Podstawy zielarstwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.RWZ.POZI5.SI.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy zielarstwa |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Wiadomości ogólne dotyczące surowców roślinnych mających zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce i żywieniu. Omówienie zagadnień związanych z pozyskiwaniem surowców zielarskich z roślin uprawianych i dziko rosnących. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia Wprowadzenie do przedmiotu – definicja i zarys rozwoju zielarstwa. Pozycja leku roślinnego we współczesnej medycynie. Postacie leku roślinnego Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – olejki eteryczne Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – swoiste związki siarkowe roślin (glukozynolany i związki siarkowe rodzaju Allium) Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – związki goryczowe Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – śluzy roślinne Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – saponiny trójterpenowe Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – garbniki i antranoidy przeczyszczające Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – barwniki - glikozydy flawonoidowe Główne grupy związków biologicznie czynnych i surowce roślinne je zawierające. Wykorzystanie surowców roślinnych w terapiach leczniczych, kuchni i kosmetyce – barwniki – chlorofil, karotenoidy, betacyjany, barwniki chinoidowe, kurkuminoidy Podstawowe źródła i zasady pozyskiwania surowców zielarskich Konserwacja surowców zielarskich |
Literatura: |
Hlava B., Lanska D. 1983. Rośliny przyprawowe. PWRiL, Warszawa Jedrzejko K. (red.). 1997. Zarys wiedzy o roślinach leczniczych. ŚAM, Katowice Walewski W. 1985. Towaroznawstwo zielarskie. PZWL, Warszawa Senderski M.E., 2004. Prawie wszystko o ziołach. Wyd. M.E. Senderski, Podkowa Leśna Strzelecka H., Kowalski J. (red.). 2000. Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa. PWN, Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Wiedza POzie_W01 Posiada wiedzę na temat znaczenia i wykorzystania ziół w lecznictwie POzie_W02 Zna przyprawy pochodzenia roślinnego i rozumie na czym polega ich znaczenie w żywieniu i produkcji żywności POzie_W03 Posiada wiedzę o działaniach niepożądanych i konsekwencjach niewłaściwego stosowania surowców zielarskich POzie_W04 Posiada wiedzę na temat aktywności fizjologicznej ziół POzie_W05 Wyjaśnia zastosowanie ziół w oparciu o zawarte w nich substancje czynne Umiejętności POzie_ U01 Poprawnie przypisuje podstawowym ziołom kierunki działania leczniczego POzie_ U02 Zna podstawowe sposoby pozyskiwania i konserwacji surowców zielarskich POzie_ U03 Prawidłowo identyfikuje czynniki determinujące jakość surowców zielarskich POzie_ U04 Zna podstawowe postacie leku roślinnego POzie_ U05 Poprawnie klasyfikuje surowce zielarskie Kompetencje społeczne POzie _ K01 Ma świadomość potrzeby przekazywania innym informacji na temat korzyści i zagrożeń wynikających ze stosowania ziół POzie _ K02 Ma świadomość etycznej odpowiedzialności za wskazywanie bezpiecznego wykorzystywania roślinnych surowców leczniczych |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Nie jest świadomy jakiejkolwiek roli surowców zielarskich w współczesnym lecznictwie Nie zna źródeł pochodzenia surowców zielarskich Nie jest świadomy zagrożeń nieumiejętnego postępowania z surowcami leczniczymi Na ocenę 3 Jest świadomy roli surowców zielarskich we współczesnej medycynie, ale nie uzasadnia celu wykorzystywania ziół leczniczych i przyprawowych przez człowieka Zna podstawowe źródła pochodzenia surowców zielarskich, ale nie potrafi poprzeć tego szczegółowymi przykładami Jest świadomy zagrożeń nieumiejętnego użycia surowców leczniczych, ale nie przypisuje temu należytej wagi Na ocenę 4 Zna najważniejsze leki roślinne, ale nie zawsze poprawnie identyfikuje je z kierunkiem działania terapeutycznego. Nie wyjaśnia na czym polega znaczenie poszczególnych przypraw w żywieniu i produkcji żywności Rozróżnia zioła pozyskiwane w Polsce ze stanu naturalnego i z uprawy, nie precyzuje jednak sposobów ich utrwalania Jest świadomy zagrożeń nieumiejętnego użycia surowców leczniczych, jednak niewielką wagę przypisuje do istoty przekazywania tej wiedzy innym Na ocenę 5 Poprawnie identyfikuje leki roślinne z podaniem kierunku działania terapeutycznego. Wyjaśnia na czym polega znaczenie poszczególnych przypraw w żywieniu i produkcji żywności Zna szczegółowo sposoby pozyskiwania ziół i precyzuje poprawnie metody ich utrwalania, analizując równocześnie zjawiska wpływające na ich jakość Jest świadomy zagrożeń nieumiejętnego użycia ziół, przypisuje znaczącą wagę do przekazywania tej wiedzy innym, dba o propagowanie wykorzystania surowców zielarskich z pożytkiem dla człowieka |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.