Warzywnictwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.WEO.WARZ6.NI.OOGNX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Warzywnictwo |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: |
Ogrodnictwo 6 sem. niestacj. inż. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zabiegi pielęgnacyjne w uprawie warzyw polowych, związane z roślinami i środowiskiem, zbiór i przygotowanie do obrotu |
Pełny opis: |
Wykłady: 1. Przygotowanie gleby w uprawie warzyw polowych, metody i technika siewu wprost do gruntu oraz sadzenia rozsady 2. Zabiegi pielęgnacyjne w uprawie warzyw polowych wykonywane na roślinach (przerywka, dosadzanie, prowadzenie, cięcie, podpieranie, bielenie, zapylanie) 3. Zabiegi pielęgnacyjne w uprawie warzyw polowych związane ze środowiskiem (ochrona przed chłodem, osłanianie, obredlanie) 4. Dojrzewanie warzyw do zbioru, zbiór – fazy dojrzałości zbiorczej, technika zbioru i przygotowanie do handlu oraz krótkiego składowania i przechowywania Ćwiczenia: 1. Nawożenie roślin warzywnych w uprawie polowej – podstawowe i pogłówne 2. Szkodliwość chwastów, rozpoznawanie chwastów występujących w uprawie warzyw, metody zwalczania chwastów 3. Herbicydy w uprawie warzyw (podział, zastosowanie) 4. Nawadnianie warzyw w uprawie polowej 5. Osłony w uprawie przyspieszonej warzyw |
Literatura: |
Praca zbiorowa (pod red. M. Knaflewskiego). Ogólna uprawa warzyw. PWRiL, Poznań 2007 |
Efekty uczenia się: |
Zapoznanie z wiadomościami o zabiegach pielęgnacyjnych i zbiorze warzyw polowych |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin - po zakończeniu całego kursu przedmiotu Ćwiczenia - zaliczenie na podstawie kolokwiów |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.