Sadownictwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.SAP.SADO5.SI.OOGOX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Sadownictwo |
Jednostka: | Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa |
Grupy: |
Ogr, Ogrodnictwo z marketingiem, 5 sem, stacj. inż. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Brak opisu Cel kursu: Zapoznanie studentów z podstawowymi pracami agrotechnicznymi wykonywanymi w sadzie oraz z odmianami gatunków sadowniczych. Ćwiczenia odbywają się w Stacji Doświadczalnej Katedry Sadownictwa i Pszczelnictwa UR w Garlicy Murowanej. Studenci zapoznają się z najważniejszymi pracami niezbędnymi w produkcji sadowniczej. Samodzielnie wykonują obserwacje i na podstawie obliczeń oraz uwag dokonują oceny stanu prac w sadach podstawowych gatunków sadowniczych. Zapoznanie z wpisanymi do Rejestru odmianami podstawowych. gatunków sadowniczych oraz ich najważniejszymi cechami biologicznymi. Studenci opisują cechy morfologiczne owoców oraz biologiczne drzew odmian gatunków ziarnkowych, pestkowych oraz krzewów jagodowych i na tej podstawie dokonują oceny. |
Pełny opis: |
Brak opisu 1. Opis cech biologicznych drzew oraz morfologicznych owoców najważniejszych w produkcji odmian jabłoni– opis wykonywany w sadzie 2. Opis cech biologicznych drzew oraz morfologicznych owoców najważniejszych w produkcji odmian gruszy – opis wykonywany w sadzie 3. Opis cech biologicznych drzew oraz morfologicznych owoców najważniejszych w produkcji gatunków drzew pestkowych – opisy wykonywane w sadzie i na owocach mrożonych 4. Opis cech biologicznych krzewów oraz morfologicznych owoców najważniejszych w produkcji gatunków krzewów jagodowych – opisy wykonywane w jagodnikach i na owocach mrożonych część I 5. Opis cech biologicznych krzewów oraz morfologicznych owoców najważniejszych w produkcji gatunków krzewów jagodowych – opisy wykonywane w jagodnikach i na owocach mrożonych część II 6. Prognozowanie plonów owoców, organizacja zbioru – pomiary i obliczenia dotyczące wielkości plonu kilku odmian jabłoni i gruszy oraz wykonanie obserwacji związanych z przygotowaniem i organizacją zbioru owoców 7. Formy koron drzew owocowych, cięcie letnie drzew, ocena stanu sanitarnego sadu przed zimą – w oparciu o przykładowe nasadzenia studenci poznają formy koron drzew owocowych zalecanych do sadów towarowych 8. Uszkodzenia mrozowe oraz przymrozkowe drzew i krzewów, metody ochrony roślin przed przymrozkami, prace jesienne wykonywane w sadzie – w oparciu o przeprowadzoną lustrację sadów studenci wykonują zalecenia dotyczące prac jesiennych w sadach 9. Sposoby oraz środki chemiczne stosowane do przerzedzania zawiązków owoców, metody zabezpieczania upraw ogrodniczych przed gryzoniami - studenci wykonują ocenę stopnia zagrożeń upraw przez gryzonie i planują zabezpieczenie na okres zimowy 10. Zapoznanie studentów z najczęściej występującymi chwastami w uprawach sadowniczych – wykonanie przez studentów oceny stopnia zachwaszczenia sadu i podjęcia decyzji o walce z chwastami. Wykonanie przez studentów oceny stopnia prawidłowego odżywienia roślin. |
Literatura: |
Brak literatury Sadownictwo – Praca zbiorowa pod red. Prof. Sz. Pieniążka. PWRiL., Warszawa 1995. Sękowski B. - Pomologia systematyczna cz. 1 i 2., PWN, Warszawa, 1993, Pomologia-praca zbiorowa pod redakcją prof.A.Rejmana, PWRiL, Warszawa 1994 Czasopisma fachowe: Sad Nowoczesny, Sad, Szkółkarstwo, Hasło Ogrodnicze. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.