Właściwości dietetyczne i lecznicze owoców i warzyw
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.SAP.WDOW7.SI.OOGLY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Właściwości dietetyczne i lecznicze owoców i warzyw |
Jednostka: | Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu omówienie roli warzyw i owoców w prawidłowym żywieniu człowieka. Studenci zapoznają się z właściwościami odżywczymi owoców i warzyw z uwzględnieniem białek, cukrów, błonnika, tłuszczów, witamin, soli mineralnych. Zapoznają się z właściwościami leczniczymi poszczególnych owoców i warzyw oraz ich wykorzystaniem w różnych rodzajach diet człowieka zdrowego. |
Pełny opis: |
Owoce i warzywa oraz ich rola w piramidzie zdrowia Owoce i warzywa oraz ich przetwory w żywności funkcjonalnej i wygodnej Rola owoców i warzyw w prawidłowym żywieniu w różnych okresach życia człowieka Rodzaje diet bazujących na owocach i warzywach oraz ich ocena pod kątem zgodności z zasadami prawidłowego żywienia Ocena spożycia białka ogółem i roślinnego, węglowodanów, tłuszczów i błonnika na podstawie jadłospisu. Główne źródła wymienionych składników odżywczych w oparciu o różne gatunki owoców i warzyw Ocena pokrycia zapotrzebowania organizmu na witaminy A, E, B1, B2, C i PP. Owoce i warzywa, jako główne źródła witamin. Ocena pokrycia zapotrzebowania organizmu na makroelementy. Owoce i warzywa, jako główne źródła makroelementów Obliczenie równowagi kwasowo-zasadowej pożywienia Ocena stylu żywienia na podstawie przykładowych diet i propozycje zmian w odniesieniu do diety wzorcowej. Sformułowanie zaleceń dietetycznych dla różnych grup ludności w oparciu o warzywa i owoce |
Literatura: |
1. Gawęcki J., Hryniewiecki L. 1998. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, Warszawa. 2. Hasik J., Gawędzki J. 2008. Żywienie człowieka zdrowego i chorego. PWN Warszawa 3. Gertig H., Przysławski J. 2006. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszaw. 4. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B. 2008, Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Posiada wiedzę na temat roli substancji odżywczych (białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin i soli mineralnych) i ich zawartości w warzywach i owocach Docenia rolę warzyw i owoców w diecie człowieka. Klasyfikuje gatunki warzyw i owoców według zawartości substancji odżywczych i leczniczych. Wylicza zasady prawidłowego żywienia. Kompetencje społeczne Rozumie potrzebę i zna warunki ciągłego poszerzania wiedzy dotyczącej produktów spożywczych i ich wpływu na zdrowie człowieka Potrafi przewidzieć skutki działań związanych z planowaniem żywienia różnych grup ludzkości Ma świadomość wpływu diety i sposobu życia na zdrowie człowieka |
Metody i kryteria oceniania: |
701 egzamin pisemny ograniczony czasow 203 zaliczenie raportu/sprawozdania z prac laboratoryjnych/ćwiczeń praktycznych (indywidualnie, grupowo) 302 ocena zaangażowania w dyskusji, umiejętności podsumowania, wartościowania |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.