Współczesne trendy w ogrodnictwie - Wybrane zagadnienia z warzywnictwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.WEO.ZAGW3.SM.OOGO1 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Współczesne trendy w ogrodnictwie - Wybrane zagadnienia z warzywnictwa |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: |
Ogr, Ogr. z marketingiem (warzywnictwo), 3 sem, stacj. mag. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Postęp biologiczny i techniczny w warzywnictwie, nowoczesne systemy uprawy roślin warzywnych, trendy w produkcji warzyw dla przemysłu. |
Pełny opis: |
Aktualna informacja o postępie biologicznym w dziedzinie warzywnictwa i roślin zielarskich. Kierunki zmian agrotechniczno-technologicznych w uprawie warzyw. Współczesne systemy produkcji warzyw polowych i pod osłonami z uwzględnieniem aktualnych rozwiązań technicznych w kraju i na świecie. Przegląd nowoczesnych maszyn i urządzeń wykorzystywanych w polowej uprawie warzyw. Sterowanie uprawą (timing) wybranych gatunków warzyw polowych. Specyfika uprawy warzyw dla przemysłu przetwórczego. |
Literatura: |
Knaflewski M. (red.) 2007. Ogólna uprawa warzyw. PWRiL, Warszawa Orłowski M. (red.) 2000. Polowa uprawa warzyw. Wyd. Brasika, Szczecin Pudelski T. (red.) 1998. Uprawa warzyw pod osłonami. PWRiL, Warszawa Opracowania monograficzne Artykuły popularno-naukowe |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.