Fitopatologia z Techniką Ochrony
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.KOR.FITT4.SI.OOGSX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Fitopatologia z Techniką Ochrony |
Jednostka: | Katedra Ochrony Roślin |
Grupy: |
Ogr, Sztuka ogrodowa, 4 sem, stacj. inż. obowiązkowe |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Cel kursu: Zapoznanie z przebiegiem infekcyjnego procesu chorobowego u roślin, metodami diagnozowania chorób i ich czynników na podstawie konkretnych chorób i ich czynników sprawczych z różnych grup (wirusy, fitoplazmy, bakterie, grzyby). Podstawowe pojęcia z epidemiologii chorób oraz zapoznanie z zasadami i metodami zapobiegania i zwalczania chorób.Tematyka: Przebieg infekcyjnego procesu chorobowego u roślin (infekcja, in okulacja, choroba właściwa, wyzdrowienie i wyrównanie) oraz wpływ warunków zewnętrznych na jego przebieg. Infekcyjne i nieinfekcyjne czynniki chorobotwórcze. Udział pasożytów i roślin gospodarzy w procesie chorobowym. Epidemiologia (warunki powstawania epidemii, jej rodzaje i warunki wygasania). Podstawowe zasady: metody zapobiegania i zwalczania chorób. Przegląd ważniejszych gospodarczo chorób wywoływanych przez poszczególne grupy czynników chorobotwórczych (wirusy, fitoplazmy, bakterie grzyby).Forma zakończenia:zaliczenie ćwiczeń, egzamin. |
Pełny opis: |
Szczegółowy konspekt przedmiotu:Tematyka wykładów- Pojęcie, cel i zadania fitopatologii.- Symptomatologia (główne typy objawów chorobowych u roślin).- Etiologia: nie infekcyjne i infekcyjne czynniki chorobotwórcze. Uzdolnienia pasożytnicze czynników chorobotwórczych (pasożyty bezwzględne, pasożyty okolicznościowe, saprofity okolicznościowe) - Przebieg infekcyjnego procesu chorobowego u rośli: - infekcja (bierna, czynna, drogi infekcji, mechanizm infekcji, wpływ warunków na przebieg infekcji) - inkubacja (okresy trwania, wpływ warunków zewnętrznych na przebieg infekcji) - choroba właściwa (ważniejsze zjawiska w jej przebiegu), - wyzdrowienie i wyrównanie. -Sposoby pasożytowania patogenów (pasożyty zewnętrzne, pasożyty wewnętrzne, zakażenie miejscowe, zakażenie ogniskowe, zakażenie systemiczne). - Zdolności pasożytnicze czynników chorobotwórczych (powinowactwo, agresywność, patogeniczność, wirulencja). - Udział rośliny gospodarza w rozwoju choroby infekcyjnej: 1. Odporność wrodzona - bierna (przed infekcyjna, oporność, aksenia) - czynna (po infekcyjna, obronność, rezystencja). 2. Odporność nabyta. - Podstawowe wiadomości z epidemiologii chorób roślin: 1. Źródła pierwotnych infekcji. 2. Warunki powstawania epidemii. 3. Rodzaje epidemii (endemia, pandemia). - Podstawowe zasady i metody zwalczania chorób: 1. Kwarantanna roślin. Metody agrotechniczne (gospodarcze: uprawa roli, płodozmian, nawożenie, gęstość i głębokość siewu lub sadzenia, terminy siewu i sadzenia oraz zbioru, niszczenie chwastów – żywicieli pośrednich i ubocznych patogenów roślin uprawnych. Metody mechaniczno-fizyczne. Metody hodowlano-selekcyjne. Metody biologiczne. 2. Metody chemiczne (kryteria oceny fungicydów, toksyczności fungicydów dla człowieka i zwierząt, fitotoksyczności fungicydów, efektywność ekonomiczna, sposoby stosowania fungicydów – wady i zalety, ogólne zasady działania fungicydów na patogeny, odporność grzybów na fungicydy). - BHP w ochronie roślin. Organizacja ochrony roślin w uprawach polowych, pod osłonami oraz w terenach zieleni. Tematyka ćwiczeń - Choroby wywoływane przez wirusy i wiroidy: mozaika pomidora, pstrość tulipana, ospowatość śliw. - Choroby wywoływane przez bakterie i fitoplazmy: guzowatość korzeni, zaraza ogniowa, proliferacja jabłoni. - Choroby wywoływane przez organizmy grzybopodobne i grzyby: 1.Plasmodiophoromycota: kiła kapusty, Oomycetes: zaraza ziemniaka na pomidorze, mączniak rzekomy róż, zgorzel siewek różnych roślin. 2.Ascomycotina: rak drzew owocowych, biała plamistość liści truskawki i poziomki, zgorzelowa plamistość grochu, parch jabłoni, przypąkowe zamieranie pędów malin, mączniak prawdziwy jabłoni, mączniak prawdziwy róży, mączniak prawdziwy ogórka, antraknoza porzeczki, szara pleśń różnych roślin, zgnilizna twardzikowa, kędzierzawość liści brzoskwiń. 3.Basidiomycotina: srebrzystość liści drzew owocowych, rdza wejmutkowo-porzeczkowa, rdza róży, głownia kukurydzy. 4.Fungi imperfecti: rizoktoniozy różnych roślin, brunatna plamistość liści pomidora, sina pleśń jabłek, dziurkowatość liści drzew pestkowych, fuzariozy różnych roślin, werticiliozy roślin, antraknoza fasoli, septorioza selera. - Pasożytnicze rośliny nasienne: kanianki, jemioła |
Literatura: |
Literatura: 1. Borecki Z., 1996. Nauka o chorobach roślin, PWRiL, Warszawa.2. Fiedrorow Z., Gołębniak B., Weber Z., 1999. Fitopatologia Ogólna, Skrypt AR Poznań.3. Kochman J., 1973. Fitopatologia, PWRiL, Warszawa. 4. Kryczyński S., 2003. Choroby roslin w uprawach ogrodniczych. Wyd. SGGW Warszawa. 5. Kućmierz J., 1994. Fitopatologia. Cz. I. Ogólna. Wyd. AR Kraków. 6. Kucmierz J., Bartyńska M., 1993. Choroby i szkodniki roślin ogrodniczych. Cz. II. Choroby. Wyd. AR Kraków. literatury |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.