Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Warzywnictwo

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.WEO.WARZ8.NI.OOGNX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Warzywnictwo
Jednostka: Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Rodzaje pomieszczeń do uprawy pod osłonami, ich wyposażenie i regulowanie czynników środowiska. Technologia uprawy podstawowych gatunków warzyw (pomidor, ogórek, papryka).

Pełny opis:

Wykłady:

1. Technologia uprawy pomidorów w szklarniach i tunelach foliowych

2. Technologia uprawy ogórków w szklarniach i tunelach foliowych

3. Technologia uprawy papryki słodkiej w szklarniach i tunelach foliowych

Ćwiczenia:

1. Pomieszczenia do uprawy warzyw (tunele foliowe, cieplarnie, szklarnie), lokalizacja, typy, wyposażenie

2. Regulowanie czynników mikroklimatu (warunków świetlnych, termicznych, wilgotnościowych i CO2) pod osłonami

3. Oszczędność energii i ograniczenie strat ciepła

4. Produkcja rozsady warzyw do upraw pod osłonami, doświetlanie roślin, szczepienie

5. Zagospodarowanie pomieszczeń uprawnych, zmianowanie

6. Choroby fizjologiczne warzyw uprawianych pod osłonami

7. Odmiany pomidora, ogórka i papryki do uprawy pod osłonami

8. Zabiegi pielęgnacyjne w uprawie pomidora, ogórka i papryki w uprawie pod osłonami – ćwiczenia w terenie

Literatura:

Praca zbiorowa (pod red. T. Pudelskiego). Uprawa warzyw pod osłonami. PWRiL, Warszawa 1998

Praca zbiorowa (pod red. M. Knaflewskiego). Uprawa warzyw w pomieszczeniach. PWRiL, Poznań 2010

Efekty uczenia się:

Poznanie zasad uprawy warzyw pod osłonami

Metody i kryteria oceniania:

Ocena formująca: 101

Ocena końcowa: 701, 707

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)