Warzywa dekoracyjne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.FZ.WAD.SI.OOSXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Warzywa dekoracyjne |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
uzupełniający - fakultatywny wymagania wstepne - wiedza z biologii na poziomie szkoły średniej Katedra Ogrodnictwa |
Pełny opis: |
W Sposoby zakładania ogrodów warzywnych w różnych epokach i grupach społecznych ze szczególnym uwzględnieniem aranżacji o charakterze ozdobnym Charakterystyka niezwykłych i rzadkich odmian zwykłych warzyw do uprawy w ogrodach Przegląd gatunków i odmian warzyw egzotycznych o walorach dekoracyjnych do uprawy w ogrodach Dobór warzyw do pomieszczeń, na balkony i tarasy, pojemniki, podłoża, systemy nawadniania i nawożenia Jadalne rośliny ozdobne CW Analiza oferty rynkowej gatunków i odmian warzyw do nowoczesnych kompozycji ogrodowych Analiza oferty rynkowej gatunków i odmian warzyw do zastosowania w dekoracjach okolicznościowych Koncepcyjny projekt warzywnego ogrodu kwaterowego dedykowanego dla konkretnego obiektu - układ, dobór gatunków i odmian, specyfikacja materiału, technologia przygotowania stanowiska, plan pielęgnacji Koncepcyjny projekt nowoczesnego ogrodu warzywnego o charakterze kompozycji swobodnej dedykowanego dla konkretnego obiektu - układ, dobór gatunków i odmian, specyfikacja materiału, technologia przygotowania stanowiska, plan pielęgnacji Projekt dekoracji okolicznościowej do wykorzystania kulinarnego Warzywa w sztuce carvingu |
Literatura: |
Podstawowa Bauer K., 2007. Ogród warzywny. KDC, Warszawa. Hobhouse P., 2005. Historia ogrodów. Arkady, Warszawa. Szewczyk Ł., Wasik P., 2014. Sekrety dekoracji z warzyw i owoców. Pracownia Sztuki Kulinarnej, Ozimek Ślusarczyk D., Rybacki M., 2014. Fantazje z warzyw i owoców. ELWA, Konstancin Jeziorna. Teubner C., 2010. Kuchnia. Produkty spożywcze z czterech stron świata. Carta Blanca Sp. z o.o., Warszawa. Uzupełniająca Bazy internetowe roślin Sklepy nasienne online Zasoby Internetu |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie historię i znaczenie ogrodów warzywnych na przestrzeni wieków sposoby wykorzystania roślin warzywnych i jadalnych w sztuce ogrodowej biologię, wymagania uprawowe, zasady wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych oraz możliwości zastosowania konkretnych gatunków i odmian warzyw w ogrodach możliwości wykorzystania warzyw egzotycznych w ogrodach sposoby zastosowania warzyw jako elementu dekoracji okolicznościowych Umiejetności - potrafi dobrać właściwie gatunki i odmiany warzyw do ogrodów ozdobnych zaplanować przestrzenne i czasowe rozmieszczenie warzyw w ogrodach dekoracyjnych wybrać właściwie gatunki i odmiany warzyw do pozbiorczego wykorzystania w celach dekoracyjnych i kulinarnych ocenić wartość odżywczą, dietetyczną i możliwości zastosowania kulinarnego warzyw i wybranych jadalnych roślin ozdobnych sporządzić prostą dekorację okolicznościową z użyciem warzyw o walorach ozdobnych Kompetencje społeczne - jest gotów do rozwiązywania problemów związanych z doborem środowiskowym roślin warzywnych dla podniesienia jakości życia społeczeństwa przekazywania społeczeństwu wiedzy w zakresie możliwości tworzenia efektownych ogrodów użytkowych ale też skutków wykonywanej działalności w zakresie sztuki ogrodowej współdziałania i pracy w grupie z przyjmowaniem w niej różnych ról |
Metody i kryteria oceniania: |
zaliczenie/ocena pracy pisemnej (30% udziału w ocenie końcowej) zaliczenie projektu indywidualnego (70%) |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia projektowe, 10 godzin
Ćwiczenia terenowe, 5 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Andrzej Kalisz | |
Prowadzący grup: | Aneta Grabowska, Rita Jurkow, Andrzej Kalisz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia projektowe, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Andrzej Kalisz | |
Prowadzący grup: | Joanna Gil, Andrzej Kalisz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.