Warzywa egzotyczne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.RWZ.9WEG2.NM.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Warzywa egzotyczne |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: |
Rośliny ozdobne, 2 sem. niestacj. mag. fakultatywne |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu zapoznanie studentów z zasobami gatunkowymi i odmianowymi roślin warzywnych w różnych regionach świata. Studenci poznają znaczenie gospodarcze, biologię, wartość odżywczą, wymagania uprawowe, sposoby wykorzystania warzyw tropikalnych, subtropikalnych i zapomnianych gatunków klimatu umiarkowanego, uprawianych w Europie, Azji, Afryce i Amerykach. Określone zostaną możliwości zwiększenia bioróżnorodności warzyw uprawianych w Polsce o wybrane gatunki egzotyczne, na podstawie analizy ich wymagań środowiskowych oraz preferencji żywieniowych ludności. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia Zarys specyfiki produkcji warzywniczej w różnych regionach świata w powiązaniu z ich rozwojem historycznym, warunkami przyrodniczymi, sytuacją społeczną i ekonomiczną. Warzywa korzeniowe i bulwiaste Andów (ARTC): konwergencja cech przy zróżnicowaniu taksonomicznym, unikalne cechy biologiczne w tym walory dietetyczne i lecznicze (oca, ulluko, mashua, arrakacza, jakon, mauka, ahipa i inne). Warzywa bulwiaste świata – konkurenci ziemniaka? A jednak warzywa: rośliny o niezwykłej biologii i wykorzystaniu (serca palm, orzech ziemny, pędy bambusa, paprocie jadalne). Warzywa z wód słodkich, mórz i oceanów: rukiew wodna, kotewka orzech wodny, ponikło słodkie, lotos orzechodajny, chrzan wasabi, warzywa z morza (zielenice, brunatnice i krasnorosty). Biologia, wymagania i rola warzyw strączkowych z rodzaju Vigna i Glycine w diecie ludności Azji Wschodniej. Fasole świata. Egzotyczne dyniowate, w kulturze, sztuce kulinarnej, carvingu i rzemiośle: tykwa pospolita, melon kędzierzawy, trukwa ostrokątna i egipska, przepękla ogórkowata, kolokwinta, tykwica zachodnia i inne. Zielone warzywa dzisiaj (portulaka siewna, modrak morski, roszponka jadalna, rokietta siewna,), powrót do przeszłości (łoboda ogrodowa, marek kucmerka, barszcz zwyczajny, koper morski), przyszłość (komosa rózgowa, Stevia rebaudiana). Azjatyckie warzywa z rodziny Brassicaceae: bioróżnorodność, walory odżywcze, możliwości uprawy w Polsce: egzotyczne odmiany kapusty pekińskiej, kapusta chińska, parachińska, japońska i rozetowa, komatsuna, brokuł chiński, broccolini, kay choy i inne. Zróżnicowanie botaniczne egzotycznych warzyw Solanaceae: pomidor koktajlowy, miechunka peruwiańska i pomidorowa, egzotyczne odmiany oberżyny, naranjilla, tamarillo, pepino), cocona, papryki ostre; walory odżywcze i dekoracyjne. Charakterystyka gatunków i odmian użytkowych z ekspozycji Ogrodu Botanicznego w Krakowie oraz kolekcji doświadczalnej Katedry Roślin Warzywnych i Zielarskich Projekt grupowy uprawy introdukowanych gatunków/odmian w wybranym regionie, przygotowanie, prezentacja, udzielenie instruktażu Projekt indywidualny diety z włączeniem nowych gatunków warzyw, przygotowanie, prezentacja, dyskusja |
Literatura: |
1. Biggs M., 1998. Warzywa. Wyd. Muza SA 2. Lost Crops of Africa, vol. II. Vegetables. The National Academic press, Washington D.C. 2006 3. Lost Crops of the Incas. Little-Known Plants of the Andes with Promise for Worldwide Cultivation. National Academy Press Washington. D.C. 1989 4. Łuczaj Ł. 2013. Dzika kuchnia. Wyd. Nasza Księgarnia, Warszawa 5. Podbielkowski Z., 1989. Słownik roślin użytkowych. PWRiL, Warszawa 6. Węglarscy J. K., 2008. Użyteczne rośliny tropików. Szkice etnobotaniczne. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań |
Efekty uczenia się: |
Opis efektów kształcenia Opisuje stan i perspektywy produkcji warzywniczej w wybranych regionach świata na tle lokalnych warunków przyrodniczych, ekonomicznych i społecznych. Opisuje biologię, wymagania uprawowe, potencjał gospodarczy, możliwość introdukcji w nowych regionach warzyw pochodzących z subtropikalnych regionów Azji, Afryki, Ameryk. Opisuje zasoby gatunkowe i odmianowe mało znanych i zapomnianych warzyw europejskich, metody ich uprawy, wymagania środowiskowe, sposoby użytkowania. Ocenia wartość odżywczą warzyw egzotycznych i ich znaczenie w żywieniu człowieka. Charakteryzuje metody i technologie stosowane w uprawie warzyw egzotycznych w różnych regionach świata. |
Metody i kryteria oceniania: |
Rozwiązanie zadania problemowego |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.