Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Użytkowe rośliny ogrodnicze w agroturystyce

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.F6.URA.NI.OOGXY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Użytkowe rośliny ogrodnicze w agroturystyce
Jednostka: Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Zapoznanie się z pojęciem i funkcją gospodarstw agroturystycznych w Polsce, oraz produktami agroturystyki związanymi z wykorzystaniem roślin użytkowych.

Zapoznanie się z możliwościami różnorodnego wykorzystania gatunków roślin użytkowych w gospodarstwie agroturystycznym

Pełny opis:

Treści kształcenia

Rys historyczny agroturystyki w Polsce i na świecie

Funkcje agroturystyki w Polsce: gospodarcze i społeczne znaczenie na obszarach wiejskich oraz rola w zachowaniu dziedzictwa kulturowego

Przestrzeń agroturystyczna, jej waloryzacja i kształtowanie. Agroturystyka jako alternatywna forma wypoczynku – wypoczynek poprzez udział w pracach gospodarskich

Produkty agroturystyczne: agrogastronomia, agrowypoczynek, aeroterapia, agrorozrywka, elementy etnografii. Elementy oferty agroturystycznej – oczekiwania turystów

Co to są rośliny użytkowe? Pojęcie i znaczenie gospodarcze.

Gospodarstwo ogrodnicze: warzywnicze, sadownicze i zielarskie. Rodzaje roślin użytkowych i ich funkcje.

Zastosowanie roślin użytkowych jako źródła żywności, ich funkcje ozdobne, estetyczne, aromatyczne, lecznicze, psychologiczne ( hortiterapia), gospodarcze.

Historyczne odmiany roślin ogrodowych. Rośliny dziko rosnące

Kształtowanie wizerunku gospodarstwa: ogród warzywny, ozdobny, sad. Przydomowy ogród wiejski – rodzaje, zasady komponowania roślin i funkcjonalność

Zapoznanie się ze starymi odmianami roślin sadowniczych w SD w Garlicy Murowanej

Praktyczne zastosowanie roślin użytkowych i produktów z nich otrzymywanych ( wytwarzanych) w gospodarstwach agroturystycznych jako wzbogacenie oferty turystycznej:

Rośliny oleiste, miododajne, owocowe, warzywne, przyprawowe, olejkodajne, garbnikodajne i lecznicze

Zapoznanie się z możliwościami wykorzystania roślin użytkowych w jednym z gospodarstw agroturystycznych

Literatura:

Sznajder M., Przezbórska L., 2006. Agroturystyka. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.

Rumińska A., 1983. Rośliny lecznicze, podstawy biologii i agrotechniki. PWN, Warszawa.

Jasińska Z., Kotecki A., 2003. Szczegółowa uprawa roślin. Wyd. AR Wrocław.

Rejman A. (red.), 1994. Pomologia. PWRiL, Warszawa.

Efekty uczenia się:

Wiedza

Prezentuje historię agroturystyki

Opisuje gospodarcze i społeczne znaczenie agroturystyki w zachowaniu dziedzictwa kulturowego

Definiuje pojęcie i znaczenie gospodarcze roślin użytkowych

Opisuje zastosowanie roślin użytkowych jako żywności

Prezentuje różne zastosowania roślin użytkowych warzywnych, sadowniczych i zielarskich

Rozpoznaje rośliny dziko żyjące traktowane jako rośliny użytkowe

Umiejętności

Analizuje znaczenie agroturystyki na obszarach wiejskich

Uzasadnia rolę agroturystyki jako formę turystyczną

Komponuje ofertę agroturystyczną

Identyfikuje rośliny użytkowe

Ocenia przydatność roślin użytkowych jako żywności

Klasyfikuje rośliny użytkowe ze względu na ich funkcje ozdobne, estetyczne, psychologiczne, lecznicze, aromatyczne i gospodarcze

Kompetencje społeczne

Docenia ważna rolę jaką pełnią rośliny użytkowe i produkty z nich otrzymywane w agroturystyce

Łączy praktyczne zastosowanie roślin użytkowych z rozwojem gospodarstw agroturystycznych na obszarach wiejskich

Metody i kryteria oceniania:

701 egzamin pisemny ograniczony czasowo

403 zaliczenie/ocena pracy pisemnej, recenzji, eseju

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)