Warzywa i zioła w ogrodach
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.WEO.9WAZI.SM.OOGXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Warzywa i zioła w ogrodach |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: |
Ogr, Ogr. z marketingiem (genet, hodowla i biotech roś.), 1 sem, stacj. mag. fakultatywne Ogr, Ogr. z marketingiem (rośliny ozdobne), 1 sem, stacj. mag. fakultatywne Ogr, Ogr. z marketingiem (warzywnictwo), 1 sem, stacj. mag. fakultatywne Ogr, Sztuka ogrodowa, 1 sem, stacj. mag. fakultatywne |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu zaprezentowanie różnych założeń ogrodowych wykorzystujących rośliny warzywne i zielarskie. Student pozna zasady doboru gatunków i odmian zależnie od warunków środowiskowych, planowanego przeznaczenia i tematu ogrodu, w powiązaniu z biologią i wymaganiami uprawowymi roślin. Uwzględnione zostaną zasady pielęgnacji roślin w założeniach ogrodowych o funkcjach czysto dekoracyjnych bądź użytkowych. |
Pełny opis: |
Omówienie założeń ogrodowych i dekoracji roślinnych wykorzystujących gatunki warzywne i zielarskie. Oddziaływanie roślin zielarskich i warzywnych na organizm człowieka. Różnorodność form morfologicznych roślin warzywnych. Klasyfikacje roślin i surowców oraz ich przydatność w wyborze gatunków do planowanych założeń ogrodowych. Różnorodność biologii rozwoju roślin warzywnych i zielarskich a planowanie czasowe ich uprawy w ogrodach. Zasady ustalania płodozmianu i wyboru systemu uprawy warzyw i ziół w ogrodach. Warunki środowiska oraz usytuowanie ogrodu i ich wpływ na wybór wprowadzanych roślin. |
Literatura: |
1. Hobhouse P., 2005. Historia ogrodów. Arkady, Warszawa 2. Rumińska A., Ożarowski A., 1990. Leksykon roślin leczniczych. PWRiL, Warszawa 3. McVicar J., 2004. Księga ziół. SOLIS, Warszawa 4. Bremness L., 1991. Wielka księga ziół. Wiedza i Życie, Warszawa 5. Biggs M., 1998. Warzywa. Muza S.A., Warszawa 6. Sikora E., 2009. Warzywnik – zakładanie i pielęgnacja. Mulico. Warszawa 7. Bauer K., 2007. Ogród warzywny. KDC, Warszawa 8. Kołota M (red.), 2000. Polowa uprawa warzyw. Brasika, Szczecin |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA: Opisuje warzywne i zielarskie założenia ogrodowe i dekoracje roślinne. Wyjaśnia dobór gatunków roślin warzywnych i zielarskich dla konkretnego założenia ogrodowego. Posiada wiedzę na temat rozwoju i uprawy warzyw i ziół. UMIEJĘTNIOŚCI: Umie wyszukiwać szczegółowe informacje na temat oddziaływania warzyw i ziół na organizm człowieka. Posiada zdolność doboru roślin do warunków środowiska. Organizuje przestrzenne i czasowe rozmieszczenie roślin w założeniu ogrodowym. KOMPETENCJE SPOŁECZNE: Ma świadomość potrzeby przekazywania odbiorcom ogrodu informacji na temat korzyści i zagrożeń wynikających z kontaktu i wykorzystania roślin zielarskich i warzywnych. Potrafi sprostać wymaganiom adresata użytkowego ogrodu warzywno-ziołowego. Ma świadomość znaczenia etycznej odpowiedzialności za wskazanie sposobów uzyskiwania warzyw i ziół o wysokiej jakości. |
Metody i kryteria oceniania: |
ROZWIĄZANIE ZADANIA PROBLEMOWEGO (KOD 711), zaliczenie raportu, ocwna prezenrtacji ustnej |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.