Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ekologia grzybów

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: O.F3.EKG.SM.OOGXY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ekologia grzybów
Jednostka: Katedra Ochrony Roślin
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Aspekty ekologiczne grzybów i organizmów grzybopodobnych z uwzględnieniem roli mikobiota w środowisku. Zależności decydujące o roli, liczebności i rozmieszczeniu mikobiota. Podstawy taksonomii i morfologii grzybów i organizmów grzybopodobnych.

Pełny opis:

Treści kształcenia

Ekologiczne aspekty mykologii z wykorzystaniem ekologii ewolucyjnej, funkcjonalnej i opisowej.

Stanowisko grzybów w systemie naturalnym, uzasadnienie zmian w systematyce.

Występowanie i sposoby życia grzybów.

Rola grzybów w metaboliźmie pierwotnym i wtórnej przemianie materii.

Zastosowania praktyczne grzybów w gospodarce człowieka.

Szkody wyrządzane przez grzyby oraz zapobieganie im w przemyśle spożywczym i innych dziedzinach gospodarki.

Grzyby jako czynniki etiologiczne chorób roślin.

Grzyby jako przyczyna chorób ludzi i zwierząt.

Grzyby w naszych domach, w aspekcie niszczenia materii budowlanej.

Grzyby w powietrzu atmosferycznym.

Grzyby jadalne i grzyby trujące.

Podstawy taksonomii i morfologii grzybów.

Przegląd systematyczny organizmów grzybopodobnych i grzybów.

Określanie populacji grzybów w środowisku gleby, podłoży ogrodniczych, wodnym, w powietrzu, paszach i na produktach spożywczych.

Poznanie praktyczne morfologii grzybów.

Oznaczanie przedstawicieli królestw Chromista i Fungi ze szczególnym uwzględnieniem typów: Zygomycota, Ascomycota, Basidiomycota i grzybów anamorficznych.

Literatura:

Batko A. 1975. Zarys hydromikologii PWN. Warszawa.

Domsch K.H., Gams W., Anderson T-H. 1980. Compendium of Soil Fungi. Academic Press, London.

Kochman J. 1981. Zarys mikologii dla fitopatologów. Skrypt SGGW.

Marcinkowska J. 2003. Oznaczanie rodzajów grzybów ważnych w patologii roślin. Fundacja Rozwój SGGW. Warszawa.

Marcinkowska J. 2010. Oznaczanie rodzajów ważnych organizmów fitopatogenicznych (Fungi, Oomycota, Plasmodiophorida). Wydawnictwo SGGW. Warszawa.

Miiller E., Loeffler W. 1987. Zarys mikologii dla przyrodników i lekarzy. PWRiL. Warszawa.

Trojan P. 1975. Ekologia ogólna. PWN. Warszawa.

Efekty uczenia się:

Opis efektów kształcenia

Wiedza

Definiuje podstawowe pojęcia dotyczące ekologii i mykobiota (grzybów i organizmów grzybopodobnych).

Opisuje stanowisko grzybów w systemie naturalnym.

Opisuje występowanie i sposoby życia grzybów.

Tłumaczy rolę grzybów w metaboliźmie pierwotnym i wtórnej przemianie materii.

Wyjaśnia zastosowania praktyczne grzybów w gospodarce człowieka.

Rozróżnia szkody wyrządzane przez grzyby oraz zapobieganie im w przemyśle spożywczym i innych dziedzinach gospodarki.

Opisuje i klasyfikuje grzyby oraz organizmy grzybopodobne powodujące choroby roślin.

Opisuje grzyby będące przyczynami chorób ludzi i zwierząt.

Wyjaśnia występowanie grzybów w budowlach i omawia ich oddziaływanie na ludzi i zwierzęta.

Opisuje występowanie grzybów w powietrzu atmosferycznym różnych środowisk.

Rozpoznaje i rozróżnia grzyby jadalne i grzyby trujące.

Umiejętności

Wyjaśnia podstawy taksonomii i morfologii grzybów

Znajduje dane dotyczące nowych zasad systematyki organizmów grzybopodobnych i grzybów

Pobiera i przygotowuje próby gleb, wybranych podłoży organicznych i syntetycznych, wody, paszy i artykułów spożywczych

Bada i określa populacje grzybów w środowisku gleby, podłoży ogrodniczych, wodny, paszy i na artykułach spożywczych

Opisuje i interpretuje struktury morfologiczne grzybów i organizmów grzybopodobnych.

Opisuje i oznacza kolonie przedstawicieli królestw Chromista i Fungi ze szczególnym uwzględnieniem typów: Zygomycota, Ascomycota, Basidiomycota i grzybów anamorficznych.

K_U01

Pracuje i współdziała w grupie, przyjmując w niej różne role, odpowiednio określa priorytety służące realizacji poszczególnych zadań badawczych.

Demonstruje różne techniki pobierania prób do badań laboratoryjnych.

Szacuje straty spowodowane przez chorobotwórcze mykobiota w produkcji roślinnej.

Dyskutuje o problemach związanych z zagrożeniem zdrowia ludzi i zwierząt, a występowaniem grzybów w domostwach i w powietrzu atmosferycznym.

Rozróżnia grzyby jadalne i trujące.

Tłumaczy skutki spożywania grzybów trujących dla ludzi.

Przewiduje skutki niewłaściwej działalności człowieka w środowisku rolniczym.

Przewiduje skutki niewłaściwej gospodarki człowieka w zakresie produkcji pasz i żywności .

Dyskutuje o problemach ochrony środowiska, w aspekcie zależności pomiędzy bytującymi grzybami i organizmami grzybopodobnymi a środowiskiem życia ludzi i zwierząt.

Metody i kryteria oceniania:

701 egzamin pisemny ograniczony czasowo

731,1 egzamin ustny z dostępem do podręczników

201 sprawdzian umiejętności: wykonania zadania obliczeniowego, analitycznego, czynności, wypracowania decyzji

203 zaliczenie raportu/sprawozdania z prac laboratoryjnych/ćwiczeń praktycznych (indywidualne, grupowe)

601 ocena umiejętności pełnienia nałożonej funkcji w zespole

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)