Zarządzanie w ogrodnictwie
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.WEO.ZARZ7.SI.OOGOX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Zarządzanie w ogrodnictwie |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: |
Ogr, Ogrodn. z market, 7 sem. stacj. inż. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Podstawowe zasady kierowania zespołami ludzkimi. Sztuka negocjacji i kształtowania stosunków międzyludzkich. Przygotowanie do podejmowania decyzji dotyczących bieżącej działalności przedsiębiorstwa i jego organizacji. Zagadnienia optymalizacyjne, m.in.: struktury produkcji, zarządzania zapasami, rozdział zadań |
Pełny opis: |
Przedmiot i zakres nauki zarządzania i organizacji Szkoły zarządzania. Style i techniki zarządzania Otoczenie przedsiębiorstwa i jego wpływ na postawy kierownicze Współczesny manager, jego rola i zadania Zasady sprawnego działania dotyczące pracy własnej kierownika i motywowania podwładnych Metody usprawnień organizacji Planowanie strategiczne, rodzaje planów, zasady planowania, instrumenty planowania Rola informacji w podejmowaniu decyzji Test na predyspozycje kierownicze Studia przypadków zarządzania Autoprezentacja. Zasady pisania CV, listy motywacyjne, rekrutacja Techniki negocjacji, rozwiązywanie konfliktów Techniki pomocne w podejmowaniu decyzji (arkusze danych, karty procesu, histogram, diagram ryby, diagram Poireta, karta kontrolna odchyleń, wybór optymalnego rozwiązania) |
Literatura: |
Bednarski A., 1998. Organizacja i zarządzanie. Materiały do ćwiczeń. Wyd. Toruńska Szkoła Zarządzania, Toruń Kaczmarek B., Sikorki Cz., 1996. Podstawy zarządzania. Absolwent. Łódź Mikołajczyk Z., 1995. Techniki organizatorskie w rozwiązywaniu problemów zarządzania. PWN, Warszawa Obój K., 1994. Miniszkółka Zarządzanie. PWE, Warszawa Penc J., 1994. Strategie zarządzania. Placet, Warszawa Robbins S.P., 1998. Zachowania w organizacji. PWE, Warszawa Stoner J.A.F., Wankel Ch., 1997. Kierowanie. PWE, Warszawa Webber R.A., 1994. Zasady zarządzania organizacjami. PWE, Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Definiuje podstawowe pojęcia występujące w zarządzaniu Opisuje wpływ ewolucji otoczenia przedsiębiorstwa na rozwój szkół zarządzania Prezentuje zasady organizacji pracy kierowniczej Rozpoznaje rolę, zadania i predyspozycje współczesnego kierownika Rozpoznaje znaczenie informacji w podejmowaniu decyzji kierowniczych Umiejętności Identyfikuje cechy predysponujące na stanowiska kierownicze Przygotowuje kandydatów do podjęcia pracy Organizuje własną działalność gospodarczą Analizuje podstawy kierownicze w opisywanych przypadkach zarządzania Wybiera techniki pomocne w rozwiązywaniu problemów decyzyjnych Kompetencje Potrafi dyskutować w zespole nad trafnością decyzji |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Nie zna podstawowych zasad kierowania zespołami ludzkimi Nie zna technik pomocnych w podejmowaniu decyzji Unika dyskusji nad trudnością podejmowanych decyzji Na ocenę 3 Zna zasady kierowania zespołami ludzkimi, ale nie potrafi ich zastosować Potrafi wymienić techniki pomocne w podejmowaniu decyzji, ale nie umie ich zastosować Dyskutuje o trafności podejmowanych decyzji, ale nie uzasadnia swoich poglądów Zna zasady kierowania zespołami ludzkimi, ale ma trudności w ich zastosowaniu Stosuje z problemami techniki pomocne w podejmowaniu decyzji Dyskutuje o trafności decyzji, ale ma trudności z uzasadnieniem swojego zdania Na ocenę 5 Zna zasady kierowania zespołami ludzkimi i wie kiedy jakie zastosować Podejmuje optymalne decyzje korzystając z technik decyzyjnych Dyskutuje o trafności decyzji i uzasadnia swoje poglądy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.