Ogrodnictwo zrównoważone - Ekologiczne podstawy warzywnictwa i zielarstwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.WEO.EKWA2.NM.OOGNR |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ogrodnictwo zrównoważone - Ekologiczne podstawy warzywnictwa i zielarstwa |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: |
Ogr, Rośliny ozdobne, 2 sem, niestacj. mag. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Podstawowe aspekty uprawowe (przygotowanie gleby, płodozmiany, zabiegi pielęgnacyjne) roślin warzywnych i zielarskich w systemie ekologicznym i integrowanym w porównaniu z konwencjonalnym. zbiór ziół ze stanu naturalnego. Wartość biologiczna i właściwości lecznicze warzyw i ziół oraz czynniki przed i pozbiorcze warunkujące ich jakość. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów : Określenie upraw ekologicznych i integrowanych z udziałem roslin warzywnych i zielarskich. Obowiązujące akty prawne związane z uprawa ekologiczną i integrowaną, kontrola i certyfikacja. Warunki środowiska w integrowanej i ekologicznej uprawie warzyw i ziół. Ograniczanie zabiegów uprawowych w rolnictwie ekologicznym, zjawisko allelopatii i wykorzystanie w zmianowaniu. wybrane aspekty nawożenia w systemie ekologicznym. Materiał siewny i dobór odmian. Zabiegi pielęgnacyjne i zwalczanie chwastów w uprawie polowej. Pozyskiwanie surowców zielarskich ze stanu naturalnego. zasady zachowania wysokiej jakości, właściwości dietetyczne i lecznicze warzyw i ziół. Tematyka ćwiczeń : zwiedzanie gospodarstw ekologicznych, zapoznanie z działalnością firmy certyfikującej gospodarstwa ekologiczne, zapoznanie z ofertą produktów wykonanych metodami ekologicznymi i integrowanymi, dystrybucja przez hurtownie i sklepy. |
Literatura: |
1. babik I. Kaniszewski S. 2004. Ekologiczne metody uprawy warzyw, KCRE Radom 2. Grath M.2007. Ogród ekologiczny, KDC 3. Siebeneicher G. 1997. Podręcznik rolnictwa ekologicznego, PWN Warszawa 4. Czasopisma 'Wiadomości Zielarskie" "Postępy Fitoterapii" "Panacea" "Herba Polonica" |
Efekty uczenia się: |
Student zapoznaje się z teorią i praktyką w gospodarstwach prowadzonych metodą ekologiczną i integrowaną. Zdobywa wiedzę na temat poszczególnych elementów uprawy: doboru gatunków, odmian, przygotowania gleby, nawożenia, agrotechniki i ochrony roślin warzywnych i zielarskich. |
Metody i kryteria oceniania: |
Aktywne uczestnictwo w zajęciach i egzamin wraz z zaliczeniem w formie pisemnej. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.