Integrowane systemy ochrony roślin ogrodniczych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.KOR.9ISO6.SI.OOGXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Integrowane systemy ochrony roślin ogrodniczych |
Jednostka: | Katedra Ochrony Roślin |
Grupy: |
Ogr, Rośliny lecznicze i prozdrowotne, 6 sem, stacj. inż. fakultatywne |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Cel kursu: Zapoznanie się z aktualnie obowiązującymi zasadami ochrony przed chorobami i szkodnikami w integrowanych systemach produkcji ogrodniczej. Tematyka: Szkodliwość i występowanie najważniejszych gospodarczo chorób i szkodników roślin ogrodniczych w systemach integrowanej produkcji oraz omówienie metod ich zwalczania. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów Zasady integrowanej ochrony warzyw w uprawie polowej i pod osłonami. Dobór fungicydów i preparatów biologicznych w integrowanej ochronie przed chorobami. Zdrowotność podłoży stosowanych w produkcji warzyw a zdrowotność roślin (dezynfekcja pożywek stosowanych w uprawach bezglebowych, dezynfekcja termiczna, chemiczna). Integrowane metody ochrony przed chorobami w uprawach sadowniczych. Metody niechemiczne w ochronie roślin przed chorobami. Metody mechaniczne, agrotechniczne, fizyczne stosowane w integrowanej ochronie przed szkodnikami. Dobór preparatów w integrowanej ochronie przed szkodnikami. Preparaty roślinne służące do ochrony roślin przed szkodnikami w integrowanej produkcji. Wykorzystanie organizmów pożytecznych do zwalczania szkodników. Tematyka ćwiczeń Przegląd ważniejszych gospodarczo chorób występujących w uprawie polowej i pod osłonami warzyw, zapoznanie się z symptomatologią i etiologią sprawców. Programy ochrony najważniejszych chorób w uprawach sadowniczych. Metody ograniczenia występowania chorób w integrowanej produkcji roślin sadowniczych. Opracowywanie programów integrowanej ochrony roślin dla poszczególnych upraw. Przegląd ważniejszych szkodników i ochrona roślin z rodziny selerowate, liliowate, bobowate. Przegląd ważniejszych szkodników i ochrona roślin z rodziny kapustowate, psiankowate. Ważniejsze szkodniki roślin sadowniczych i ich zwalczanie. Ustalanie progów zagrożenia i opracowanie programów integrowanej ochrony . |
Literatura: |
1. Ochrona Roślin. Praca zbiorowa. 1997. Plantpress, Kraków. 2. Boczek J. i in., 1985. Szkodniki i choroby roślin warzywnych. PWRiL, Warszawa. 3. Łęski R., 1975. Szkodniki i choroby roślin sadowniczych. PWRiL, Warszawa. 4. Metodyki Integrowanej Produkcji opracowane przez Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa (http://www.piorin.gov.pl/). |
Efekty uczenia się: |
Zna definicje związane z integrowaną ochroną roślin Prezentuje zasady prognozowania szkodników upraw sadowniczych oraz warzyw Opisuje metody integrowanej ochrony roślin sadowniczych oraz warzyw przed szkodnikami Posiada wiedzę w zakresie doboru właściwych preparatów do ochrony roślin w uprawie integrowanej Posiada zdolność kojarzenia elementów z biologii i rozwoju populacji szkodników w celu prawidłowego doboru metod monitoringu oraz wyboru najkorzystniejszych technik profilaktyki i zwalczania szkodników z punktu widzenia integrowanej ochrony roślin Opracowuje programy ochrony roślin sadowniczych i warzyw przed szkodnikami Identyfikuje szkodniki, uszkodzenia oraz organizmy pożyteczne występujące w uprawach sadowniczych i warzywach Określa progi zagrożenia szkodników upraw sadowniczych i warzyw Umie prawidłowo posługiwać się odpowiednim sprzętem wykorzystywanym do prognozowania i monitoringu szkodników (pułapki feromonowe, lepowe, zapachowe) Przygotowuje sprawozdania z tematów przedstawianych w ramach kursu Potrafi korzystać z literatury specjalistycznej |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Nie wymienia podstawowych definicji związanych z integrowaną ochroną roślin, metod i technik Nie opracowuje programów ochrony roślin sadowniczych i warzyw przed szkodnikami, nie identyfikuje szkodniki, uszkodzenia oraz organizmy pożyteczne występujące w uprawach sadowniczych i warzywach, nie umie prawidłowo posługiwać się odpowiednim sprzętem wykorzystywanym do prognozowania i monitoringu szkodników (pułapki feromonowe, lepowe, zapachowe) Nie potrafi pracować w zespole i nie ponosi odpowiedzialność za wspólnie realizowane zadania, nie jest świadomy znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości Na ocenę 3 Wymienia podstawowe definicje związane z integrowaną ochroną roślin, analizuje metody i techniki or, Posiada wiedzę w zakresie doboru właściwych preparatów do ochrony roślin W stopniu średnim opracowuje programów ochrony roślin sadowniczych i warzyw przed szkodnikami, nie identyfikuje szkodniki, uszkodzenia oraz organizmy pożyteczne występujące w uprawach sadowniczych i warzywach, nie umie prawidłowo posługiwać się odpowiednim sprzętem wykorzystywanym do prognozowania i monitoringu szkodników (pułapki feromonowe, lepowe, zapachowe) W stopniu średnim potrafi pracować w zespole i ponosi odpowiedzialność za wspólnie realizowane zadania, jest świadomy znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości Na ocenę 4 Wymienia podstawowe definicje związane z integrowaną ochroną roślin, analizuje metody i techniki or posiada wiedzę w zakresie doboru właściwych preparatów do ochrony roślin oraz wymienia nazwy niektórych preparatów, zna biologię szkodników W stopniu dobrym opracowuje programów ochrony roślin sadowniczych i warzyw przed szkodnikami, nie identyfikuje szkodniki, uszkodzenia oraz organizmy pożyteczne występujące w uprawach sadowniczych i warzywach, nie umie prawidłowo posługiwać się odpowiednim sprzętem wykorzystywanym do prognozowania i monitoringu szkodników (pułapki feromonowe, lepowe, zapachowe) W stopniu dobrym potrafi pracować w zespole i ponosi odpowiedzialność za wspólnie realizowane zadania, jest świadomy znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości Na ocenę 5 Wymienia podstawowe definicje związane z integrowaną ochroną roślin, analizuje metody i techniki or, posiada wiedzę w zakresie doboru właściwych preparatów oraz wymienia nazwy preparatów. Posiada zdolność kojarzenia elementów z biologii i rozwoju populacji szkodników w celu prawidłowego doboru metod monitoringu oraz wyboru najkorzystniejszych technik profilaktyki i zwalczania szkodników z punktu widzenia integrowanej ochrony roślin W stopniu bardzo dobrym opracowuje programów ochrony roślin sadowniczych i warzyw przed szkodnikami, nie identyfikuje szkodniki, uszkodzenia oraz organizmy pożyteczne występujące w uprawach sadowniczych i warzywach, nie umie prawidłowo posługiwać się odpowiednim sprzętem wykorzystywanym do prognozowania i monitoringu szkodników (pułapki feromonowe, lepowe, zapachowe W stopniu bardzo dobrym potrafi pracować w zespole i ponosi odpowiedzialność za wspólnie realizowane zadania, jest świadomy znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.