Sadownictwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.SAP.SADO3.SI.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Sadownictwo |
Jednostka: | Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa |
Grupy: |
Ogrodnictwo, 3 sem. stacjon. inż. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przygotowanie studentów do rozumienia i interpretacji procesów biologicznych roślin sadowniczych oraz ich wykorzystania w technologiach produkcji owoców. Technologia uprawy drzew ziarnkowych i pestkowych oraz roślin krzewów jagodowych. Formowanie i wzrost zawiązków owoców. Podstawowe składniki organiczne i mineralne owoców, ich funkcja w owocu oraz rola w odżywianiu człowieka. Zasady odżywiania organicznego i mineralnego roślin sadowniczych. |
Literatura: |
Pieniążek S. 2000. Sadownictwo PWRiL Jankiewicz L., Lipecki J. Lech W. 2011. Fizjologia roślin sadowniczych tom I i II PWN Rejman W. 1994. Pomologia PWRi L Sękowski B. 1993. Pomologia systematyczna, PWN, t. I i II. Smolarz K. 2009. Borówka i żurawina – zasady racjonalnej produkcji. Hortpress, Sp. z o. o Sitarek M. 2006. Uprawa śliw. Wydawnictwo Plantpress, Sp. z o.o. Żurawicz E., Masny A. 2005. Uprawa truskawek w polu i pod osłonami. Wydawnictwo Plantpress, Sp. z o.o.. Rozpara E. 2005. Intensywny sad czereśniowy. Hortpress Sp. z o.o. Sosna I. 2007. Uprawa gruszy. Wydawnictwo Plantpress, Sp. z o.o. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.