Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mykologia i bakteriologia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.FZ.MIB.SM.OOGXZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Mykologia i bakteriologia
Jednostka: Katedra Botaniki, Fizjologii i Ochrony Roślin
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

uzupełniający - fakultatywny

wymagania wstępne - wiedza z fitopatologii

Pełny opis:

W

Zadania mykologii i bakteriologii w praktyce ogrodniczej

System taksonomiczny mykobiota. Nazewnictwo grzybów i organizmów

Charakterystyka typów Oomycota, Chytridiomycota, Zygomycota, Ascomycota, Basidiomycota i grzybów anamorficznych. Rozróżnianie anamorf i teleomorf mykobiota

Zasady diagnostyki patogenów grzybowych.

Charakterystyka bakterii. Zasady identyfikacji bakterii na podstawie cech biochemicznych, fizjologicznych i morfologicznych.

Bakterie patogeniczne dla roślin. Bakterie stymulujące wzrost i plonowanie roślin.

W

Ochrona roślin przed bakteriami, grzybami i grzybami chromistopodobnymi bytującymi w glebie.

Zależność pomiędzy bakteriami i grzybami fyllosferowymi a zdrowotnością roślin

Wyodrębnianie grzybów patogenicznych i saprotroficznych z różnych środowisk (rośliny

Przygotowanie kultur grzybów i organizmów grzybopodobnych do oznaczania

Oznaczanie w oparciu o klucze mykologiczne grzybów do rodzaju i gatunku w obrębie gromad Zygomycota, Ascomycota, Basidiomycota i grzybów anamorficznych

Izolowanie bakterii z porażonych organów roślin

Literatura:

Podstawowa

Oznaczanie rodzajów grzybów ważnych w patologii roślin. Marcinkowska J. Fundacja Rozwój SGGW. 2003

Oznaczanie rodzajów ważnych organizmów fitopatogenicznych (Fungi, Oomycota, Plasmodiophorida) . Marcinkowska J. SGGW. 2010

Aerobiologia. Weryszko-Chmielewska E. (red.). Wydawnictwo AR w Lublinie. 2007

Uzupełniająca

Compendium of Soil Fungi. Domsch K.H., Gams W., Anderson T-H. Academic Press. London, UK. 2008

Efekty uczenia się:

Wiedza - zna i rozumie

zadania mykologii i bakteriologii w praktyce ogrodniczej

system taksonomiczny mykobiota i nazewnictwo grzybów i organizmów grzybopodobnych

charakterystykę typów Oomycota, Chytridiomycota, Zygomycota, Ascomycota, Basidiomycota i grzybów an amorficznych oraz rozróżnia anamorfy i teleomorfy mykobiota

zasady diagnostyki patogenów grzybowych

charakterystykę bakterii i zasady ich identyfikacji na podstawie cech biochemicznych, fizjologicznych i morfologicznych

Umiejętności - potrafi

chronić rośliny przed bakteriami, grzybami i grzybami chromistopodobnymi bytującymi

w glebie, wyszukać zależności pomiędzy bakteriami i grzybami fyllosferowymi

a zdrowotnością roślin

wyodrębniać grzyby patogeniczne i saprotroficzne z różnych środowisk (rośliny, gleba, woda, powietrze)

przygotować kultury grzybów i organizmów grzybopodobnych do oznaczania wg kluczy mykologicznych oraz oznaczać grzyby do rodzaju i gatunku w obrębie gromad Zygomycota, Ascomycota, Basidiomycota i grzyby anamorficzne

izolować bakterie z porażonych organów roślin

kompetencje społeczne - jest gotów do

ciągłego dokształcania się

pracy indywidualnej i w zespole, podejmowania się różnych funkcji w zespole, podejmowania odpowiedzialności za pracę własną i zespołu oraz właściwego określenia priorytetów służących realizacji zadań

bakterie patogeniczne dla roślin oraz bakterie stymulujące wzrost i plonowanie roślin

Metody i kryteria oceniania:

sprawdzian wiedzy (50%)

sprawdzian wiedzy, sprawdzian umiejętności, rozwiązanie zadania problemowego (50%)

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Stanisław Mazur
Prowadzący grup: Paulina Lalewicz, Stanisław Mazur
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)