Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Współczesne trendy w ogrodnictwie - Wybrane zagadnienia z warzywnictwa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.WEO.ZAGW3.SM.OOGO1
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Współczesne trendy w ogrodnictwie - Wybrane zagadnienia z warzywnictwa
Jednostka: Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich
Grupy: Ogr, Ogr. z marketingiem (warzywnictwo), 3 sem, stacj. mag. obowiązkowe
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Postęp biologiczny i techniczny w warzywnictwie, nowoczesne systemy uprawy roślin warzywnych, trendy w produkcji warzyw dla przemysłu.

Pełny opis:

Aktualna informacja o postępie biologicznym w dziedzinie warzywnictwa i roślin zielarskich.

Kierunki zmian agrotechniczno-technologicznych w uprawie warzyw.

Współczesne systemy produkcji warzyw polowych i pod osłonami z uwzględnieniem aktualnych rozwiązań technicznych w kraju i na świecie.

Przegląd nowoczesnych maszyn i urządzeń wykorzystywanych w polowej uprawie warzyw.

Sterowanie uprawą (timing) wybranych gatunków warzyw polowych.

Specyfika uprawy warzyw dla przemysłu przetwórczego.

Literatura:

Knaflewski M. (red.) 2007. Ogólna uprawa warzyw. PWRiL, Warszawa

Orłowski M. (red.) 2000. Polowa uprawa warzyw. Wyd. Brasika, Szczecin

Pudelski T. (red.) 1998. Uprawa warzyw pod osłonami. PWRiL, Warszawa

Opracowania monograficzne

Artykuły popularno-naukowe

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)