Współczesne trendy w ogrodnictwie - Grzyby uprawne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.WEO.GRZY2.SM.OOGO1 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Współczesne trendy w ogrodnictwie - Grzyby uprawne |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: |
Ogr, Ogr. z marketingiem (warzywnictwo), 2 sem, stacj. mag. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Cel kursu: Zapoznanie z zasadami produkcji towarowej grzybów uprawnych: pieczarki (Agaricus bisporus i A. bitorquis), boczniaka (Pleurotus sp.) i twardziaka shii-take (Letinula edodes). Tematyka: Biologia, systematyka, przygotowanie podłoża, technologia produkcji towarowej grzybów uprawnych. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów Grzyby – taksonomia pod katem znaczenia w gospodarce człowieka i możliwości uprawy. Zarys biologii, wartości odżywczej i znaczenia gospodarczego najważniejszych uprawnych gatunków. Pieczarka (Agaricus bisporus (Lange) Sing i A. bitorquis (Quel) Sacc.) – historia uprawy, stan obecny i perspektywy rozwoju pieczarkarstwa w Polsce i na świecie. Wartość odżywcza pieczarki. Wymagania życiowe pieczarki. Obiekty do uprawy pieczarek. Systemy uprawy: jednostrefowy, wielostrefowy i pośredni. Wymagania stawiane obiektom do uprawy pieczarek: usytuowanie, budowa i wyposażenie poszczególnych pomieszczeń. Przygotowanie podłoża do produkcji pieczarek. Podłoże tradycyjne i zastępcze – składniki. Faza I, faza II – cel, przebieg i technika procesu. Cechy podłoża po fermentacji. Produkcja grzybni. Szczepienie grzybni na podłożu. Rasy. Inkubacja, rozrost grzybni. Warunki i przebieg inkubacji. Okrywa – składniki, przygotowanie i znaczenie okrywy w produkcji pieczarek. Wzbogacanie podłoża i dożywianie grzybni. Zabiegi po nałożeniu okrywy. Tworzenie i dorastanie owocników. Zbiór pieczarek – technika, wymagania jakościowe. Ochrona pieczarki. Higiena produkcji. Źródła infekcji. Przetwórstwo i przechowywanie pieczarek. Pieczarka czterozarodnikowa (A. bitorquis) – biologia, znaczenie, techologia uprawy. Boczniak (Pleurotus sp.) – biologia, historia uprawy, wielkość i perspektywy uprawy w Polsce i na świecie. Wartość odżywcza boczniaka. Obiekty do uprawy boczniaka. Przygotowanie podłoża do produkcji boczniaka – surowce, warunki i przebieg pasteryzacji, zagrzybianie. Rasy. Prowadzenie uprawy boczniaka. Faza wzrostu grzybni, dojrzewania grzybni, tworzenia zawiązków i dojrzewania owocników. Warunki w jakich przebiegają te etapy produkcji. Zbiór boczniaka – technika, wymagania jakościowe. Ochrona boczniaka. Twardziak shii-take (Letinula edodes) – biologia, uprawa towarowa |
Literatura: |
Vedder P.J.C., 1980. Nowoczesna uprawa pieczarki. PWRiL, Warszawa Gapiński M., Woźniak W., 1999. Pieczarka. Technologia uprawy i przetwarzania. PWRiL, Poznań Szudyga K., 2005. Uprawa pieczarki. Hortpress Gapiński M., 1995. Boczniak. PWRiL, Poznań Gapiński M., Woźniak W., 1991. Uprawa grzybów. PWRiL, Poznań Siwulski M., Sobieralski K., 2004. Uprawa grzybów jadalnych i leczniczych w warunkach naturalnych. Wyd. Kurpisz, Poznań Ziombra M., 2005. Boczniak. Hortpress Sakson N., 2004. Pieczarka, uprawa intensywna. PWRiL, Warszawa Siwulski M., i in., 2007. Biologia i uprawa twardziaka jadalnego shiitake. PWRiL, 2007 Pieczarki. Biuletyn producenta pieczarek. Kwartalnik. Hortpress. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.