrobacterium. |
Literatura: |
1. Bajaj Y.P.S ed. 1988. Biotechnology in Agriculture and Forestry, vol. 1-10. Springer Verlag, Berlin, Heidelberg, New York, London, Paris, Tokyo. 2. Malepszy S. red. 2001. Biotechnologia roślin. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. 3. Malepszy S., Niemirowicz-Szczytt. K., Przybecki Z. 1989. Biotechnologia w genetyce i hodowli roślin. PWN, Warszawa. 4. Michalik B. 1996. Zastosowanie metod biotechnologicznych w hodowli roślin. DRUKROL S.C., Kraków. 5. Michalik B. (red.). 2009. Hodowla roślin z elementami biotechnologii.PWN |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Definiuje podstawowe pojęcia z zakresu biotechnologii Rozróżnia podstawowe metody biotechnologiczne: kultury in vitro, inżynieria genetyczna, diagnostyka molekularna Zna i rozumie prawne i etyczne aspekty biotechnologiczne Uzasadnia znaczenie metod biotechnologicznych w ogrodnictwie Umiejętności: Posiada umiejętność pracy w laboratorium analiz molekularnych i kultur in vitro Posiada zdolność samodzielnego prowadzenia kultur in vitro Wykonuje elektroforezę produktów powielania w żelach agarozowych Wykonuje doświadczenie z zakresu transformacji Interpretuje efekty założonych doświadczeń Kompetencje społeczne: Rozumie potrzebę przekazywania społeczeństwu obiektywnych informacji na temat możliwości technologicznych w zakresie doskonalenia roślin uprawnych Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości |
Metody i kryteria oceniania: |
Metody oceny: sprawdzian wiedzy, test wielokrotnego wyboru. Na ocenę 2 Nie rozróżnia podstawowych metod biotechnologicznych: kultury in vitro, inżynieria genetyczna, diagnostyka molekularna Nie zna i nie uzasadnia znaczenia metod biotechnologicznych w ogrodnictwie Nie potrafi zakładać doświadczeń w kulturach in vitro Nie potrafi stosować podstawowych technik molekularnych Nie rozumie potrzeby przekazywania społeczeństwu obiektywnych informacji na temat możliwości technologicznych w zakresie doskonalenia roślin uprawnych Na ocenę 3 Wymienia, ale nie analizuje podstawowych metod biotechnologicznych: kultury in vitro, inżynieria genetyczna, diagnostyka molekularna Wymienia, ale nie uzasadnia znaczenia metod biotechnologicznych w ogrodnictwie Potrafi posługiwać się niektórymi technikami in vitro Potrafi posługiwać się niektórymi technikami molekularnymi Przekazuje społeczeństwu obiektywne informacje na temat możliwości technologicznych w zakresie doskonalenia roślin uprawnych Na ocenę 4 Definiuje i analizuje metody biotechnologicznych: kultury in vitro, inżynieria genetyczna, diagnostyka molekularna Definiuje i uzasadnia znaczenie metod biotechnologicznych w ogrodnictwie Potrafi posługiwać się różnymi technikami in vitro Potrafi posługiwać się różnymi technikami molekularnymi Przekazuje społeczeństwu obiektywne informacje na temat możliwości technologicznych w zakresie doskonalenia roślin uprawnych Na ocenę 5 Wyczerpująco definiuje i porównuje metody biotechnologiczne: kultury in vitro, inżynieria genetyczna, diagnostyka molekularna Wyczerpująco definiuje i analizuje zastosowanie metod biotechnologicznych w ogrodnictwie Potrafi posługiwać się różnymi technikami in vitro i interpretować wyniki doświadczeń Potrafi posługiwać się różnymi technikami molekularnymi i interpretować wyniki doświadczeń Przekazuje społeczeństwu obiektywne informacje na temat możliwości technologicznych w zakresie doskonalenia roślin uprawnych |
Praktyki zawodowe: |
- |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.