Rośliny zielarskie w agroturystyce
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.F7.RZA.SI.OOTXY | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Rośliny zielarskie w agroturystyce | ||
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
3.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | (brak danych) | ||
Skrócony opis: |
Rośliny zielarskie w agroturystyce uzupełniający- fakultatywny wymagania wstepne - brak Katedra Ogrodnictwa |
||
Pełny opis: |
Wykłady: Rys historyczny agroturystyki w Polsce i na świecie. Funkcje agroturystyki w Polsce: gospodarcze i społeczne znaczenie na obszarach wiejskich oraz rola w zachowaniu dziedzictwa kulturowego. Przestrzeń agroturystyczna, jej waloryzacja i kształtowanie. Agroturystyka jako alternatywna forma wypoczynku – wypoczynek poprzez udział w pracach gospodarskich Produkty agroturystyczne: agrogastronomia, agrowypoczynek, aeroterapia, agrorozrywka, elementy etnografii. Elementy oferty agroturystycznej – oczekiwania turystów. Wykorzystanie roślin uprawianych w okolicznych gospodarstwach i ze stanowisk naturalnych, jako surowca do uzyskania produktu lokalnego, certyfikowanegio. Zasady rejestracji produktu i nadawania oznaczeń np. Polski Produkt, Produkt Regionalny, Chronione Oznaczenie Geograficzne. Zasady powstawania i funkcjonowania Inkubatorów Przedsiebiorczości i stwowarzyszeń zajmujących się produkcją, dystrybucją i promowaniem produktów lokalnych i agroturystyki regionu. Ćwiczenia: Zapoznanie się z możliwościami wykorzystania roślin zielarskich i przetworów z nich wykonanych w wybranym gospodarstwie agroturystycznym. Kształtowanie wizerunku gospodarstwa, o róznej specjalizacji np. przydomowy ogród ziołowy, przydomowy ogród wiejski, ogród ekologiczny - zasady komponowania roślin i funkcjonalność gosodarstwa. Promocja gospodarstwa poprzez popularyzację wiedzy na temat lokalnej szaty roślinnej, warsztaty kulinarne itp. |
||
Literatura: |
Podstawowa Sznajder M., Przezbórska L. 2006. Agroturystyka. Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa. Łuczaj Ł.2013. Dzika kuchnia. Nasza Ksiegarnia. Sp. z o.o., Warszawa Fleischhauer S.G., Guthmann J., Spielgelberger R. 2017. Jadalne rośliny dzikorosnące. Vital, Białystok Uzupełniająca Pawłowski A., Szeląg D. 2017. Wygraj zdrowie z naturą. Wyd. Przedsiębiorstwo wydawniczo-Handlowe ARTI, Warszawa |
||
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie: rys historyczny agroturystyki w Polsce i na świecie, gospodarcze i społeczne znaczenie agroturystyki w zachowaniu dziedzictwa kulturowego oczekiwania turystów wobec gospodarstwa agroturtystycznego zasady rejestracji i funkcjonowania na rynku produktu certyfikoawnego Umiejętności - potrafi: umiejętnie dobrać profil goapodarstwa w zależności od położenia geograficznego, naturalnego siedliska, bioróżnorodnośc, warunków klimatycznych i glebowych i uwarunkowań regionu wypromować gospodarstwo agroturystyczne o okreslonej specjalizacji Kompetencje społeczne - jest gotów do: interakcji z lokalnie dzioałającymi stowarzyszeniami podjęcia działań na rzecz popularyzacji roślin zielarskich i rozwoju gospodarstw agroturystycznych na obszarach wiejskich |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Sprawdzian pisemny z pytaniami otwartymi. Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną liczoną z oceny uzyskanej z ćwiczeń i sprawdzianu (50% oceny końcowej) Studenci przygotowują koncepcję rozwoju lub promocji dla wybranego gospodarstwa agroturystycznego, na podstawie krórej uzyskują ocnę z ćwiczeń (średnia arytmetyczna 50% oceny końcowej) |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-23 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Aneta Grabowska, Elżbieta Jędrszczyk | |
Prowadzący grup: | Aneta Grabowska, Elżbieta Jędrszczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.