Bioróżnorodność roślin warzywnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.RWZ.BIRW2.SM.OOGWY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Bioróżnorodność roślin warzywnych |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: |
Rośliny warzywne, 2 sem. stacj. mag. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu zapoznanie studentów z szerokim asortymentem gatunków warzyw uprawianych w Polsce. Wprowadzone zostaną gatunki mniej znane, ale o dużym potencjale biologicznym. Studenci poznają znaczenie gospodarcze, biologię, technologię uprawy i odmiany warzyw. Omówione zostanie pochodzenie, wartość odżywcza, wymagania klimatyczne, glebowe, nawozowe, integrowane metody uprawy i pielęgnacji roślin, zbioru i przygotowania do sprzedaży, wymagania w stosunku do surowca przy różnych sposobach wykorzystania. Studenci zapoznają się z możliwościami mechanicznej pielęgnacji, zbioru i maszynami czyszczącymi oraz przygotowującymi warzywa do sprzedaży. Studenci uzyskają umiejętność właściwego wyboru gatunku i odmiany dla gospodarstwa o określonym profilu, technologii i skali. |
Literatura: |
Orłowski M. (red.) 2000. Polowa uprawa warzyw. Brasika, Szczecin. Odmiany warzyw uprawy polowe, Plantpress, Kraków. Chroboczek E. 1977. Odmianoznawstwo roślin warzywnych, PWRiL, Warszawa. Biggs M. 1998. Warzywa. Muza S.A., Warszawa |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.