Sadownicze rośliny tropikalne i subtropikalne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.F7.SAD.SI.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Sadownicze rośliny tropikalne i subtropikalne |
Jednostka: | Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z gatunkami owoców stref tropikalnych i subtropikalnych. Czas dojrzewania, warunki transportu, podaż badanie rynku pod kątem asortymentu owoców tropikalnych przetworzonych i świeżych, zawartości substancji biologicznie czynnych |
Pełny opis: |
Warunki klimatyczne i glebowe terenów tropikalnych i subtropikalnych. Rośliny cytrusowe wartość biologiczna oraz wymagania klimatyczne cz I. Rośliny cytrusowe wartość biologiczna oraz wymagania klimatyczne cz. II. Wybrane rośliny z rodziny różowatych uprawiane w strefie subtropikalnej. Wybrane rośliny z rodziny flaszowcowatych, wartość biologiczna oraz wymagania klimatyczne. Wybrane rośliny z rodziny mydleńcowatych i okrętnicowatych (liczi, rambutan, mangostan właściwy) wartości biologiczne. Wybrane rośliny przyprawowe (kakaowiec, kawa, herbata, wanilia) wartość biologiczna oraz wymagania klimatyczne. Wybrane rośliny uprawiane w południowych USA (mango, papaja, avocado). Wartość biologiczna oraz wymagania klimatyczne. Rośliny, których owoce są orzechami wartość biologiczna oraz wymagania klimatyczne. Owoce kaktusów wartość biologiczna oraz wymagania klimatyczne Wybrane rośliny z rodziny męczennicowatych, hebankowatych, psiankowatych (tmarillo, hurma). Mało znane gatunki owoców Australii wartość biologiczna oraz wymagania klimatyczne. Mało znane gatunki owoców Ameryki Południowej wartość biologiczna oraz wymagania klimatyczne. Mało znane gatunki owoców Azji wartość biologiczna oraz wymagania klimatyczne. Mało znane gatunki owoców Afryki wartość biologiczna oraz wymagania klimatyczne. Wykonanie raportu dotyczącego dostępności owoców tropikalnych w handlu ocena świadomości konsumentów w wyborze tych owoców |
Literatura: |
1. Nakasone H.Y., Paull R.E. Tropical Fruits. 2. Coronel E. R. Promising Fruits of the Philippines. 3. Pieniążek S. Owoce krain dalekich. PWRi L. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Umie uzasadnić różnorodność upraw w zależności od klimatu Ma ogólną wiedzę o składnikach odżywczych i wartościach biologicznych owoców tropikalnych i subtropikalnych Wykazuje znajomość podstawowych możliwości logistycznych i przechowalniczych owoców tropikalnych i subtropikalnych Potrafi ocenić możliwość wykorzystania owoców tropikalnych w diecie współczesnego człowieka Umiejętności Posiada umiejętność rozpoznawania dostępnych na rynku owoców tropikalnych i subtropikalnych Wykorzystuje zawarte w owocach składniki odżywcze do skomponowania zbilansowanej diety Posiada umiejętność postępowania z owocami tropikalnymi i subtropikalnymi w obrocie rynkowym Kompetencje społeczne Ma świadomość znaczenia bioróżnorodności owoców w diecie człowieka Wdraża zdobytą wiedzę w działalność zawodową |
Metody i kryteria oceniania: |
731 egzamin ustny 203 zaliczenie raportu/sprawozdania z prac laboratoryjnych/ćwiczeń praktycznych (indywidualne, grupowe) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.