Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Praktikum z produkcji ogrodniczej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.RWZ.PPRO6.SI.OOGOY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Praktikum z produkcji ogrodniczej
Jednostka: Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Zapoznanie z praktycznymi aspektami produkcji ogrodniczej z zakresu uprawy warzyw w gruncie i pod osłonami, roślin ozdobnych w gruncie i pod osłonami oraz szkółkarstwa drzew i krzewów ozdobnych. Etapy produkcji ogrodniczej, agrotechnika, nawożenie, nawadnianie, technologia zbioru, wybrane elementy przechowywania owoców, warzyw i roślin ozdobnych, formy organizacji produkcji ogrodniczej.

Pełny opis:

Treści kształcenia

1. Szkółka roślin ozdobnych. Wyposażenie techniczne gospodarstwa, maszyny i urządzenia stosowane w produkcji roślin, odkażanie podłoża, kompostowanie materiału roślinnego, wyposażenie tuneli foliowych i szklarni służących do uzyskania materiału nasadzeniowego, kontenerowa uprawa roślin ozdobnych, zabiegi stosowane przed wysadzaniem roślin, sposoby pielęgnacji i ochrony roślin, przygotowanie roślin do spedycji, metody przechowywania materiału szkółkarskiego, zasady bhp obowiązujące w szkółkach drzew i krzewów.

2. Wybrane gospodarstwa ogrodnicze w gminie Igołomia-Wawrzeńczyce: nowoczesne sposoby przygotowania rozsady warzyw i roślin ozdobnych, rodzaje osłon stosowanych w uprawie warzyw i roślin ozdobnych, zapoznanie ze sprzętem uprawowym (sprzęt do uprawek gleby, opryskiwacze, sadzarki, siewniki, instalacje deszczujące, kombajny do zbioru warzyw). Przykłady płodozmianów, agrotechnika i specyficzne metody prowadzenia roślin, sposoby nawadniania i nawożenia, praktyczne możliwości ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami, zbiór i przygotowanie towaru do spedycji oraz przechowywania.

3. Szkółka drzew owocowych. Organizacja i wyposażenie gospodarstwa szkółkarskiego, urządzenia i maszyny stosowane w produkcji szkółkarskiej, zabiegi pielęgnacyjne oraz prowadzenie szkółki w pierwszym, drugim i trzecim roku, wykopywanie, sortowanie, przechowywanie materiału, prowadzenie dokumentacji szkółkarskiej

Literatura:

Knaflewski M. [red.] 2011. Uprawa warzyw w pomieszczeniach. PWRiL Warszawa

Siwek P. 2010. Warzywa pod folią i włókniną, Hortpress, Warszawa

Hołownicki R. 2006. Technika opryskiwania roślin dla praktyków. Wyd. Plantpress, Kraków

Pruszyński S., Wolny S. 2007. Przewodnik Dobrej Praktyki Ochrony Roślin. IOR, Poznań

Efekty uczenia się:

Wiedza

Progr_W01 Opisuje poszczególne etapy produkcji roślin ogrodniczych

Progr _W02 Rozpoznaje urządzenia techniczne i maszyny w produkcji rozsady i materiału szkółkarskiego

Progr _W03 Nazywa elementy wyposażenia pomieszczeń do produkcji materiału szkółkarskiego i rozsady

Progr _W04 Wylicza zabiegi agrotechniczne stosowane w poszczególnych etapach produkcji warzyw, roślin sadowniczych i ozdobnych

Umiejętności

Progr _U01 Wybiera prawidłowe metody ochrony upraw ogrodniczych zgodnie z EUREPGAP i HACCP

Progr _U02 Przygotowuje sprawozdania z tematów przedstawianych w ramach kursu

Progr_U03 Planuje poszczególne etapy produkcji warzyw, roślin sadowniczych i ozdobnych.

Progr_U04 Uzasadnia wykorzystanie odpowiednich środków produkcji w uprawach gruntowych i pod osłonami

Progr_U05 Planuje organizację marketingu wytworzonych produktów ogrodniczych

Kompetencje społeczne

Progr _K01 Ocenia zagrożenia wynikające z nieprawidłowego stosowania środków ochrony roślin na produkty ogrodnicze

Progr _K02 Potrafi zaplanować produkcję ogrodniczą uwzględniającą potrzeby rynku

Metody i kryteria oceniania:

Na ocenę 2

Nie opisuje etapów produkcji roślin ogrodniczych, nie rozpoznaje urządzeń technicznych i maszyn w produkcji roślin ogrodniczych

Nie wybiera właściwych metod ochrony upraw ogrodniczych zgodnie z EUREPGAP i HACCP. Nie przygotowuje sprawozdania z tematów przedstawianych w ramach kursu, nie planuje poszczególnych etapów produkcji warzyw i roślin ozdobnych.

Nie ocenia zagrożenia wynikającego z nieprawidłowego stosowania środków ochrony roślin, nie potrafi zaplanować produkcji ogrodniczej uwzględniającej potrzeby rynku

Na ocenę 3

Opisuje niektóre etapy produkcji roślin ogrodniczych, Rozpoznaje niektóre urządzenia techniczne i maszyny w produkcji roślin ogrodniczych

Wybiera właściwe metody ochrony upraw ogrodniczych, ale nie zawsze zgodnie z EUREPGAP i HACCP. Przygotowuje sprawozdanie z tematów przedstawianych w ramach kursu, ale nie planuje poszczególnych etapów produkcji warzyw i roślin ozdobnych.

Ocenia niektóre zagrożenia wynikające z nieprawidłowego stosowania środków ochrony roślin, potrafi zaplanować produkcję ogrodniczą nie w pełni uwzględniającą potrzeby rynku

Na ocenę 4

Opisuje poszczególne etapy produkcji roślin ogrodniczych. Rozpoznaje większość urządzeń technicznych i maszyn w produkcji roślin ogrodniczych

Wybiera właściwe metody ochrony upraw ogrodniczych w większości zgodnie z EUREPGAP i HACCP. Przygotowuje sprawozdanie z tematów przedstawianych w ramach kursu, planuje główne etapy produkcji warzyw i roślin ozdobnych.

Ocenia główne zagrożenia wynikające z nieprawidłowego stosowania środków ochrony roślin, potrafi zaplanować produkcję ogrodniczą uwzględniającą potrzeby rynku

Na ocenę 5

Opisuje dokładnie poszczególne etapy produkcji roślin ogrodniczych Rozpoznaje urządzenia techniczne i maszyny w produkcji roślin ogrodniczych

Wybiera właściwe metody ochrony upraw ogrodniczych zgodnie z EUREPGAP i HACCP. Przygotowuje z pełne sprawozdanie tematów przedstawianych w ramach kursu, planuje poszczególne etapy produkcji warzyw i roślin ozdobnych.

Ocenia i przewiduje w pełni zagrożenia wynikające z nieprawidłowego stosowania środków ochrony roślin, potrafi zaplanować produkcję ogrodniczą uwzględniającą aktualne potrzeby rynku

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)