Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Techniki mikroskopowe w biologii roślin

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.F5.TMB.SI.OOTXY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Techniki mikroskopowe w biologii roślin
Jednostka: Zakład Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem zajęć jest zapoznanie studentów z technikami barwienia tkanek i komórek roślinnych oraz z różnorodnymi technikami wykonywania preparatów mikroskopowych stosowanych w badaniach i diagnostyce z zakresu biologii roślin. Studenci będą wykonywać preparaty gniecione, nakrapiane i trwałe. Zdobędą doświadczenie w maceracji i prześwietlaniu tkanek oraz stosowaniu różnorodnych barwników w tym fluorochromów.

Pełny opis:

Wykłady:

Podstawy preparatyki roślinnej: odczynniki, barwniki, techniki barwienia, techniki preparacyjne.

Ćwiczenia:

1. Preparaty w kropli wody – analiza morfologii ziaren pyłku różnych gatunków roślin.

2. Preparaty rozgniatane z wykorzystaniem różnych tkanek i technik ich maceracji – identyfikacja karotenów w korzeniu spichrzowym marchwi, identyfikacja ziaren skrobiowych w aparatach szparkowych u różnych gatunków roślin. Dokumentacja fotograficzna wraz z naniesieniem podziałki mikrometrycznej.

3. Preparatyka chromosomów mitotycznych metodą maceracji enzymatycznej i nakraplania. Wizualizacja w mikroskopii kontrastu fazowego

4. Barwniki fluorescencyjne w preparatyce roślinnej: barwienie jąder komórkowych i kwasów nukleinowych, cytoplazmy i jej składników oraz składników ściany komórkowej.

5. Prześwietlanie tkanek z wykorzystaniem salicylanu metylu – obserwacje w kontraście Nomarskiego

6. Wykonanie preparatów trwałych z pąków kwiatowych wybranych roślin leczniczych metodą parafinową, krojenie bloczków parafinowych, barwienie hematoksyliną i błękitem alcjanowym, obserwacje morfologii i rozwoju pąków na wykonanych preparatach.

Literatura:

1. Soukup A., Tylová E., Essential methods of plant sample preparations for light microscopy. In: Žárský i Cvrčková (red.), Plant cell morphogenesis, Humana Press, 2014

2. Kurczyńska E.U., Borowska-Wykręt D., Mikroskopia świetlna w badaniach komórki roślinnej. PWN, Warszawa, 2007

3. Wędzony M., Mikroskopia fluorescencyjna dla botaników. PAN, Zakład Fizjologii Roślin im. Franciszka Górskiego, Monografie, Kraków, 1996

4. Gerlach D., Zarys mikrotechniki botanicznej. PWRiL, Warszawa, 1972

5.Filipowicz A., Kuzdowicz A., Mikrotechnika roślinna. PWRiL, Warszawa, 1951

Efekty uczenia się:

Wiedza - absolwent zna i rozumie:

barwniki, techniki barwienia i techniki preparacyjne stosowane w badaniach i diagnostyce z zakresu biologii roślin.

Umiejętności - absolwent potrafi:

obsługiwać mikroskop optyczny, wykorzystać różnorodne właściwości światła;

sporządzić preparaty mikroskopowe różnymi technikami z różnorodnego materiału roślinnego;

zinterpretować wyniki analiz mikroskopowych.

Kompetencje społeczne - absolwent jest gotów do:

współpracowacy w ramach małego zespołu.

Metody i kryteria oceniania:

wykłady - test jednokrotnego/wielokrotnego wyboru (50%)

ćwiczenia - test jednokrotnego/wielokrotnego wyboru, rozwiązanie zadania problemowego (50%)

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)