Ekologia grzybów
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | O.F3.EKG.SM.OOGXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekologia grzybów |
Jednostka: | Katedra Ochrony Roślin |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Aspekty ekologiczne grzybów i organizmów grzybopodobnych z uwzględnieniem roli mikobiota w środowisku. Zależności decydujące o roli, liczebności i rozmieszczeniu mikobiota. Podstawy taksonomii i morfologii grzybów i organizmów grzybopodobnych. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia Ekologiczne aspekty mykologii z wykorzystaniem ekologii ewolucyjnej, funkcjonalnej i opisowej. Stanowisko grzybów w systemie naturalnym, uzasadnienie zmian w systematyce. Występowanie i sposoby życia grzybów. Rola grzybów w metaboliźmie pierwotnym i wtórnej przemianie materii. Zastosowania praktyczne grzybów w gospodarce człowieka. Szkody wyrządzane przez grzyby oraz zapobieganie im w przemyśle spożywczym i innych dziedzinach gospodarki. Grzyby jako czynniki etiologiczne chorób roślin. Grzyby jako przyczyna chorób ludzi i zwierząt. Grzyby w naszych domach, w aspekcie niszczenia materii budowlanej. Grzyby w powietrzu atmosferycznym. Grzyby jadalne i grzyby trujące. Podstawy taksonomii i morfologii grzybów. Przegląd systematyczny organizmów grzybopodobnych i grzybów. Określanie populacji grzybów w środowisku gleby, podłoży ogrodniczych, wodnym, w powietrzu, paszach i na produktach spożywczych. Poznanie praktyczne morfologii grzybów. Oznaczanie przedstawicieli królestw Chromista i Fungi ze szczególnym uwzględnieniem typów: Zygomycota, Ascomycota, Basidiomycota i grzybów anamorficznych. |
Literatura: |
Batko A. 1975. Zarys hydromikologii PWN. Warszawa. Domsch K.H., Gams W., Anderson T-H. 1980. Compendium of Soil Fungi. Academic Press, London. Kochman J. 1981. Zarys mikologii dla fitopatologów. Skrypt SGGW. Marcinkowska J. 2003. Oznaczanie rodzajów grzybów ważnych w patologii roślin. Fundacja Rozwój SGGW. Warszawa. Marcinkowska J. 2010. Oznaczanie rodzajów ważnych organizmów fitopatogenicznych (Fungi, Oomycota, Plasmodiophorida). Wydawnictwo SGGW. Warszawa. Miiller E., Loeffler W. 1987. Zarys mikologii dla przyrodników i lekarzy. PWRiL. Warszawa. Trojan P. 1975. Ekologia ogólna. PWN. Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
Opis efektów kształcenia Wiedza Definiuje podstawowe pojęcia dotyczące ekologii i mykobiota (grzybów i organizmów grzybopodobnych). Opisuje stanowisko grzybów w systemie naturalnym. Opisuje występowanie i sposoby życia grzybów. Tłumaczy rolę grzybów w metaboliźmie pierwotnym i wtórnej przemianie materii. Wyjaśnia zastosowania praktyczne grzybów w gospodarce człowieka. Rozróżnia szkody wyrządzane przez grzyby oraz zapobieganie im w przemyśle spożywczym i innych dziedzinach gospodarki. Opisuje i klasyfikuje grzyby oraz organizmy grzybopodobne powodujące choroby roślin. Opisuje grzyby będące przyczynami chorób ludzi i zwierząt. Wyjaśnia występowanie grzybów w budowlach i omawia ich oddziaływanie na ludzi i zwierzęta. Opisuje występowanie grzybów w powietrzu atmosferycznym różnych środowisk. Rozpoznaje i rozróżnia grzyby jadalne i grzyby trujące. Umiejętności Wyjaśnia podstawy taksonomii i morfologii grzybów Znajduje dane dotyczące nowych zasad systematyki organizmów grzybopodobnych i grzybów Pobiera i przygotowuje próby gleb, wybranych podłoży organicznych i syntetycznych, wody, paszy i artykułów spożywczych Bada i określa populacje grzybów w środowisku gleby, podłoży ogrodniczych, wodny, paszy i na artykułach spożywczych Opisuje i interpretuje struktury morfologiczne grzybów i organizmów grzybopodobnych. Opisuje i oznacza kolonie przedstawicieli królestw Chromista i Fungi ze szczególnym uwzględnieniem typów: Zygomycota, Ascomycota, Basidiomycota i grzybów anamorficznych. K_U01 Pracuje i współdziała w grupie, przyjmując w niej różne role, odpowiednio określa priorytety służące realizacji poszczególnych zadań badawczych. Demonstruje różne techniki pobierania prób do badań laboratoryjnych. Szacuje straty spowodowane przez chorobotwórcze mykobiota w produkcji roślinnej. Dyskutuje o problemach związanych z zagrożeniem zdrowia ludzi i zwierząt, a występowaniem grzybów w domostwach i w powietrzu atmosferycznym. Rozróżnia grzyby jadalne i trujące. Tłumaczy skutki spożywania grzybów trujących dla ludzi. Przewiduje skutki niewłaściwej działalności człowieka w środowisku rolniczym. Przewiduje skutki niewłaściwej gospodarki człowieka w zakresie produkcji pasz i żywności . Dyskutuje o problemach ochrony środowiska, w aspekcie zależności pomiędzy bytującymi grzybami i organizmami grzybopodobnymi a środowiskiem życia ludzi i zwierząt. |
Metody i kryteria oceniania: |
701 egzamin pisemny ograniczony czasowo 731,1 egzamin ustny z dostępem do podręczników 201 sprawdzian umiejętności: wykonania zadania obliczeniowego, analitycznego, czynności, wypracowania decyzji 203 zaliczenie raportu/sprawozdania z prac laboratoryjnych/ćwiczeń praktycznych (indywidualne, grupowe) 601 ocena umiejętności pełnienia nałożonej funkcji w zespole |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.