Ocena jakości owoców
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.F6.OJO.SI.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ocena jakości owoców |
Jednostka: | Katedra Sadownictwa i Pszczelnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Kurs zapewnia przedstawienie studentom podstawowych wiadomości o ocenie jakości owoców |
Pełny opis: |
Treści kształcenia Współczesne zasady i trendy oceny jakości owoców. Systemy oceny jakości owoców w Europie i na Świecie. GLOBALGAP Kryteria oceny jakości owoców ziarnkowych. Kryteria oceny jakości owoców pestkowych. Kryteria oceny jakości owoców jagodowych. Kryteria oceny jakości owoców cytrusowych. Kryteria oceny jakości owoców egzotycznych. Wprowadzenie do przeprowadzania analizy sensorycznej. Metody analizy sensorycznej Testy wrażliwości sensorycznej. Przeprowadzenie analizy sensorycznej owoców. Sporządzanie dokumentacji z wykonanej analizy sensorycznej. Praktyczna ocena jakości wybranych gatunków owoców. |
Literatura: |
Krełowska-Kułas M., 1993. Badanie jakości produktów spożywczych. PWE ,Warszawa Kijowski j., Sikora T., (red.) 2003. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Wyd. Nauk. Techn. W-wa Miesięcznik – Przemysł Owocowo-Warzywny i Fermentacyjny. |
Efekty uczenia się: |
Poznaje współczesne zasady i trendy w ocenach jakości owoców w Europie i Świecie. Nazywa metody zarządzania jakością owoców wg systemu GLOBALGAP Wylicza szczegółowe kryteria oceny jakości owoców poszczególnych gatunków Umiejętności Odnosi poznane metody sensorycznej oceny jakości do stosowanych technologii produkcji owoców Nabywa umiejętność stosowania podstawowych zasad zarządzania jakością Organizuje pracę własna i zespołową Kompetencje społeczne Ma świadomość znaczenia poprawnego stosowania metod oceny jakości w pracy indywidualnej i zespołowej Docenia znaczenie zarządzania jakością na poszczególnych etapach produkcji wysokiej jakości owoców jako przejaw profesjonalizmu i etyki zawodowej |
Metody i kryteria oceniania: |
701 egzamin pisemny ograniczony czasowo 101 sprawdzian wiedzy 203 zaliczenie raportu/sprawozdania z prac laboratoryjnych/ćwiczeń praktycznych (indywidualne, grupowe) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.