Przechowalnictwo i konserwacja warzyw
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.F3.PKW.SI.OOTXZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Przechowalnictwo i konserwacja warzyw |
Jednostka: | Katedra Ogrodnictwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
uzupełniajacy - fakultatywny Katedra Ogrodnictwa |
Pełny opis: |
W Procesy fizjologiczne zachodzące w warzywch po zbiorze. Czynniki przed- i pozbiorcze wpływające na trwałość przechowalniczą warzyw. Zalecane warunki przechowywania warzyw. Technologie przechowalnicze. Środki przedłużające trwałość przechowalniczą Metody pakowania i dystrybucji warzyw. Choroby przechowalnicze warzyw. Teoretyczne podstawy konserwowania produktów roślinnych. CW Określanie dojrzałości zbiorczej warzyw przeznaczonych do przechowywania. Metody utrwalania oraz technologia produkcji mrożonek, marynat, suszy, soków i koncentratów Ocena wybranych produktów finalnych pod względem organoleptycznym i fizykochemicznym. |
Literatura: |
Podstawowa Adamicki F., Czerko Z. 2002. Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka. PWRiL, Poznań. Gajewski M. 2001. Przechowalnictwo warzyw. Wydawnictwo SGGW, Warszawa. Uzupełniająca Grzesiuk S., Górecki R. 1994. Fizjologia plonów. Wprowadzenie do przechowalnictwa. Wydawnictwo AR-T w Olsztyni. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza-zna i rozumie Procesy życiowe i zmiany fizjologiczne zachodzące w warzywach po zbiorze. Czynniki wpływające na trwałość przechowalniczą warzyw. Metody przechowywania i konserwacji warzyw. Optymalne warunki przechwywania i konserwacji warzyw. Zasady przygotowania warzyw do obrotu handlowego. Umiejętności-potrafi określić optymalną fazę zbioru warzyw przeznaczonych od przechowywania i konserwacji warzyw zalecić optymalne warunki do przechowywania i konserwacji poszczególncyh grup warzyw określić optymalne warunki dystrybucji przechowywanych i przetworzonych warzyw Kompetencje społeczne - jest gotów do zaplanowania produkcji warzyw przeznaczonch do przechowywania i konserwacji doradztwa na temat możliwości przechowywania i konserwacji poszczególnych grup warzyw |
Metody i kryteria oceniania: |
zaliczenie, test jednokrotnego wyboru (50% udziału w ocenie końcowej) etapowe sprawdziany wiedzy (50% udziału w ocenie końcowej) |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Edward Kunicki | |
Prowadzący grup: | Edward Kunicki | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.