Grzyby uprawne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.F5.GRZ.SI.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Grzyby uprawne |
Jednostka: | Katedra Roślin Warzywnych i Zielarskich |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu zapoznanie studentów z gatunkami grzybów uprawianymi w Polsce i na świecie w celach kulinarnych oraz leczniczych. Przedstawiona zostanie charakterystyka najważniejszych gatunków grzybów uprawnych pod katem ich właściwości odżywczych i leczniczych, wymagań środowiskowych, technologii uprawy i przetwarzania. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia Rozwój uprawy grzybów jadalnych i leczniczych na świecie i w Polsce Charakterystyka najważniejszych uprawianych gatunków (Agaricus sp., Pleurotus sp., Lentinula edodes, Stropharia rugoso-annulata, Ganoderma lucidum, Pholiota nameko, Auricularia auricula, Grifola frondosa, Morchella spp., Tuber spp. i inne), właściwości odżywcze i lecznicze. Sposoby odżywiania grzybów w aspekcie przeglądu technologii produkcji podłoża do uprawy grzybów jadalnych i leczniczych. Czynniki wpływające na wzrost i rozwój grzybni. Specyfika produkcji różnych gatunków grzybów uprawnych i leczniczych w aspekcie porównawczym. Profilaktyka i zabezpieczenie upraw przed chorobami i szkodnikami. Zbiór, przygotowanie do sprzedaży, przechowywanie, przetwórstwo grzybów jadalnych i leczniczych. Prowadzenie i interpretacja kart technologicznych. Analiza problemów. Rozpoznawanie na podstawie materiałów ilustracyjnych najważniejszych objawów chorobowych występujących w uprawie pieczarki. Określanie przyczyn, zapobieganie, rozwiązywanie problemów. Rozpoznawanie na podstawie materiałów ilustracyjnych najważniejszych zaburzeń fizjologicznych. Określanie przyczyn, zapobieganie, rozwiązywanie problemów. Przygotowanie grupowe instruktażu uprawy towarowej pieczarki, prezentacja udzielania instruktażu. Przygotowanie grupowe instruktażu uprawy pieczarki w warunkach naturalnych, prezentacja udzielania instruktażu. Przygotowanie grupowe całorocznego planu uprawy dla przykładowego obiektu – projekt, prezentacja ustna, obrona. |
Literatura: |
Gapiński M. (red.). 2001. Boczniak. Technologia uprawy i przetwarzania. PWRiL Poznań,. Gapiński M., Woźniak W. 1991. Uprawa grzybów. PWRiL, Poznań. Pieczarki. Biuletyn producenta pieczarek. Kwartalnik. Hortpress. Shu-ting Ch., Miles P.G., 2004. Mushrooms: cultivation, nutritional value, medicinal effect, and environmental impact, Second Edition. CRC Press. Siwulski M., i in. 2007. Biologia i uprawa twardziaka jadalnego shiitake. PWRiL, Poznań. Siwulski M., Sobieralski K. 2004. Uprawa grzybów jadalnych i leczniczych w warunkach naturalnych. Wyd. Kurpisz, Poznań. Stamets P., 2000. Growing gourmet and medicinal mushrooms. Ten Speed Press. Ziombra M. 2005. Boczniak. Hortpress. |
Metody i kryteria oceniania: |
Rozwiązanie zadania problemowego Zaliczenie projektu (indywidualne, grupowe Ocena prezentacji ustnej, umiejętności wypowiedzi ustnej, udzielania instruktażu Ocena zaangażowania w dyskusji, umiejętności podsumowania, wartościowania |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.