Sadownictwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.SAP.SADO4.SI.OOGAX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Sadownictwo |
Jednostka: | Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa |
Grupy: |
Ogr, Agroekol. i ochr. rośl, 4 sem, stacj. inż. obowiazkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Podstawowe zasady produkcji i uszlachetniania podkładek. Technologia uprawy drzew ziarnkowych i pestkowych oraz roślin krzewów jagodowych. Formowanie i wzrost zawiązków owoców. Podstawowe składniki organiczne i mineralne owoców, ich funkcja w owocu i rola w odżywianiu człowieka. Zasady odżywiania organicznego i mineralnego roślin sadowniczych. |
Pełny opis: |
1.Produkcja owoców w Świecie w Europie i w Polsce. 2.Historia sadownictwa w Polsce, stan obecny i perspektywy rozwoju. 3.Warunki glebowe rozwoju sadownictwa (czynniki glebowe-przydatność gleb pod uprawy sadownicze, podział genetyczny gleb, bonitacja; zmęczenie gleby) 4.Warunki klimatyczne rozwoju sadownictwa w Polsce (strefy klimatyczne, temperatura, opady, usłonecznienie, zastoiska mrozowe, osłony przeciwwiatrowe, przymrozki wiosenne i jesienne, strefy gradowe). 5.Budowa drzewa i funkcje poszczególnych organów (rodzaje systemów korzeniowych, funkcje liści, reakcje drzewa na zabiegi agrotechniczne). 6.Czynniki warunkujące rozstawę drzew w sadzie. 7.Zasady formowania przewodnikowych koron drzew (podstawy fizjologiczne formowania koron drzew). 8.Zasady formowania koron szpalerowych (szpaler swobodny, regulowany i in.). 9.Cięcie letnie, zasady terminy – uwarunkowania. 10.Mechanizm starzenia się drzewa owocowego (cięcie prześwietlające, odnawiające, szczegółowe). 11.Odżywianie mineralne drzew i krzewów owocowych (ocena potrzeb nawozowych, nawożenie doglebowe, dolistne). 12.Oznaki niedoboru i nadmiaru składników pokarmowych. 13.Spoczynek zimowy roślin sadowniczych (mechanizm hartowania roślin – uwarunkowania). 14.Czynniki warunkujące uprawę krzewów jagodowych i owoców miękkich 15.Mechanizm pobierania i transportu składników mineralnych do drzewa i owocu 16.Redystrybucja składników pokarmowych w drzewie i jego organach. 17.Wzrost i rozwój zawiązków oraz owoców, drzew ziarnkowych i pestkowych. 18.Kształtowanie się cech zewnętrznych owoców. 19.Synteza i akumulacja podstawowych metabolitów w owocach, rola owoców w żywieniu człowieka. 20.Podstawy formowania i prowadzenia krzewów winorośli. |
Literatura: |
Europen Journal of Horticultural Scence (anglojezyczne) Erwerbsobstbau (niemieckojęzyczny) Hort Science (anglojęzyczny) Journal of the American Socjety of Hotriculture Scence (anglojęzyczny) Mineral Nutrition of Higher Plants – podrecznik (anglojęzyczny) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.