Ekologiczne podstawy sadownictwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.SAP.EKOS2.SM.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekologiczne podstawy sadownictwa |
Jednostka: | Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa |
Grupy: |
Agroekologia i ochrona roślin, 2 sem. stacj. mag. obowiązkowe Bioinżynieria, 2 sem. stacj. mag. obowiązkowe Ogr, Rośliny lecznicze i prozdrowotne, 2 sem, stacj. mag. obowiązkowe Ogr, Sadownictwo, 2 sem, stacj. mag. obowiązkowe Rośliny ozdobne, 2 sem. stacj. mag. obowiązkowe Rośliny warzywne, 2 sem. stacj. mag. obowiązkowe Sztuka ogrodowa, 2 sem. stacj. mag. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi wpływu warunków siedliskowych na rozwój i owocowanie roślin sadowniczych. Mrozoodporność i gospodarka wodna roślin sadowniczych. Wpływ czynników abiotycznych na wzrost, owocowanie i wartość biologiczną plonu. Możliwości kształtowania rozwoju roślin z wykorzystaniem różnych zabiegów agrotechnicznych i ochronnych. Przemienne owocowanie oraz czynniki wpływające na poprawę jakości owoców. Dobór odmian i gatunków do określonych warunków siedliskowych – odmiany, podkładki, systemy prowadzenia, mikoryza, zdolności adaptacyjne różnych gatunków. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia Wpływ warunków siedliskowych na rozwój i owocowanie roślin sadowniczych Dobór gatunków i odmian dla różnych rejonów o zróżnicowanych warunkach klimatycznych Mrozoodporność i gospodarka wodna roślin sadowniczych Możliwości kształtowania rozwoju roślin z wykorzystaniem różnych zabiegów i metod ochrony Mikoryza w uprawach sadowniczych Choroby fizjologiczne i infekcyjne w okresie przechowywania owoców Optymalizacja warunków rozwoju drzew w sadach towarowych Metody ochrony upraw sadowniczych przed deszczem, gradem i przymrozkami Czynniki wpływające na jakość owoców Zdolności adaptacyjne wybranych gatunków roślin sadowniczych Zdolności adaptacyjne wybranych gatunków roślin sadowniczych Technika ochrony roślin. Metody aplikacji preparatów biologicznych |
Literatura: |
Jankiewicz L. S., Lipecki J (red)., 2011. Fizjologia roślin sadowniczych strefy umiarkowanej. Tom 1 Zagadnienia podstawowe, wzrost i kwitnienie. PWN, Warszawa Jankiewicz L. S., Filek M., Lech W. (red.), 2011. Fizjologia roślin sadowniczych strefy umiarkowanej. Tom 2 Plonowanie roślin i udział w tym procesie różnych czynników. PWN, Warszawa Kobel F., 1960. Sadownictwo i jego podstawy fizjologiczne. PWRiL, Warszawa Winter F., Janßen H., Kennel W., 1992. Lucas' Anleitung zum Obstbau. Verlag Eugen Ulmer Stuttgart, Germany Kozłowski S., 1991. Gospodarka a środowisko przyrodnicze. PWN, Warszawa Knee M., 2001. Fruit quality and its biological basis. Sheffield Academic Press |
Efekty uczenia się: |
Wiedza OZEPS_W01 Ma pogłębioną wiedzę na temat wpływu warunków środowiska na rozwój gatunków roślin sadowniczych uprawianych w Polsce OZEPS_W02 Ma rozszerzoną wiedzę o roli środowiska przyrodniczego w intensyfikacji produkcji sadowniczej OZEPS_W03 Posiada zaawansowaną wiedzę dotyczącą zasobów przyrodniczych w zrównoważonym rozwoju obszarów wiejskich OZEPS_W04 Wykazuje znajomość najnowocześniejszych metod poprawiających owocowanie drzew i krzewów owocowych OZEPS_W05 Wykazuje znajomość najnowszych metod i technik związanych z ochroną upraw sadowniczych przed gradem, deszczem i przymrozkami OZEPS_W06 Ma podstawową wiedzę dotyczącą produkcji owoców o wysokiej wartości biologicznej OZEPS_W07 Wykazuje znajomość zaawansowanych technologii wykorzystywanych w ochronie roślin w uprawach integrowanych i ekologicznych OZEPS_W08 Zna przydatność odmian do uprawy w różnych rejonach o zróżnicowanych warunkach klimatycznych OZEPS_W09 Ma wiedzę niezbędną do wykorzystania w produkcji sadowniczej mikoryzy i metod biologicznych ochrony roślin OZEPS_W10 Zna przyczyny przemiennego owocowania i metody zapobiegające jego występowaniu OZEPS_W11 Ma wiedzę na temat chorób nieinfekcyjnych w okresie przechowywania Umiejętności OZEPS _ U01 Potrafi dokonać wyboru odpowiedniego stanowiska pod uprawę poszczególnych gatunków roślin sadowniczych OZEPS _ U02 Posiada umiejętność wyboru odmian i systemów uprawy odpowiednich do danych warunków siedliskowych OZEPS _ U03 Samodzielnie planuje dobór gatunków i odmian przydatnych w danym rejonie OZEPS _ U04 Posiada umiejętność precyzyjnego stosowania metod i zabiegów poprawiających intensywność owocowania drzew i krzewów owocowych OZEPS _ U05 Posiada umiejętność skutecznej ochrony upraw sadowniczych przed chorobami i szkodnikami OZEPS _ U06 Posiada umiejętność skutecznej ochrony upraw sadowniczych przed gradem, deszczem i przymrozkami OZEPS _ U07 Potrafi zdiagnozować i określić przyczyny chorób nieinfekcyjnych w okresie przechowywania OZEPS _ U08 Potrafi dobrać preparaty stosowane w ochronie roślin w produkcji integrowanej i ekologicznej OZEPS _ U09 Posiada umiejętność podejmowania odpowiednich działań w celu zapobiegania zjawisku przemiennego owocowania OZEPS _ U10 Ma doświadczenie w stosowaniu szczepionek mikoryzowych w produkcji sadowniczej Kompetencje społeczne OZEPS _ K01 Ma świadomość znaczenia zasobów przyrodniczych w zrównoważonym rozwoju OZEPS _ K02 Potrafi działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy, zgodnie z zasadami ochrony środowiska OZEPS _ K03 Potrafi ocenić zagrożenia wynikające z niewłaściwego stosowania nawozów i środków ochrony roślin OZEPS _ K04 Docenia potrzebę produkcji owoców o wysokiej wartości biologicznej |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2.0 Nie wie jaki warunki środowiska mają wpływ na rozwój i owocowanie gatunków roślin sadowniczych, nie jak chronić uprawy sadownicze przed deszczem, gradem, przymrozkami, chorobami i szkodnikami w ekologicznych systemach, nie zna przyczyn przemiennego owocowania oraz najważniejszych chorób nieinfekcyjnych i infekcyjnych w okresie przechowywania owoców Nie potrafi dobrać gatunków i odmian do uprawy w danym rejonie, nie potrafi skutecznie chronić upraw sadowniczych przed gradem, deszczem i przymrozkami, zjawiskiem przemiennego owocowania, chorobami i szkodnikami, nie rozpoznaje najważniejszych chorób fizjologicznych w przechowalni Nie docenia zagrożenia wynikającego z niewłaściwego stosowania śor, Na ocenę 3.0 Wymienia najważniejsze gatunki i odmiany roślin sadowniczych, zna pojęcia mrozoodporności i gospodarki wodnej roślin, wie jakie są metody ochrony upraw sadowniczych przed deszczem, gradem, przymrozkami, chorobami i szkodnikami stosowane w ekol. systemach, wymienia choroby fizjologiczne i infekcyjne owoców w okresie przechowywania Klasyfikuje gatunki i odmiany względem ich wymagań klimatycznych, potrafi chronić uprawy sadownicze przed gradem i deszczem, rozpoznaje najważniejsze choroby fizjologiczne owoców w przechowalni, korzysta ze specjalistycznych programów ochrony roślin Rozumie, że z niewłaściwym stosowaniem nawozów i środków wiążą się konsekwencje Na ocenę 4.0 Spełnia kryteria na ocenę 3.0 i wyjaśnia w jaki sposób można poprawić owocowanie oraz wartość biologiczną plonu, wie jak zapobiec zjawisku przemiennego owocowania, opisuje choroby fizjologiczne i infekcyjne owoców, zna kryteria stosowania oraz substancje aktywne śor stosowanych w uprawach ekologicznych Spełnia kryteria na ocenę 3.0 i dobiera metody i zbiegi, które mają na celu poprawienie intensywności owocowania drzew i krzewów, a także zapobieganiu przemiennemu owocowaniu Spełnia kryteria na ocenę 3.0 i docenia potrzebę produkcji owoców o wysokiej wartości biologicznej Na ocenę 5.0 Spełnia kryteria na ocenę 4.0 i ma szeroką wiedzę o roli środowiska przyrodniczego w intensyfikacji produkcji sadowniczej, proponuje odmiany do ekologicznych upraw, wie w jaki sposób wykorzystać najnowsze metody związane z ochroną upraw sadowniczych przed szkodliwymi czynnikami, zna rodzaje i przydatność do różnych upraw szczepionek mikoryzowych, Spełnia kryteria na ocenę 4.0 i samodzielnie dobiera gatunki i odmiany, a także systemy ich uprawy, dobiera preparaty stosowane w ochronie roślin w produkcji integrowanej i ekologicznej Spełnia kryteria na ocenę 4.0 i działa w sposób kreatywny i przedsiębiorczy, zgodnie z zasadami ochrony środowiska |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.