Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Warzywnictwo

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.WEO.WARZ5.NI.OOGNX Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Warzywnictwo
Jednostka: Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich
Grupy: Ogrodnictwo 5 sem. niestacj. inż. obowiązkowe
Punkty ECTS i inne: (brak)
zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Charakterystyka warzywnictwa, czynniki środowiska w uprawie warzyw, zmianowanie i płodozmian, rozmnażanie roślin warzywnych.

Pełny opis:

Charakterystyka warzywnictwa, jako działu produkcji ogrodniczej, stan obecny, perspektywy rozwoju, struktura upraw, spożycie, typy produkcji warzywniczej. Czynniki środowiska w uprawie warzyw, przyrodnicze podstawy rejonizacji produkcji. Zmianowanie i płodozmian w uprawie warzyw, zasady doboru gatunków przy układaniu płodozmianów, uprawa współrzędna. Metody rozmnażania warzyw, produkcja rozsady.

Literatura:

Knaflewski M. (red.) 2007. Ogólna uprawa warzyw, PWRiL.

Kunicki E., Sękara A., Kalisz A. 2006. Skrypt do ćwiczeń z warzywnictwa ogólnego. Wydawnictwo AR w Krakowie.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.