Warzywnictwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.WEO.WARZ8.NI.OOGNX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Warzywnictwo |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Rodzaje pomieszczeń do uprawy pod osłonami, ich wyposażenie i regulowanie czynników środowiska. Technologia uprawy podstawowych gatunków warzyw (pomidor, ogórek, papryka). |
Pełny opis: |
Wykłady: 1. Technologia uprawy pomidorów w szklarniach i tunelach foliowych 2. Technologia uprawy ogórków w szklarniach i tunelach foliowych 3. Technologia uprawy papryki słodkiej w szklarniach i tunelach foliowych Ćwiczenia: 1. Pomieszczenia do uprawy warzyw (tunele foliowe, cieplarnie, szklarnie), lokalizacja, typy, wyposażenie 2. Regulowanie czynników mikroklimatu (warunków świetlnych, termicznych, wilgotnościowych i CO2) pod osłonami 3. Oszczędność energii i ograniczenie strat ciepła 4. Produkcja rozsady warzyw do upraw pod osłonami, doświetlanie roślin, szczepienie 5. Zagospodarowanie pomieszczeń uprawnych, zmianowanie 6. Choroby fizjologiczne warzyw uprawianych pod osłonami 7. Odmiany pomidora, ogórka i papryki do uprawy pod osłonami 8. Zabiegi pielęgnacyjne w uprawie pomidora, ogórka i papryki w uprawie pod osłonami – ćwiczenia w terenie |
Literatura: |
Praca zbiorowa (pod red. T. Pudelskiego). Uprawa warzyw pod osłonami. PWRiL, Warszawa 1998 Praca zbiorowa (pod red. M. Knaflewskiego). Uprawa warzyw w pomieszczeniach. PWRiL, Poznań 2010 |
Efekty uczenia się: |
Poznanie zasad uprawy warzyw pod osłonami |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena formująca: 101 Ocena końcowa: 701, 707 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.