Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Integrowane systemy ochrony roslin ogrodniczych przed chorobami

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.KOR.9ISOC.SI.OOGXX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Integrowane systemy ochrony roslin ogrodniczych przed chorobami
Jednostka: Katedra Ochrony Roślin
Grupy: Ogr, Bioinżynieria, 6 sem. stacj. inż. fakultatywne
Ogr, Ogrod. z market, 6 sem. stacj. inż fakultatywne
Ogr, Rośliny lecznicze i prozdrowotne, 6 sem, stacj. inż. fakultatywne
Ogr, Sztuka ogrodowa, 6 sem. stacj. inż. fakultatywne
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Przedmiot ma na celu zapoznanie studentów z aktualnie obowiązującymi zasadami ochrony w integrowanych systemach produkcji ogrodniczej. Poszczególne tematy obejmują zagadnienia dotyczące szkodliwości i występowania najważniejszych gospodarczo chorób w systemach produkcji integrowanej oraz metody ich zwalczania.

Pełny opis:

Zasady integrowanej ochrony warzyw w uprawie polowej i pod osłonami. Zasady prognozowania i sygnalizacji w ochronie roślin przed chorobami. Profilaktyka dyspozycyjna w ochronie warzyw przed chorobami. Dobór fungicydów i preparatów biologicznych w integrowanej ochronie przed chorobami. Zdrowotność podłoży stosowanych w produkcji warzyw a zdrowotność roślin (dezynfekcja pożywek stosowanych w uprawach bezglebowych, dezynfekcja termiczna, chemiczna). Integrowane metody ochrony przed chorobami w uprawach sadowniczych. Metody niechemiczne w ochronie roślin przed chorobami. Przegląd ważniejszych gospodarczo chorób występujących w uprawie polowej i pod osłonami, zapoznanie się z symptomatologią i etiologią sprawców. Opracowywanie metod zwalczania chorób pomidora, ogórka, cebuli, fasoli i kapustnych z uwzględnieniem zasad zalecanych w systemach integrowanej ochrony. Programy ochrony najważniejszych chorób w uprawach sadowniczych. Metody ograniczenia występowania chorób w integrowanej produkcji roślin sadowniczych. Opracowywanie programów integrowanej ochrony roślin dla poszczególnych upraw

Literatura:

1/ Kochman J., Węgorek W. 1997. Ochrona Roślin. Plantpress- Kraków, 701 ss.

2/ Metodyki Integrowanej Produkcji opracowane przez Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa (http://www.piorin.gov.pl/)

3/ Aktualne zalecenia ochrony roślin

4/ Hani F., Popow G., Reinhard H., Schwarz A., Tanner K., Vorlet M. 1998. Ochrona roślin rolniczych w uprawie integrowanej. PWRiL Warszawa, 333 ss.

Efekty uczenia się:

Zna zasady obowiązujące w integrowanej produkcji roślin. Ma wiedzę na temat znaczenia chorób roślin w uprawach ogrodniczych. Identyfikuje sprawców najważniejszych chorób roślin ogrodniczych. Wymienia metody ochrony zalecane w integrowanej uprawie. Charakteryzuje pestycydy dopuszczone do stosowania w integrowanej produkcji. Ocenia wartość stosowanych metod ochrony, ich znaczenie i wpływ na jakość produktów ogrodniczych

Analizuje informacje dotyczące zalet i wad poszczególnych sposobów ochrony. Dokonuje właściwego wyboru metody ochrony. Dostosowuje znane metody i technologie stosowane w ogrodnictwie do integrowanej ochrony roślin. Rozpoznaje poszczególne progi zagrożenia ważniejszych patogenów roślin ogrodniczych. Podejmuje właściwe decyzje wynikające z zastosowania prognozowania wystąpienia ważniejszych agrofagów upraw ogrodniczych. Stosuje progi zagrożenia patogenów w podejmowaniu decyzji o stosowaniu ochrony roślin

Ma świadomość zagrożeń wynikających ze stosowania poszczególnych metod ochrony dla środowiska naturalnego. Wybiera odpowiednie metody ochrony w celu ograniczenia zagrożenia skażenia produktów żywnościowych. Przewiduje społeczne i ekonomiczne skutki działań w zakresie stosowanych metod ochrony

Metody i kryteria oceniania:

2- Nie wymienia zasad integrowanej ochrony. Nie zna metod zalecanych w integrowanej ochronie roślin ogrodniczych. Nie jest świadomy zagrożeń środowiskowych związanych z niewłaściwą ochroną roślin

3- Wymienia zasady integrowanej ochrony, ale nie analizuje ich wdrożenia do praktyki ogrodniczej. Zna metody zalecane w integrowanej ochronie roślin. Jest świadomy zagrożeń środowiskowych związanych z niewłaściwą ochroną roślin, ale nie uwzględnia ich w planowaniu zadań

4- Wymienia zasady integrowanej ochrony, analizuje zasadność ich wdrożenia do praktyki ogrodniczej. Zna metody zalecane w integrowanej ochronie roślin, potrafi analizować zagrożenia w przypadku ich niestosowania w praktyce ogrodniczej. Jest świadomy zagrożeń środowiskowych związanych z nieprawidłową ochroną roślin, uwzględnia je w planowaniu zadań.

5- Wymienia zasady integrowanej ochrony, analizuje zasadność jej wdrożenia do praktyki ogrodniczej, wie o zagrożeniach dla środowiska metod stosowanych w ochronie roślin. Zna metody zalecane w integrowanej ochronie roślin, potrafi analizować zagrożenia w przypadku ich niestosowania w praktyce ogrodniczej, umie właściwie dobierać metody ochrony. Jest świadomy zagrożeń środowiskowych związanych z nieprawidłową ochroną roślin, uwzględnia je w planowaniu zadań i potrafi świadomie je stosować w zaleceniach dla praktyki.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)