Współczesne trendy w ogrodnictwie - Produkcja surowców zielarskich
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.WEO.SZIE1.SM.OOGO1 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Współczesne trendy w ogrodnictwie - Produkcja surowców zielarskich |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: |
Ogr, Ogr. z marketingiem (warzywnictwo), 1 sem, stacj. mag. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zapoznanie ze specyfiką uprawy roślin zielarskich, zasadami agrotechniki, problemami pozyskiwania surowców z upraw oraz ich konserwacji i przechowywania. Przedstawienie czynników wpływających na zmienność wydajności substancji czynnych w roślinach zielarskich oraz ich znaczenia w gospodarce. Znaczenie produkcji zielarskiej we współczesnym rolnictwie. |
Pełny opis: |
Brak opisu |
Literatura: |
Rumińska A., 1991. Poradnik plantatora ziół. PWRiL, Poznań Jędrzejko K., 1997. Zarys wiedzy o roślinach leczniczych. ŚAM, Katowice Karwowska K., Przybył J., 2005. Suszarnictwo i przetwórstwo ziół. Wyd. SGGW, Warszawa Kołodziej B. (red.) , 2010 . Poradnik dla plantatorów uprawa ziół. PWRiL, Poznań |
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.