Przetwórstwo owoców
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.F7.PRZ.SI.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Przetwórstwo owoców |
Jednostka: | Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Celem kursu jest przedstawienie podstawowych wiadomości oraz umiejętności praktycznych w zakresie przetworów owocowych |
Pełny opis: |
Przetwory, znaczenie w zagospodarowaniu owoców oraz w prawidłowym odżywianiu człowieka. Przemysłowe przetwarzanie owoców- historia, stan obecny i perspektywy. Podstawowe systemy utrwalania przetworów. Tradycyjne i nowe sposoby przetwarzania owoców. Współczesne systemy nadzorowania jakości przetworów. Kodeks dobrej praktyki produkcyjnej w przetwórstwie. Esej na ustalony z prowadzącym temat Otrzymanie surowych soków owocowych oraz ich ocena sensoryczna Otrzymywanie przecierów owocowych wybranych gatunków roślin oraz ocena uzyskanego produktu Ocena przydatności różnych gatunków owoców do mrożenia Wyznaczanie krzywej suszenia wybranych gatunków owoców oraz ocena suszu owocowego Wykonanie kompotów z owoców wybranych gatunków oraz ocena uzyskanego produktu Ocena przydatności przetwórczej owoców mniej znanych gatunków roślin Przydatność owoców wybranych gatunków do otrzymywania przetworów owocowych o specjalnym przeznaczeniu Opracowanie strategii przetwarzania wybranego gatunku owoców. |
Literatura: |
Jarczyk A., Berdowski J.B. 1997. Przetwórstwo owoców i warzyw. WSiP Warszawa Pijanowski E., Mrożewski S., Horubała A., Jarczyk A. 1973. Technologia produktów owocowych i warzywnych. PWRiL Warszawa Przemysł fermentacyjny i owocowo-warzywny (miesięcznik) Juice ‘99’. Międzynarodowe Sympozjum „Soki i Napoje Owocowo-Warzywne – Dziś i w XXI wieku. ISiK Skierniewice Produkcja soków, soków zagęszczanych i napojów. 2000. Materiały z Sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków i Napojów Bezalkoholowych oraz Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Warszawa Flussiges-Obst. Miesięcznik |
Efekty uczenia się: |
Opisuje własności surowców roślinnych w aspekcie ich przydatności przetwórczej Rozpoznaje podstawowe metody, techniki i technologie pozwalające uzyskać różnego rodzaju przetwory Opisuje właściwości przetworów owocowych, wyliczając ich zalety i słabe strony Używa podstawowych technologii informatycznych w zakresie pozyskiwania informacji z zakresu przetwórstwa owocowo-warzywnego. Posiada wiedzę odnośnie zagrożeń i szans ich unikania podczas przerobu owoców. Docenia znaczenie społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości przetworów Potrafi pracować samodzielnie oraz w zespole |
Metody i kryteria oceniania: |
701 egzamin pisemny ograniczony czasowo 403 zaliczenie/ocena pracy pisemnej, recenzji, eseju 201 sprawdzian umiejętności: wykonania zadania obliczeniowego, analitycznego, czynności, wypracowania decyzji 203 zaliczenie raportu/sprawozdania z prac laboratoryjnych/ćwiczeń praktycznych (indywidualne, grupowe) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.