Warzywa i zioła w ogrodach
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.RWZ.WAZI6.SI.OOGZY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Warzywa i zioła w ogrodach |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu zaprezentowanie różnych założeń ogrodowych wykorzystujących rośliny warzywne i zielarskie. Student pozna zasady doboru gatunków i odmian zależnie od warunków środowiskowych, planowanego przeznaczenia i tematu ogrodu, w powiązaniu z biologią i wymaganiami uprawowymi roślin. Uwzględnione zostaną zasady pielęgnacji roślin w założeniach ogrodowych o funkcjach czysto dekoracyjnych bądź użytkowych. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia Historia ogrodów warzywnych i zielarskich. Omówienie światowych i polskich przykładów założeń ogrodowych wykorzystujących rośliny warzywne i zielarskie. Cel i temat ogrodu użytkowego. Kryteria doboru gatunków roślin w odniesieniu do adresata ogrodu. Zasady ustalania płodozmianu i wyboru systemu uprawy warzyw i ziół w ogrodach. Klasyfikacje roślin i surowców oraz ich przydatność w wyborze gatunków do planowanych założeń ogrodowych. Oddziaływanie roślin zielarskich i warzywnych na organizm człowieka. Różnorodność form morfologicznych roślin warzywnych i zielarskich. Różnorodność biologii rozwoju roślin warzywnych i zielarskich a planowanie czasowe ich uprawy w ogrodach. Omówienie gatunków i odmian warzyw i ziół wykorzystywanych w dekoracjach roślinnych. Projektowanie warzywno-zielarskich założeń ogrodowych - wybór tematu (celu) i lokalizacji Przedstawienie planu doboru gatunków zgodnie z celem / tematem ogrodu ziołowego i/lub warzywnego i jego uzasadnienie. Dyskusja nad jego prawidłowością i weryfikacja Przedstawienie rozmieszczenia przestrzennego roślin wybranych gatunków zgodnie z lokalizacją i warunkami środowiska planowanego ogrodu. Dyskusja nad jego prawidłowością i weryfikacja Omówienie planu uprawy wytypowanych do projektu roślin (plan czasowy), zapewniającego utrzymanie dekoracyjności założenia ogrodowego. Dyskusja nad jego prawidłowością i weryfikacja Opracowanie planu realizacji projektu warzywnego i/lub ziołowego – źródło i ilość materiału rozmnożeniowego, sposób i czas przygotowania stanowiska uprawy Opracowanie planu pielęgnacji zaprojektowanego ogrodu. Dyskusja nad jego prawidłowością i weryfikacja Prezentacja całości planu i omówienie wartości użytkowej ogrodu. |
Literatura: |
Hobhouse P. 2005. Historia ogrodów. Arkady, Warszawa. Rumińska A., Ożarowski A. 1990. Leksykon roślin leczniczych. PWRiL, Warszawa. McVicar J. 2004. Księga ziół. SOLIS, Warszawa Bremness L. 1991. Wielka księga ziół. Wiedza i Życie, Warszawa. Biggs M. 1998. Warzywa. Muza S.A., Warszawa Sikora E. 2009. Warzywnik – zakładanie i pielęgnacja. Mulico. Warszawa. Bauer K. 2007. Ogród warzywny. KDC, Warszawa. Kołota M. (red.) 2000. Polowa uprawa warzyw. Brasika, Szczecin. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza KWwzo_W01 Opisuje warzywne i zielarskie założenia ogrodowe i dekoracje roślinne. KWwzo_W02 Wyjaśnia dobór gatunków roślin warzywnych i zielarskich dla konkretnego założenia ogrodowego. KWwzo_W03 Posiada wiedzę na temat rozwoju i uprawy warzyw i ziół. Umiejętności KWwzo_U01 Umie wyszukiwać szczegółowe informacje na temat oddziaływania warzyw i ziół na organizm człowieka. KWwzo_U02 Posiada zdolność doboru roślin do warunków środowiska. KWwzo_U03 Organizuje przestrzenne i czasowe rozmieszczenie roślin w założeniu ogrodowym. Kompetencje społeczne KWwzo_K01 Ma świadomość potrzeby przekazywania odbiorcom ogrodu informacji na temat korzyści i zagrożeń wynikających z kontaktu i wykorzystania roślin zielarskich i warzywnych. KWwzo_K02 Potrafi sprostać wymaganiom adresata użytkowego ogrodu warzywno-ziołowego. KWwzo_K03 Ma świadomość znaczenia etycznej odpowiedzialności za wskazanie sposobów uzyskiwania warzyw i ziół o wysokiej jakości. |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Nie wymienia gatunków roślin warzywnych i zielarskich dla konkretnego założenia ogrodowego. Nie zna kryteriów klasyfikacji roślin warzywnych i zielarskich, nie wyjaśnia zasad doboru roślin do warunków środowiska Nie jest świadomy zagrożeń nieumiejętnego wykorzystania roślin zielarskich Na ocenę 3 Wymienia gatunki roślin warzywnych i zielarskich dla konkretnego założenia ogrodowego, ale nie uzasadnia ich wyboru. Nie dobiera właściwych informacji odnośnie oddziaływania warzyw i ziół oraz ich wymagań co do warunków środowiska, planuje ze znaczącymi błędami rozmieszczenie roślin w ogrodzie Jest świadomy zagrożeń nieumiejętnego użycia roślin zielarskich, ale nie przypisuje temu należytej wagi Na ocenę 4 Wymienia gatunki roślin warzywnych i zielarskich dla konkretnego założenia ogrodowego, wyjaśnia poprawność ich wyboru. Nie proponuje dobrych sposobów prowadzenia ogrodu Dobiera właściwe informacje odnośnie oddziaływania warzyw i ziół oraz ich wymagań co do warunków środowiska, ale nie analizuje powyższe informacje dla modyfikacji proponowanych rozwiązań, planuje z drobnymi błędami rozmieszczenie roślin w ogrodzie Jest świadomy zagrożeń nieumiejętnego użycia roślin zielarskich, przypisuje niewielką wagę do przekazywania wiedzy na temat znaczenia warzyw i ziół w życiu człowieka, nie uwzględnia w działaniach dbałości o wysoką jakość płodów roślinnych Na ocenę 5 Wymienia gatunki roślin warzywnych i zielarskich dla konkretnego założenia ogrodowego, wyjaśnia poprawność ich wyboru, proponuje właściwy sposób prowadzenia ogrodu. Dobiera właściwe informacje odnośnie oddziaływania warzyw i ziół oraz ich wymagań co do warunków środowiska, analizuje powyższe informacje dla modyfikacji proponowanych rozwiązań, planuje bez błędów rozmieszczenie roślin w ogrodzie Jest świadomy zagrożeń nieumiejętnego użycia roślin zielarskich, przypisuje znaczącą wagę do przekazywania wiedzy na temat znaczenia warzyw i ziół w życiu człowieka, dba o zapewnienie wysokiej jakości płodów roślinnych |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.