Użytkowe rośliny ogrodnicze w agroturystyce
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.F6.URA.NI.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Użytkowe rośliny ogrodnicze w agroturystyce |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Zapoznanie się z pojęciem i funkcją gospodarstw agroturystycznych w Polsce, oraz produktami agroturystyki związanymi z wykorzystaniem roślin użytkowych. Zapoznanie się z możliwościami różnorodnego wykorzystania gatunków roślin użytkowych w gospodarstwie agroturystycznym |
Pełny opis: |
Treści kształcenia Rys historyczny agroturystyki w Polsce i na świecie Funkcje agroturystyki w Polsce: gospodarcze i społeczne znaczenie na obszarach wiejskich oraz rola w zachowaniu dziedzictwa kulturowego Przestrzeń agroturystyczna, jej waloryzacja i kształtowanie. Agroturystyka jako alternatywna forma wypoczynku – wypoczynek poprzez udział w pracach gospodarskich Produkty agroturystyczne: agrogastronomia, agrowypoczynek, aeroterapia, agrorozrywka, elementy etnografii. Elementy oferty agroturystycznej – oczekiwania turystów Co to są rośliny użytkowe? Pojęcie i znaczenie gospodarcze. Gospodarstwo ogrodnicze: warzywnicze, sadownicze i zielarskie. Rodzaje roślin użytkowych i ich funkcje. Zastosowanie roślin użytkowych jako źródła żywności, ich funkcje ozdobne, estetyczne, aromatyczne, lecznicze, psychologiczne ( hortiterapia), gospodarcze. Historyczne odmiany roślin ogrodowych. Rośliny dziko rosnące Kształtowanie wizerunku gospodarstwa: ogród warzywny, ozdobny, sad. Przydomowy ogród wiejski – rodzaje, zasady komponowania roślin i funkcjonalność Zapoznanie się ze starymi odmianami roślin sadowniczych w SD w Garlicy Murowanej Praktyczne zastosowanie roślin użytkowych i produktów z nich otrzymywanych ( wytwarzanych) w gospodarstwach agroturystycznych jako wzbogacenie oferty turystycznej: Rośliny oleiste, miododajne, owocowe, warzywne, przyprawowe, olejkodajne, garbnikodajne i lecznicze Zapoznanie się z możliwościami wykorzystania roślin użytkowych w jednym z gospodarstw agroturystycznych |
Literatura: |
Sznajder M., Przezbórska L., 2006. Agroturystyka. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa. Rumińska A., 1983. Rośliny lecznicze, podstawy biologii i agrotechniki. PWN, Warszawa. Jasińska Z., Kotecki A., 2003. Szczegółowa uprawa roślin. Wyd. AR Wrocław. Rejman A. (red.), 1994. Pomologia. PWRiL, Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Prezentuje historię agroturystyki Opisuje gospodarcze i społeczne znaczenie agroturystyki w zachowaniu dziedzictwa kulturowego Definiuje pojęcie i znaczenie gospodarcze roślin użytkowych Opisuje zastosowanie roślin użytkowych jako żywności Prezentuje różne zastosowania roślin użytkowych warzywnych, sadowniczych i zielarskich Rozpoznaje rośliny dziko żyjące traktowane jako rośliny użytkowe Umiejętności Analizuje znaczenie agroturystyki na obszarach wiejskich Uzasadnia rolę agroturystyki jako formę turystyczną Komponuje ofertę agroturystyczną Identyfikuje rośliny użytkowe Ocenia przydatność roślin użytkowych jako żywności Klasyfikuje rośliny użytkowe ze względu na ich funkcje ozdobne, estetyczne, psychologiczne, lecznicze, aromatyczne i gospodarcze Kompetencje społeczne Docenia ważna rolę jaką pełnią rośliny użytkowe i produkty z nich otrzymywane w agroturystyce Łączy praktyczne zastosowanie roślin użytkowych z rozwojem gospodarstw agroturystycznych na obszarach wiejskich |
Metody i kryteria oceniania: |
701 egzamin pisemny ograniczony czasowo 403 zaliczenie/ocena pracy pisemnej, recenzji, eseju |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.