Grzyby jadalne i lecznicze
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.WEO.9GRZY.SM.OOGXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Grzyby jadalne i lecznicze |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: |
Ogr, Agroekologia i ochrona roślin, 2 sem, stacj. mag. fakultatywne Ogr, Ogr. z marketingiem (genet, hodowla i biotech roś.), 2 sem, stacj. mag. fakultatywne Ogr, Ogr. z marketingiem (rośliny ozdobne), 2 sem, stacj. mag. fakultatywne Ogr, Ogr. z marketingiem (sadownictwo), 2 sem, stacj. mag. fakultatywne |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Cel kursu: Zapoznanie studentów z gatunkami grzybów uprawianymi w Polsce i na świecie w celach kulinarnych i leczniczych. Tematyka: Tematem przedmiotu jest charakterystyka kilkunastu najważniejszych gatunków grzybów uprawnych pod katem ich właściwości odżywczych i leczniczych, wymagań środowiskowych, technologii uprawy i przetwarzania. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: Rozwój uprawy grzybów jadalnych i leczniczych na świecie i w Polsce. Właściwości odżywcze i lecznicze grzybów uprawnych. Sposoby odżywiania grzybów w aspekcie przeglądu technologii produkcji podłoża do uprawy grzybów jadalnych i leczniczych. Czynniki wpływające na wzrost i rozwój grzybni. Specyfika uprawy różnych gatunków grzybów uprawnych i leczniczych w aspekcie porównawczym. Sterowanie jakością i składem chemicznym grzybów w produkcji na świeży rynek i dla przemysłu spożywczego i farmakologicznego. Profilaktyka i zabezpieczenie upraw przed chorobami i szkodnikami. Tematyka cwiczeń: Zapoznanie z morfologią i anatomią wybranych gatunków grzybów uprawnych i leczniczych. Rozpoznawanie na podstawie materiałów ilustracyjnych najważniejszych zaburzeń fizjologicznych i objawów chorobowych występujących w uprawie grzybów jadalnych. Analiza laboratoryjna wybranych parametrów składu chemicznego grzybów jadalnych i leczniczych. Analiza problemów związanych z prowadzeniem i interpretacją kart technologicznych w uprawie grzybów. Opracowanie zaleceń dotyczących uprawy grzybów jadalnych na skalę amatorską, na podstawie znajomości wymagań życiowych grzybów i przebiegu ich cykli rozwojowych. |
Literatura: |
Vedder P.J.C. "Nowoczesna uprawa pieczarki" PWRiL Warszawa 1980 Gapiński M., Woźniak W. "Pieczarka. Technologia uprawy i przetwarzania" PWRiL Poznań 1999 Szudyga K. "Uprawa pieczarki" Hortpress sp. z o.o. 2005 Gapiński M. "Boczniak" PWRiL Poznań 1995 Gapiński M., Woźniak W. "Uprawa grzybów" PWRiL Poznań 1991 Siwulski M., Sobieralski K. „Uprawa grzybów jadalnych i leczniczych w warunkach naturalnych”. Wyd. Kurpisz, Poznań 2004 Ochrona pieczarki. Praca zbiorowa. Hortpress, 2005 Ziombra M. Boczniak. Hortpress 2005. Sakson N., „Pieczarka, uprawa intensywna”. PWRiL, 2004 Siwulski M., i in. „Biologia i uprawa twardziaka jadalnego shiitake”. PWRiL, 2007 Pieczarki. Biuletyn producenta pieczarek. Kwartalnik. Hortpress. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.