Uprawa grzybów kulinarnych i leczniczych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.FZ.UGK.SI.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Uprawa grzybów kulinarnych i leczniczych |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Pełny opis: |
Wykłady Rozwój uprawy grzybów jadalnych i leczniczych na świecie i w Polsce Charakterystyka najważniejszych uprawianych gatunków (Agaricus sp., Pleurotus sp., Lentinula edodes, Stropharia rugoso-annulata, Ganoderma lucidum, Pholiota nameko, Auricularia auricula, Grifola frondosa, Morchella spp., Tuber spp. i inne), właściwości odżywcze i lecznicze Sposoby odżywiania grzybów w aspekcie przeglądu technologii produkcji podłoża do uprawy grzybów jadalnych i leczniczych Czynniki wpływające na wzrost i rozwój grzybni. Specyfika produkcji różnych gatunków grzybów uprawnych i leczniczych w aspekcie porównawczym Profilaktyka i zabezpieczenie upraw przed chorobami i szkodnikami Zbiór, przygotowanie do sprzedaży, przechowywanie, przetwórstwo grzybów kulinarnych i leczniczych Ćwiczenia Prowadzenie i interpretacja kart technologicznych. Analiza problemów Rozpoznawanie na podstawie materiałów ilustracyjnych najważniejszych objawów chorobowych występujących w uprawie grzybów. Określanie przyczyn, zapobieganie, rozwiązywanie problemów Rozpoznawanie na podstawie materiałów ilustracyjnych najważniejszych zaburzeń fizjologicznych. Określanie przyczyn, zapobieganie, rozwiązywanie problemów Przygotowanie grupowe instruktażu uprawy towarowej pieczarki, prezentacja udzielania instruktażu Przygotowanie grupowe instruktażu uprawy grzybów w warunkach naturalnych, prezentacja udzielania instruktażu Przygotowanie grupowe całorocznego planu uprawy dla przykładowego obiektu – projekt, prezentacja ustna, obrona 2 |
Literatura: |
podstawowa Sakson N. 2004. Pieczarka. Uprawa intensywna, PWRiL, Poznań. Sas-Golak I., Siwulski M. 2007. Pieczarka, boczniak, shiitake i inne grzyby w naszej kuchni, Wydawnictwo Kurpisz S.A., Poznań. Siwulski M., Czerwińska-Nowak A., Sobieralski K. 2007. Biologia i uprawa twardziaka jadalnego shiitake, PWRiL, Poznań. Ziombra M. 2005. Boczniak, Hortpress, Warszawa. uzupełniająca Biuletyn producenta pieczarek. Pieczarki, Hortpress, Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza systematykę, biologię i wymagania środowiskowe grzybów uprawianych w celach kulinarnych i leczniczych w skali globalnej i lokalnej rolę grzybów w żywieniu, profilaktyce chorób i lecznictwie oraz czynniki wpływające na zawartość substancji biologicznie czynnych w grzybach technologie produkcji podłoża do uprawy ważnych gospodarczo gatunków grzybów technologie produkcji towarowej i amatorskiej, techniki przechowywania, uszlachetniania i zasady wprowadzania do obrotu ważnych gospodarczo gatunków grzybów Umiejętnośći przekazać precyzyjne informacje i zalecenia dotyczące omawianych treści analizować informacje z różnych źródeł w celu przygotowania się do rozwiązania zadania problemowego z omawianego zakresu modyfikować wytyczne i zalecenia dotyczące technik uprawy grzybów do specyfiki produkcji w konkretnych warunkach dostosować metody profilaktyki i ochrony grzybów do technologii uprawy, wyposażenia obiektu i zagrożeń Kompetencje społeczne przekazać precyzyjne informacje i zalecenia dotyczące omawianych treści analizować informacje z różnych źródeł w celu przygotowania się do rozwiązania zadania problemowego z omawianego zakresu modyfikować wytyczne i zalecenia dotyczące technik uprawy grzybów do specyfiki produkcji w konkretnych warunkach dostosować metody profilaktyki i ochrony grzybów do technologii uprawy, wyposażenia obiektu i zagrożeń |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.