Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ocena jakości owoców

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.FL.OJO.SI.OOGXZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ocena jakości owoców
Jednostka: Katedra Ogrodnictwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

uzupełniajacy fakultatywny

wymagania wstepne: - zaliczenie przedmiotu Sadownictwo

Katedra Ogrodnictwa

Pełny opis:

W

Współczesne zasady i trendy oceny jakości owoców

Systemy oceny jakości owoców w Europie i na Świecie. GLOBALGAP

Kryteria oceny jakości owoców ziarnkowych, jagodowych, pestkowych, cytrusowych, egzotycznych

CW

Metody analizy sensorycznej, testy wrazliwości sensorycznej.

Przeprowadzenie analizy sensorycznej owoców.

Praktyczna ocena jakości wybranych gatunków owoców.

Literatura:

Podstawowa

Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny. Miesięcznik. Wydawnictwo SIGMA-NOT.

Journal of Food Science and Technology. Wydawnictwo Springer

Badanie i ocena jakości prouktów spozywczych. 2003. (red). W. Kedzior. Wydawnictwo UE,Kraków

Efekty uczenia się:

Wiedza - zna i rozumie

współczesne zasady i trendy w ocenach jakości owoców w Europie i świecie

metody zarządzania jakością owoców wg systemu GLOBALGAP

szczegółowe kryteria oceny jakości owoców poszczególnych gatunków

Umiejętności - potrafi

szczegółowe kryteria oceny jakości owoców poszczególnych gatunków

stosować podstawowe zasady zarządzania jakością

organizować pracę własną i zespołową

Kompetencje społeczne

uznania znaczenia poprawnego stosowania metod oceny jakości w pracy indywidualnej i zespołowej

uznania znaczenia zarządzania jakością na poszczególnych etapach produkcji wysokiej jakości owoców jako przejaw profesjonalizmu i etyki zawodowej

Metody i kryteria oceniania:

zaliczenie ustne na ocenę (60% udziału w ocenie końcowej)

zaliczenie sprawozdań z ćwiczeń (40% udziału w ocenie końcowej)

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-27 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jan Błaszczyk
Prowadzący grup: Jan Błaszczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)

Okres: 2024-02-26 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jan Błaszczyk
Prowadzący grup: Jan Błaszczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)