Biopreparaty jako możliwość fortyfikowania produktów spożywczych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.F5.BFP.SI.OBTSZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biopreparaty jako możliwość fortyfikowania produktów spożywczych |
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
5.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot uzupełniający - fakultatywny, 5 semestr studiów Wymagania wstępne: brak |
Pełny opis: |
Tematyka zajęć Wykłady: Charakterystyka preparatów z owadów jadalnych Enkapsulacja jako metoda otrzymywania preparatów z udziałem materiałów roślinnych Właściwości prozdrowotne otrzymanych biopreparatów Możliwość wykorzystania owadów jadalnych i preparatów roślinnych w technologii żywności Aspekty prozdrowotne biofortyfikacji żywności Ćwiczenia: Analiza składu chemicznego preparatów owadów jadalnych Analizy antyoksydantów i aktywności przeciwutleniającej biopreparatów z wykorzystaniem metod spektroskopowych i chromatograficznych Analiza właściwości funkcjonalnych i mechanicznych biofortyfikowanych produktów spożywczych |
Literatura: |
Podstawowa: 1.L. Mościcki, M. Mikrus, A. Wojtowicz: Technika ekstruzji w przemyśle rolno-spożywczy. PWRiL, 2007 2.Grajek W. (red) 2007.Przeciwutleniacze w żywności.Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne PWN, 3. FAO. 2021. Looking at edible insects from a food safety perspective. Challenges and opportunities for the sector. Rome. https://doi.org/10.4060/cb4094en Uzupełniająca: 1. Świderski F. (red.). 2003. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, Wydawnictwo WNT, Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - student zna i rozumie: - źródła i właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych stosowanych w celu otrzymania biopreparatów - możliwość wykorzystania biopreparatów w technologii żywności - aspekty prozdrowotne biopreparatów i żywności nimi fortyfikowanej Umiejętności - student potrafi: - planować i wykonać proste zadania badawcze i projektowe indywidualnie oraz w zespole dotyczące analityki i kontroli jakości biofortyfikowanych produktów - prawidłowo interpretować rezultaty i wyciągać wnioski z samodzielnie lub zespołowo przeprowadzonych eksperymentów lub wyników badań z innych źródeł Kompetencje społeczne- student jest gotów do: - pracy i współpracy w zespole, ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie planowane i realizowane zadania - samodzielnej analizy ryzyka i oceny skutków wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa, przetwórstwa żywności i ochrony środowiska |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Zaliczenie w formie pisemnej (test jednokrotnego wyboru) do zaliczenia należy uzyskać 60% poprawnych odpowiedzi. Udział w ocenie końcowej 50% Ćwiczenia: Sprawozdanie na ocenę. Udział w ocenie końcowej 50% |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dorota Gumul, Stanisław Kowalski | |
Prowadzący grup: | Dorota Gumul, Stanisław Kowalski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dorota Gumul, Stanisław Kowalski | |
Prowadzący grup: | Dorota Gumul, Stanisław Kowalski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.