Ocena jakości owoców
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.SAP.9OJOW.SI.OOGXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ocena jakości owoców |
Jednostka: | Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa |
Grupy: |
Ogr, Bioinżynieria, 6 sem. stacj. inż. fakultatywne Ogr, Ogrod. z market, 6 sem. stacj. inż fakultatywne Ogr, Rośliny lecznicze i prozdrowotne, 6 sem, stacj. inż. fakultatywne |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Kurs zapewnia przedstawienie studentom podstawowych wiadomości o ocenie jakości owoców |
Pełny opis: |
Wykłady Współczesne zasady i trendy oceny jakości owoców. Systemy oceny jakości owoców w Europie i na Świecie. GLOBALGAP Kryteria oceny jakości owoców ziarnkowych. Kryteria oceny jakości owoców pestkowych. Kryteria oceny jakości owoców jagodowych. Kryteria oceny jakości owoców cytrusowych. Kryteria oceny jakości owoców egzotycznych. Ćwiczenia Wprowadzenie do przeprowadzania analizy sensorycznej. Metody analizy sensorycznej Testy wrażliwości sensorycznej. Przeprowadzenie analizy sensorycznej owoców. Sporządzanie dokumentacji z wykonanej analizy sensorycznej. Praktyczna ocena jakości wybranych gatunków owoców. |
Literatura: |
Krełowska-Kułas M., 1993. Badanie jakości produktów spożywczych. PWE ,Warszawa Kijowski j., Sikora T., (red.) 2003. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Wyd. Nauk. Techn. W-wa Miesięcznik – Przemysł Owocowo-Warzywny i Fermentacyjny. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Poznaje współczesne zasady i trendy w ocenach jakości owoców w Europie i Świecie. Nazywa metody zarządzania jakością owoców wg systemu GLOBALGAP Wylicza szczegółowe kryteria oceny jakości owoców poszczególnych gatunków Umiejętności Odnosi poznane metody sensorycznej oceny jakości do stosowanych technologii produkcji owoców Nabywa umiejętność stosowania podstawowych zasad zarządzania jakością Organizuje pracę własna i zespołową Kompetencje społeczne Ma świadomość znaczenia poprawnego stosowania metod oceny jakości w pracy indywidualnej i zespołowej Docenia znaczenie zarządzania jakością na poszczególnych etapach produkcji wysokiej jakości owoców jako przejaw profesjonalizmu i etyki zawodowej |
Metody i kryteria oceniania: |
Metody oceny 101-sprawdzian wiedzy 203-zaliczenie sprawozdania z ćwiczeń 701-egzamin pisemny ograniczony czasowo Kryteria oceny Wiedza na ocenę 2 Nie rozpoznaje zasad i trendów w ocenie jakości owoców w Europie i Świecie. Nie definiuje pojęć podstawowych systemu GLOBALGAP. Nie rozróżnia kryteriów oceny jakości owoców poszczególnych gatunków. Nie stosuje poznanych metod sensorycznej oceny jakości do stosowanych technologii produkcji owoców. Nie używa podstawowych metod oznaczania jakości. Nie jest świadomy znaczenia poprawnego stosowania metod oceny jakości. Nie uogólnia znaczenia zarządzania jakością na poszczególnych etapach produkcji. na ocenę 3 Rozpoznaje podstawowe zasady i trendy w ocenach jakości owoców w Europie i Świecie. Definiuje pojęcia podstawowe systemu GLOBALGAP lecz nie interpretuje ich. Rozróżnia kryteria oceny jakości owoców dla większości gatunków. Stosuje podstawowe metody sensorycznej oceny jakości do stosowanych technologii produkcji owoców. Używa podstawowych metod oznaczania jakości lecz bez rozumienia ich zasad. Jest świadomy znaczenia poprawnego stosowania metod oceny jakości, ale nie stosuje ich. Uogólnia znaczenie zarządzania jakością na ważniejszych etapach produkcji. na ocenę 4 Rozpoznaje podstawowe zasady i trendy w ocenach jakości owoców w Europie i Świecie i prawidłowo je interpretuje. Definiuje i wyjaśnia pojęcia podstawowe systemu GLOBALGAP. Rozróżnia kryteria oceny jakości owoców dla poszczególnych gatunków. Stosuje poznane metody sensorycznej oceny jakości do stosowanych technologii produkcji owoców. Używa podstawowych metod oznaczania jakości ze zrozumieniem zasad oceny. Jest świadomy znaczenia poprawnego stosowania metod oceny jakości, stosuje je popełniając drobne błędy. Uogólnia znaczenie zarządzania jakością na poszczególnych etapach produkcji na ocenę 5 Rozpoznaje podstawowe zasady i trendy w ocenach jakości owoców w Europie i Świecie i prawidłowo je interpretuje. Definiuje i wyjaśnia pojęcia podstawowe systemu GLOBALGAP. Rozróżnia i wyjaśnia kryteria oceny jakości owoców dla poszczególnych gatunków. Stosuje poznane metody sensorycznej oceny jakości i wyciąga wnioski w odniesieniu do metod produkcji roślinnej. Używa licznych metod oznaczania jakości ze zrozumieniem zasad oceny. Jest świadomy znaczenia poprawnego stosowania metod oceny jakości, stosuje je w pełni oraz uwzględnia w swoich działaniach. Uogólnia znaczenie zarządzania jakością na poszczególnych etapach produkcji. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.