Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Agroekologia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.KOR.AGRO6.SI.OOGAX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Agroekologia
Jednostka: Katedra Ochrony Roślin
Grupy: Ogr, Agroekol. i ochr. rośl, 6 sem. stacj. inż. obowiazkowe
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Krajobraz rolniczy jako ekosystem. Czynniki ekologiczne i ich znaczenie. Znaczenie różnorodności w krajobrazie rolniczym i konkurencji pomiędzy gatunkami w agrocenozie. Obrót materią i energią w agroekosystemie. Gradacje szkodników i epifitozy jako zjawisko ekologiczne. Ekologiczne skutki intensyfikacji produkcji rolniczej. Systemy programowania i wykorzystania zasobów ekologicznych

Pełny opis:

Tematyka wykładów:

Podstawy funkcjonowania agroekosystemu 2

Krajobraz rolniczy jako ekosystem 3

Powstanie krajobrazu kulturowego i skutki tego procesu 2

Wpływ czynników siedliskowych na plonowanie roślin uprawnych 6

Autekologia chwastów 2

Znaczenie różnorodności w krajobrazie rolniczym 4

Gradacje szkodników i epifitozy jako zjawisko ekologiczne 4

Ekologiczne skutki intensyfikacji produkcji rolniczej 4

a) nawożenie i sposób uprawy roli

b) chemiczna ochrona roślin

Systemy programowania i wykorzystania zasobów ekologicznych 3

RAZEM 30

Tematyka ćwiczeń

Bilans obrotu materią i energią w wybranych typach agroekosystemów 4

Zależności między organizmami w agroekosystemie 4

Przetrwanie niekorzystnych pór roku przez organizmy 4

Wpływ zmian w asortymencie roślin uprawnych i systemów uprawy na zachwaszczenie i pozostałe składniki agrocenozy 3

Wpływ czynników siedliskowych na plonowanie roślin uprawnych 2

Wpływ pestycydów na aktywność mikroorganizmów glebowych 3

Wpływ zadrzewień śródpolnych na plonowanie roślin uprawnych 4

Rola i znaczenie owadów zapylających (trzmiele, pszczoły porobnicowate,

murarka ogrodowa) 2

Historia roślinnych krajobrazów Polski (wycieczka do Inst. Botaniki PAN ) 4

RAZEM 30

Literatura:

Ilnicki P. Polskie rolnictwo a ochrona środowiska. AR w Poznaniu. 2004.

Mackenzie A., Ball A.S., Virdee S.R., Ekologia. Krótkie wykłady. PWN Warszawa 2005.3. Prończuk J. Podstawy ekologii rolniczej. PWN W-wa. 1982

Listowski A. Agroekologiczne podstawy uprawy roślin. PWN Warszawa. 1983

Tischler W. Agroekologia. PWRiL Warszawa 1971

Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej (internet

Efekty uczenia się:

Definiuje różnice między ekosystemem naturalnym, a agroekosystemem. Tłumaczy zasady homeostazy ekosystemu i jej znaczenie w rolnictwie. Analizuje przepływ energii i obieg materii w ekosystemie.

Interpretuje wpływ czynników siedliskowych na plonowanie roślin uprawnych. Opisuje związki pomiędzy działaniem poszczególnych czynników. Tłumaczy znaczenie czynników biotycznych.

Rozumie znaczenie różnorodności gatunkowej, genetycznej i krajobrazowej w terenach rolniczych.

Rozumie znaczenie bioróżnorodności i jej wpływu na stabilność agroekosystemu

Zna znaczenie infrastruktury ekologicznej i jej wpływu na agrofagi i organizmy pożyteczne

Posiada wiedzę dotyczącą działań w kierunku zachowania bioróżnorodności i metod protegowania organizmów pożytecznych (parazytoidów, drapieżców, zapylaczy)

Rozumie plonotwórcze znaczenie procesu zapylenia roślin, zna owady zapylające.

Posiada rozszerzoną wiedzę na temat trzmieli, murarki ogrodowej, pszczół porobnicowatych

Ma pogłębioną wiedzę na temat wzajemnych zależności pomiędzy organizmami (fitofagi/entomofagi).

Ma rozszerzoną wiedzę na temat wpływu działalności rolniczej na środowisko.

Opisuje ekologiczne skutki intensyfikacji produkcji rolniczej. Przedstawia wpływ nawożenia i sposobu uprawy roli na plonowanie roślin.

Prezentuje uboczne skutki stosowania pestycydów.

Tłumaczy zasady Dobrej Praktyki Rolniczej i ich rolę w zrównoważonym rolnictwie. Prezentuje możliwości ograniczenia stosowania pestycydów w ochronie roślin.

Identyfikuje i analizuje zjawiska wpływające na produkcję ogrodniczą

Wie jakie działania podejmować w celu ochrony bioróżnorodności i protegowania organizmów pożytecznych w agroekosystemie

Posiada zdolność podejmowania działań w kierunku zwiększenia oporu środowiska

Przewiduje ekologiczne skutki nieprawidłowego stosowania pestycydów, uproszczonych systemów uprawy i nawożenia

Umie stosować zasady Dobrej Praktyki Rolniczej

Ma świadomość ciągłych zmian w technologiach rolniczych i konieczności dostosowywania się do nich

Rozumie potrzebę przekazywania obiektywnych informacji dotyczących zasad Dobrej Praktyki Rolniczej

Potrafi przewidzieć negatywne skutki chemizacji rolnictwa i zna sposoby ich ograniczenia

Ma świadomość społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości.

Metody i kryteria oceniania:

Na ocenę 2:

Nie wymienia cech agroekosystemu, zależności między składnikami agrocenozy, czynników ekologicznych, oddziaływań rolnictwa na agroekosystem

Nie zna metod zwiększania bioróżnorodności i protegowania organizmów pożytecznych w ekosystemie

Nie umie przewidywać skutków nieprawidłowego stosowania pestycydów, nawożenia oraz systemów uprawy

Nie jest świadomy zagrożeń środowiskowych związanych z produkcją ogrodniczą

Na ocenę 3:

Wymienia cechy agroekosystemu ale nie analizuje zależności między składnikami agrocenozy, wpływem czynników elologicznych

Wymienia podstawowe sposoby zwiększania bioróżnorodności ale nie wie jak je zastosować w praktyce

Wymienia ogólnie skutki chemizacji rolnictwa i zmian w systemach uprawy roślin ale nie zna ich znaczenia praktycznego

Zna zagrożenia środowiskowe związane z produkcją ogrodniczą ale nie uwzględnia ich w praktycznym działaniu

Na ocenę 4:

Wymienia cechy agroekosystemu, analizuje wpływ intensyfikacji rolnictwa na jego funkcjonowanie

Umie podjąć działania w celu zwiększania bioróżnorodności i protegowania organizmów pożytecznych w ekosystemie

Potrafi przewidywać ekologiczne skutki stosowania pestycydów, nawożenia mineralnego oraz sposobów gospodarowania

Jest świadomy zagrożeń środowiskowych i częściowo uwzględnia w swoich działaniach.

Na ocenę 5:

Wymienia cechy agroekosystemu, analizuje wpływ intensyfikacji rolnictwa na jego funkcjonowanie, proponuje modyfikacje systemów uprawy i ochrony roślin.

Umie podjąć działania w celu zwiększania bioróżnorodności i protegowania organizmów pożytecznych w konkretnych warunkach przyrodniczych

Potrafi dobrać sposoby ograniczania skutków chemicznej ochrony roślin i błędów w agrotechnice

Jest świadomy zagrożeń środowiskowych, przypisuje im znaczącą wagę i uwzględnia w swoich działaniach

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)