Anatomiczne metody badania tożsamości i jakości surowców zielarskich
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.RWZ.BTSZ6.SI.OOGZX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Anatomiczne metody badania tożsamości i jakości surowców zielarskich |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: |
Ogr, Rośliny lecznicze i prozdrowotne, 6 sem, stacj. inż. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z technikami stosowanymi w analizie jakościowej surowców zielarskich, pozwalającymi na ustalenie ich tożsamości, zafałszowań lub obecności zanieczyszczeń. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia: Charakterystyczne cechy diagnostyczne sproszkowanych surowców z roślin leczniczych - liści. Mikroskopowa obserwacja i identyfikacja surowców. Charakterystyczne cechy diagnostyczne organów podziemnych roślin leczniczych - korzenie, kłącza i cebule. Mikroskopowa obserwacja i identyfikacja surowców. Charakterystyczne cechy diagnostyczne kwiatów i ziela roślin leczniczych. Mikroskopowa obserwacja i identyfikacja surowców. Charakterystyczne cechy diagnostyczne owoców i nasion roślin leczniczych. Mikroskopowa obserwacja i identyfikacja surowców. Ustalenie tożsamości sproszkowanych surowców zielarskich. |
Literatura: |
Kohlmünzer S., 1993. Farmakognozja. PZWL, Warszawa. Deryng J., 1961. Atlas sproszkowanych surowców roślinnych. PZWL, Warszawa. Strzelecka H. (red.), 1997. Towaroznawstwo zielarskie. Dział Wydawnictw AM w Warszawie. |
Efekty uczenia się: |
Student charakteryzuje cechy diagnostyczne sproszkowanych surowców leczniczych i stala tożsamość sproszkowanych surowców leczniczych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Demonstracja praktycznych umiejętności |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.