Właściwości dietetyczne i lecznicze owoców i warzyw
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.SAP.WDOW6.SI.OOGZX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Właściwości dietetyczne i lecznicze owoców i warzyw |
Jednostka: | Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa |
Grupy: |
Ogr, Rośliny lecznicze i prozdrowotne, 6 sem, stacj. inż. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu omówienie roli warzyw i owoców w prawidłowym żywieniu człowieka. Studenci zapoznają się z właściwościami odżywczymi owoców i warzyw z uwzględnieniem białek, cukrów, błonnika, tłuszczów, witamin, soli mineralnych. Zapoznają się z właściwościami leczniczymi poszczególnych owoców i warzyw oraz ich wykorzystaniem w różnych rodzajach diet człowieka zdrowego. |
Pełny opis: |
Wykłady Owoce i warzywa oraz ich rola w piramidzie zdrowia Owoce i warzywa oraz ich przetwory w żywności funkcjonalnej i wygodnej Rola owoców i warzyw w prawidłowym żywieniu w różnych okresach życia człowieka Rodzaje diet bazujących na owocach i warzywach oraz ich ocena pod kątem zgodności z zasadami prawidłowego żywienia Ćwiczenia Ocena spożycia białka ogółem i roślinnego, węglowodanów, tłuszczów i błonnika na podstawie jadłospisu. Główne źródła wymienionych składników odżywczych w oparciu o różne gatunki owoców i warzyw Ocena pokrycia zapotrzebowania organizmu na witaminy A, E, B1, B2, C i PP. Owoce i warzywa, jako główne źródła witamin. Ocena pokrycia zapotrzebowania organizmu na makroelementy. Owoce i warzywa, jako główne źródła makroelementów Obliczenie równowagi kwasowo-zasadowej pożywienia Ocena stylu żywienia na podstawie przykładowych diet i propozycje zmian w odniesieniu do diety wzorcowej. Sformułowanie zaleceń dietetycznych dla różnych grup ludności w oparciu o warzywa i owoce |
Literatura: |
1. Gawęcki J., Hryniewiecki L. 1998. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, Warszawa. 2. Hasik J., Gawędzki J. 2008. Żywienie człowieka zdrowego i chorego. PWN Warszawa 3. Gertig H., Przysławski J. 2006. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszaw. 4. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B. 2008, Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Posiada wiedzę na temat roli substancji odżywczych (białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin i soli mineralnych) i ich zawartości w warzywach i owocach Docenia rolę warzyw i owoców w diecie człowieka. Klasyfikuje gatunki warzyw i owoców według zawartości substancji odżywczych i leczniczych. Wylicza zasady prawidłowego żywienia. Umiejętności Wylicza zawartość podstawowych składników pokarmowych we własnej diecie. Porównuje ich zawartość z zalecanym dziennym spożyciem Prawidłowo interpretuje własny sposób żywienia. Wyciąga wnioski. Zestawia sprawozdanie pisemne Tłumaczy zagrożenia płynące ze źle zbilansowanej diety dziennej. Znajduje i zestawia produkty pozwalające na uniknięcie błędów żywieniowych Kompetencje społeczne Rozumie potrzebę i zna warunki ciągłego poszerzania wiedzy dotyczącej produktów spożywczych i ich wpływu na zdrowie człowieka Potrafi przewidzieć skutki działań związanych z planowaniem żywienia różnych grup ludzkości Ma świadomość wpływu diety i sposobu życia na zdrowie człowieka |
Metody i kryteria oceniania: |
Metody oceniania 203 - zaliczenie sprawozdania z prac laboratoryjnych 302 - ocena zaangażowania w dyskusji 701 - egzamin pisemny ograniczony czasowo Kryteria oceny na ocenę 2 Nie wymienia substancji odżywczych zawartych w owocach i warzywach Nie oblicza podstawowych składników pokarmowych we własnej diecie, nie umie zinterpretować własnej diety. Nie jest świadomy zagrożeń wynikających ze źle zbilansowanej diety na zdrowie człowieka. na ocenę 3 Wymienia substancje odżywcze zawarte w owocach i warzywach, ale nie zna ich roli w prawidłowym żywieniu. Oblicza zawartość podstawowych składników pokarmowych we własnej diecie, ale interpretuje je ze znacznymi błędami. Zna zagrożenia wynikające ze źle zbilansowanej diety na zdrowie człowieka, ale nie uwzględnia ich w praktycznym działaniu. na ocenę 4 Wymienia substancje odżywcze zawarte w owocach i warzywach, zna ich rolę w prawidłowym żywieniu. Rozróżnia podstawowe diety bazujące na produktach roślinnych. Oblicza zawartość podstawowych składników pokarmowych we własnej diecie, interpretuje je z nieznacznymi błędami. Zna zagrożenia wynikające ze źle zbilansowanej diety na zdrowie człowieka, uwzględnia tę wiedzę częściowo w praktycznym działaniu. na ocenę 5 Wymienia substancje odżywcze zawarte w owocach i warzywach, zna ich rolę w prawidłowym żywieniu. Rozróżnia i ocenia pod kątem zgodności z zasadami podstawowe diety bazujące na produktach roślinnych, umie zmodyfikować ich skład dla różnych grup społecznych. Oblicza zawartość podstawowych składników pokarmowych we własnej diecie, interpretuje je bezbłędnie. Potrafi zestawić produkty pozwalające na uniknięcie błędów żywieniowych. Zna zagrożenia wynikające ze źle zbilansowanej diety na zdrowie człowieka, uwzględnia je w praktycznym działaniu. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.