Przetwórstwo owoców
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.F7.PRZ.NI.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Przetwórstwo owoców |
Jednostka: | Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Celem kursu jest przedstawienie podstawowych wiadomości oraz nabycie umiejętności praktycznych w zakresie przetworów owocowych |
Pełny opis: |
Przetwory, znaczenie w zagospodarowaniu owoców oraz w prawidłowym odżywianiu człowieka. Przemysłowe przetwarzanie owoców- historia, stan obecny i perspektywy. Podstawowe systemy utrwalania przetworów. Tradycyjne i nowe sposoby przetwarzania owoców. Współczesne systemy nadzorowania jakości przetworów. Kodeks dobrej praktyki produkcyjnej w przetwórstwie. Esej na ustalony z prowadzącym temat Otrzymanie surowych soków owocowych oraz ich ocena sensoryczna Otrzymywanie przecierów owocowych wybranych gatunków roślin oraz ocena uzyskanego produktu Ocena przydatności różnych gatunków owoców do mrożenia Wyznaczanie krzywej suszenia wybranych gatunków owoców oraz ocena suszu owocowego Wykonanie kompotów z owoców wybranych gatunków oraz ocena uzyskanego produktu Ocena przydatności przetwórczej owoców mniej znanych gatunków roślin Przydatność owoców wybranych gatunków do otrzymywania przetworów owocowych o specjalnym przeznaczeniu Opracowanie strategii przetwarzania wybranego gatunku owoców. |
Literatura: |
Jarczyk A., Berdowski J.B. 1997. Przetwórstwo owoców i warzyw. WSiP Warszawa Pijanowski E., Mrożewski S., Horubała A., Jarczyk A. 1973. Technologia produktów owocowych i warzywnych. PWRiL Warszawa Przemysł fermentacyjny i owocowo-warzywny (miesięcznik) |
Efekty uczenia się: |
Opisuje własności surowców roślinnych w aspekcie ich przydatności przetwórczej Rozpoznaje podstawowe metody, techniki i technologie pozwalające uzyskać różnego rodzaju przetwory Opisuje właściwości przetworów owocowych, wyliczając ich zalety i słabe strony Używa podstawowych technologii informatycznych w zakresie pozyskiwania informacji z zakresu przetwórstwa owocowo-warzywnego. Posiada wiedzę odnośnie zagrożeń i szans ich unikania podczas przerobu owoców. Docenia znaczenie społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości przetworów Potrafi pracować samodzielnie oraz w zespole |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Nie zna podstawowych rodzajów przetworów owocowych oraz pojęć dotyczących przetwórstwa Nie stosuje podstawowych technologii przetwórstwa owoców Nie jest świadomy zagrożeń pracy w przetwórniach owocowych Na ocenę 3 Zna nieliczne podstawowe rodzaje przetworów owocowych, ale nie potrafi ich szczegółowo scharakteryzować Stosuje podstawowe technologie przetwórstwa, bez rozumienia zasad Jest świadomy zagrożeń pracy w przetwórniach owocowych, ale nie przestrzega zasad Na ocenę 4 Zna kilka podstawowych rodzajów przetworów owocowych, potrafi je szczegółowo scharakteryzować, stara się ocenić ich wady i zalety Stosuje podstawowe technologie przetwórstwa, ze zrozumieniem zasad tych procesów Jest świadomy zagrożeń pracy w przetwórniach, ale zdarzają mu się drobne błędy Na ocenę 5 Zna podstawowe rodzaje przetworów owocowych, potrafi je szczegółowo scharakteryzować, ocenić ich wady i zalety, opisać ich przemiany w czasie procesu przetwórczego Stosuje podstawowe technologie przetwórstwa ze zrozumieniem zasad tych procesów i potrafi je dobrać do surowca Jest świadomy zagrożeń pracy w przetwórstwie, przypisuje im znaczącą wagę i uwzględnia w swoich działaniach |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.