Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Integrowane systemy ochrony roślin ogrodniczych przed szkodnikami

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.KOR.ISSZ6.SI.OOGAY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Integrowane systemy ochrony roślin ogrodniczych przed szkodnikami
Jednostka: Katedra Ochrony Roślin
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Szkodliwość i występowanie najważniejszych gospodarczo szkodników w systemach produkcji integrowanej oraz omówienie metod ich zwalczania.

Pełny opis:

Treści kształcenia

Integrowana ochrona roślin - definicja, historia, zasady prowadzenia, organizacja gospodarstwa z integrowaną produkcją roślinną

Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej w odniesieniu do ochrony roślin

Zasady prognozowania szkodników warzyw oraz upraw sadowniczych

Dobór preparatów w integrowanej ochronie roślin przed szkodnikami

Zasady integrowanej ochrony upraw sadowniczych oraz warzyw przed szkodnikami

Praktyczne posługiwanie się urządzeniami do prognozowania szkodników (montaż pułapek w warunkach polowych)

Określanie progów zagrożenia na podstawie liczebności owadów odłowionych na tablicach lepowych i w pułapkach feromonowych

Rozpoznawanie organizmów pożytecznych, szkodników oraz uszkodzeń roślin w warunkach polowych

Opracowywanie programów integrowanej ochrony roślin przed szkodnikami dla poszczególnych upraw

Literatura:

1. Boczek J. i inni. 1985. Szkodniki i choroby roślin warzywnych, PWRiL, Warszawa.

2. Łęski Z. (koor.). 1985. Szkodniki i choroby rośłin sadowniczych. Wyd. III, PWRiL

3. Wiech K. 1999. Szkodniki drzew owocowych. Plantpress.

4. Metodyki Integrowanej Produkcji opracowane przez Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa (http://www.piorin.gov.pl/)

Efekty uczenia się:

Wiedza

ORISO_W01 Zna definicje związane z integrowaną ochroną roślin

ORISO_W02 Prezentuje zasady prognozowania szkodników upraw sadowniczych oraz warzyw

ORISO_W03 Opisuje metody integrowanej ochrony roślin sadowniczych oraz warzyw przed szkodnikami

ORISO_W04 Posiada wiedzę w zakresie doboru właściwych preparatów do ochrony roślin w uprawie integrowanej

ORISO_W05 Posiada zdolność kojarzenia elementów z biologii i rozwoju populacji szkodników w celu prawidłowego doboru metod monitoringu oraz wyboru najkorzystniejszych technik profilaktyki i zwalczania szkodników z punktu widzenia integrowanej ochrony roślin

Umiejętności

ORISO_ U01 Opracowuje programy ochrony roślin sadowniczych i warzyw przed szkodnikami

ORISO_ U02 Identyfikuje szkodniki, uszkodzenia oraz organizmy pożyteczne występujące w uprawach sadowniczych i warzywach

ORISO_ U03 Określa progi zagrożenia szkodników upraw sadowniczych i warzyw

ORISO_ U04 Umie prawidłowo posługiwać się odpowiednim sprzętem wykorzystywanym do prognozowania i monitoringu szkodników (pułapki feromonowe, lepowe, zapachowe)

ORISO_ U05 Przygotowuje sprawozdania z tematów przedstawianych w ramach kursu

ORISO_ U06 Potrafi korzystać z literatury specjalistycznej

Kompetencje społeczne

ORISO_ K01 Potrafi pracować w zespole i ponosi odpowiedzialność za wspólnie realizowane zadania

ORISO_ K02 Jest świadomy znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości

ORISO_ K03 Ocenia zagrożenia wynikające z niestosowania zasad dobrej praktyki

ORISO_ K04 Otwartość na nową wiedzę i świadomość jej praktycznego zastosowania

Metody i kryteria oceniania:

Na ocenę 2

Nie wymienia podstawowych definicji związanych z integrowaną ochroną roślin, metod i technik

Nie opracowuje programów ochrony roślin sadowniczych i warzyw przed szkodnikami, nie identyfikuje szkodniki, uszkodzenia oraz organizmy pożyteczne występujące w uprawach sadowniczych i warzywach, nie umie prawidłowo posługiwać się odpowiednim sprzętem wykorzystywanym do prognozowania i monitoringu szkodników (pułapki feromonowe, lepowe, zapachowe)

Nie potrafi pracować w zespole i nie ponosi odpowiedzialność za wspólnie realizowane zadania, nie jest świadomy znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości

Na ocenę 3

Wymienia podstawowe definicje związane z integrowaną ochroną roślin, analizuje metody i techniki or, Posiada wiedzę w zakresie doboru właściwych preparatów do ochrony roślin

W stopniu średnim opracowuje programów ochrony roślin sadowniczych i warzyw przed szkodnikami, nie identyfikuje szkodniki, uszkodzenia oraz organizmy pożyteczne występujące w uprawach sadowniczych i warzywach, nie umie prawidłowo posługiwać się odpowiednim sprzętem wykorzystywanym do prognozowania i monitoringu szkodników (pułapki feromonowe, lepowe, zapachowe)

W stopniu średnim potrafi pracować w zespole i ponosi odpowiedzialność za wspólnie realizowane zadania, jest świadomy znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości

Na ocenę 4

Wymienia podstawowe definicje związane z integrowaną ochroną roślin, analizuje metody i techniki or posiada wiedzę w zakresie doboru właściwych preparatów do ochrony roślin oraz wymienia nazwy niektórych preparatów, zna biologię szkodników

W stopniu dobrym opracowuje programów ochrony roślin sadowniczych i warzyw przed szkodnikami, nie identyfikuje szkodniki, uszkodzenia oraz organizmy pożyteczne występujące w uprawach sadowniczych i warzywach, nie umie prawidłowo posługiwać się odpowiednim sprzętem wykorzystywanym do prognozowania i monitoringu szkodników (pułapki feromonowe, lepowe, zapachowe)

W stopniu dobrym potrafi pracować w zespole i ponosi odpowiedzialność za wspólnie realizowane zadania, jest świadomy znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości

Na ocenę 5

Wymienia podstawowe definicje związane z integrowaną ochroną roślin, analizuje metody i techniki or, posiada wiedzę w zakresie doboru właściwych preparatów oraz wymienia nazwy preparatów. Posiada zdolność kojarzenia elementów z biologii i rozwoju populacji szkodników w celu prawidłowego doboru metod monitoringu oraz wyboru najkorzystniejszych technik profilaktyki i zwalczania szkodników z punktu widzenia integrowanej ochrony roślin

W stopniu bardzo dobrym opracowuje programów ochrony roślin sadowniczych i warzyw przed szkodnikami, nie identyfikuje szkodniki, uszkodzenia oraz organizmy pożyteczne występujące w uprawach sadowniczych i warzywach, nie umie prawidłowo posługiwać się odpowiednim sprzętem wykorzystywanym do prognozowania i monitoringu szkodników (pułapki feromonowe, lepowe, zapachowe

W stopniu bardzo dobrym potrafi pracować w zespole i ponosi odpowiedzialność za wspólnie realizowane zadania, jest świadomy znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)